Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДПС отива на избори без Пеевски, за да влезе официално в правителството


Един от протестите пред хотел "Берлин" в София, където се предполага, че живее Делян Пеевски.
Един от протестите пред хотел "Берлин" в София, където се предполага, че живее Делян Пеевски.

До парламентарните избори в България остава по-малко от месец. Още сега обаче можем да кажем, че между настоящия и бъдещия парламент със сигурност ще има нещо общо - отсъствието на крупния бизнесмен, издател и политик от ДПС Делян Пеевски. И ако досега той просто не ходеше на работа, то в следващото Народно събрание отсъствието му ще е официално и столът му няма да стои празен. Причината: той не е включен в кандидат-депутатските листи на движението.

Защо? Според политически наблюдатели отсъствието на Пеевски е символично и казва едно: ДПС ще настоява отново да бъде част от правителството. И този път партията ще иска да официализира позициите си, а не да действа задкулисно. Затова е необходимо да се освободи, поне външно, от човек със спорна репутация, чието влияние надхвърля възможностите на всеки друг редови депутат.

Никой от политиците в България не иска да бъде официално обвързван с Делян Пеевски. Дори в разгара на протестите срещу правителството и главния прокурор миналото лято, премиерът Бойко Борисов отстрани трима министри, "за да се опровергаят внушенията, че тримата са свързани с ДПС и Пеевски".

След изборите ДПС ще бъде в парламента без Пеевски и поне формално няма да има дразнител за евентуалните коалиционни партньори.

Обяснението от средите на самото ДПС е различно: "Делян Пеевски сам се отказа от номинациите си за следващия парламент и по лични причини не пожела да бъде в листите”, коментира пред Свободна Европа заместник-председателят на партията Йордан Цонев.

Пеевски все "си тръгва"

Очакване, че Движението за права и свободи ще се дистанцира от Пеевски, имаше още преди Националната конференция на партията в средата на декември миналата година. Веднага след нея обаче изглеждаше, че бизнесменът не просто няма да се оттегля от политическата сцена, а напротив – инсталира все близки до себе си хора на ръководни позиции в партията.

Тогава за заместници на председателя Мустафа Карадайъ бяха избрани народните представители Йордан Цонев и Хамид Хамид. Именно те бяха редовните съвносители на законопроектите, предлагани от Пеевски в последните две Народни събрания. Сред тях са поправките “КТБ”, медийния закон и други. Заместник-председател на движението стана и депутатът Халил Летифов, който е от Старозагорския избирателен район, където - наред с Пазарджик - се кандидатираше и Пеевски. Летифов е от община Казанлък, където през лятото на 2013 г. бяха организирани демонстрации в подкрепа на Пеевски. По това време в София се провеждаха масови протести заради избора на Пеевски за председател на ДАНС.

Делян Пеевски отново имаше най-много номинации за депутат от местните организации.

В последните седмици дойдоха новини от цялата страна, че Делян Пеевски отново има най-много номинации за депутат от местните организации. Въпреки че партията демонстрира, че го харесва, той днес не е в листите. В същото време той отстъпва и от свързвания с него издателски бизнес. В края на 2020 г. беше обявено, че той продава "Телеграф медия" (включваща вестниците Телеграф, Монитор и Политика) на Юнайтед груп - собствениците на "Виваком" и наскоро придобили Нова телевизия. В края на януари стана ясно, че двете страни по сделката са постигнали съгласие.

Кой е в листите на ДПС

Месец преди изборите в листите на ДПС се вижда тенденция. На челни позиции се завръщат познати партийци, които в последния мандат изглеждаха избутани на по-задни позиции. Завръща се и бившият организационен секретар на партията Рушен Риза като водач на листата в Ловеч.

Водач на листата в Пазарджик (традиционен за Пеевски район) е евродепутатката Искра Михайлова. Водач на листа е и дългогодишният несменяем заместник-министър на земеделието Бюрхан Абазов. Начело на част от листите са членове на младежката организация на движението. На водещи позиции са и утвърдени имена като д-р Хасан Адемов, Джевдет Чакъров и Рамадан Аталай. И тримата бяха на високи позиции в годините, когато ДПС беше официално в правителството - между 2001 и 2009 година. Тогава влиянието на Пеевски в партията не беше все още толкова силно и видимо.

В последните седмици зачестиха медийните участия на кмета на Кърджали Хасан Азис, който е заместник-председател на Националното сдружение на общините и е възприеман като едно от диалогичните и уважавани имена в ДПС.

Програмата на движението се ориентира към европейската тематика. Насочването към основата тема в Евросъюза – Зеленият пакт не беше изненада. Тази посока беше обявена още на Националната конференция, когато Карадайъ беше преизбран за председател. Тогава "зеленият пакт" беше посочен като основен приоритет на ДПС.

"Зеленият пакт" е планът на Европейския съюз до 2030 г. държавните членки да намалят емисиите на парникови газове с най-малко 55% спрямо нивата от 1990 г. До 2050 г. ЕС иска да постигне въглеродна неутралност. Това е свързано и с много пари. За да даде възможност на всички страни да трансформират енергийния си сектор, ЕС разработва няколко механизма за финансиране. Средствата по линия на Фонда за справедлив преход за България възлизат на 1.178 млрд. евро.

Искане за официално партньорство

Според социолога Андрей Райчев ДПС ще иска да участва в следващото правителство като равноправен партньор.

“Движението за права и свободи не иска вече да бъде в поддържаща роля. Иска да бъде партньор”, коментира той пред Свободна Европа. Райчев направи аналогия с друг подобен ход от страна на ДПС.

“Когато в миналото Ахмед Доган започна да набира сила, тогавашният му саратник Лютви Местан написа статия в “Народна култура”, озаглавена “От баланьор към партньор”. И ДПС стана партньор. После се върна в ролята на балансьор, а сега очевидно отново искат водеща позиция”, коментира социологът.

Райчев смята, че ако партията премине 400 000 гласа, ще има претенцията да бъде официално включена във властта.

ДПС си позволява да махне Пеевски, но с неудоволствие.
Андрей Райчев

Той намира основание за оттеглянето на Делян Пеевски в това, че досега “ДПС се биеше на два фронта – доказваше се у нас и пред Турция. Но с поздрава на турския премиер Ердоган към движението стана ясно, че турският фронт е отпаднал”. Ето защо, според него, сега в ДПС са “вдъхновени” и в новата ситуация “могат да се лишат от Пеевски, който е нещо като защитен вал на формацията”.

“Движението си позволява да махне Пеевски от предните позиции, защото е конфликтна и агресивна фигурна, до някаква степен и сатанизиран. Но си позволява да го махне, не го прави с удоволствие”. Според Райчев така партията става по-лесна за коалиции, в които да участва официално: “още повече в ситуацията, в която ДПС настоява за експертно правителство, а не за партийна коалиция”.

"Филмът, който вече сме гледали"

И според политолога Даниел Смилов отстраняването на Делян Пеевски от листите на движението говори за едно: партията иска да стане приемлив официален коалиционен партньор.

“Настоящият формат на управление е изгоден за ДПС. А единственият начин да остане е да се сглоби явна коалиция между ГЕРБ, ДПС и някаква патриотична формация”, коментира той.

Настоящият формат на управление е изгоден за ДПС.
Даниел Смилов

“Не мога да кажа дали е махнат формално или не. Но в общи линии нищо в ДПС не се е променило – бизнес страната на тази партия си остава такава, каквато е. Още повече, че и Ахмед Доган вече е крупен бизнесмен след като придоби ТЕЦ и пристанище”, коментира пред Свободна Европа политологът. Според него “този филм сме го гладали”, защото “Пеевски уж се оттегляше от страната, пак се появяваше, новото е само, че не е кандидат-депутат”.

Съвсем различна е версията на ДПС. На въпрос дали партията се ребрандира и част от това ребрандиране е липсата на Делян Пеевски, заместник-председателят й Йордан Цонев отговори така:

“Категорично – не. Делян Пеевски е наш приятел и колега. Ние си го харесваме”. Според обясненията на Цонев – Пеевски сам е поискал да не е депутат, въпреки че и партията, и структурите са имали желание да го издигнат.

“И официално, и в каквито и да е форми – искаме участие в управлението. И Пеевски да беше в редиците ни, пак щяхме да искаме”, каза Цонев.

Пеевски обаче не е в редиците на ДПС. И именно този ход на движението може да освободи евентуални негови партньори в бъдеще от въпроса, който през 2014 г. беше зададен на премиера Борисов:

“Когато се погледнете в огледалото – виждате ли Пеевски?”. Ще освободи и самото движение от въпросите къде е Пеевски и защо не идва на работа в парламента.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG