Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Нямаме намерение да се примиряваме“. Русия ще отговори на новите санкции


Мария Захарова
Мария Захарова

Русия ще отговори на новите американски санкции, въведени във връзка със случая „Навални“. Това каза говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя определи приемането на новите санкции като “враждебна антируска атака, която цели да накаже Москва”.

„Нямаме намерение да се примиряваме“, подчертава говорителката на външнополитическото ведомство.

По думите на Захарова Вашингтон се опитва да култивира образа на външен враг на фона вътрешните си проблеми. Тя нарeчe обвиненията в отравянето на Алексей Навални “провокация, която се използва за продължаване на неприкритата намеса във вътрешните работи на Русия”.

В американския санкционен списък попаднаха директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, главният прокурор Игор Краснов, ръководителят на Федералната служба за изпълнение на наказанията Александър Калашников и още няколко високопоставени чиновници.

Руският опозиционен политик Алексей Навални беше осъден на две години и половина лишаване от свобода.Според руските власти политикът е нарушил условията на стара условна присъда, докато се лекуваше в Германия след опит за убийство. Навални беше отровен с Новичок през лятото на 2020 г. и обвинява за нападението руския президент Владимир Путин. По-късно той беше осъден на глоба по дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война. Опозиционерът беше арестуван още на летището при пристигането си от Берлин.

ЕС също наложи санкции на Русия. Имената на санкционираните от ЕС бяха публикувани седмица след като държавите членки взеха политическо решение да наложат санкции на Москва заради Навални и смазването на протестите в негова защита.

Мерките предвиждат блокиране на финансови активи, движимо и недвижимо имущество на територията на ЕС и забрана за влизане в Съюза на хора, отговорни за геноцид, изтезания, извънсъдебни екзекуции, произволни арести и систематични нарушения на свободата на мирни събрания и на свободата на мнение.

Сред санкционираните от ЕС е главният прокурор на Русия Игор Краснов, защото е отговорен за произволни арести на протестиращи, систематични нарушения на свободата на мирно събиране и сдружаване и на свободата на мнение и изразяване, се посочва в официалните мотиви. Той е подкрепил искането условната присъда на Навални да бъде превърната в ефективна, „въпреки че тази присъда е обявена за произволна и несправедлива от Европейския съд по правата на човека през 2018 г.“

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е санкциониран, защото е отговорен за произволни арести.

Директорът на федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников също е санкциониран заради произволните арести, извършвани от контролираната от него институция.

Ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов, който е и командир на специалните части ОМОН, е санкциониран заради систематично нарушаване на свободата на мирно събиране чрез насилие срещу протестиращи.

Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин е санкциониран, защото е отговорен за систематични репресии срещу руската опозиция чрез произволни разследвания, включително и срещу Навални, чийто екип публикува разследване за имотите на Бастрикин в Чехия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG