Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да живеят в мир". Папа Франциск се срещна с шиитския духовен водач Али ас Систани


Това е първата в историята среща на папа с великия аятолах от Наджаф
Това е първата в историята среща на папа с великия аятолах от Наджаф

Християните в Ирак трябва „да живеят в мир“ и да се ползват от „всички конституционни права“ в страната. Това обяви в събота великият аятолах Али ас Систани след историческа среща с папа Фрнциск в свещения за шиитите град Наджаф.

Главата на римокатолическата църква е на първо по рода си официално посещение в Ирак в опит да предаде послание за мирно съжителство и да подкрепи подтисканото от ислямски фундаменталисти християнско малцинство в страната.

Събитието беше предавано на живо по иракската телевизия, докато местни жители приветстваха срещата между двамата духовни лидери. Ас Систани е почитана фигура в Ирак, както и от мнозинството от около 200 милиона шиити по света. Това е първата в историята среща на папа, духовен водач на общо 1.3 милиарда католици в цял свят, с великия аятолах от Наджаф.

Посрещането на папа Франциск в Наджаф
Посрещането на папа Франциск в Наджаф

Деветдесетгодишният мъж никога не се е появявал на публични места. Той отговаря писмено на въпросите, които му се изпращат, а негови представители четат проповедите му всеки петък. Този път обаче след 50-минутния разговор с госта си той нареди да се разпространи комюнике, в което благодари лично на папа Франциск за идването му в Наджаф.

Духовният лидер на иракските шиити е изтъкнал, че войните и насилието в Близкия изток са недопустими, както и нарушенията на основните права на народите в региона, обръщайки особено внимание на „палестинците в окупираните територии“.

Кортежът, с който пътува главата на римокатолическата църква (в черната кола)
Кортежът, с който пътува главата на римокатолическата църква (в черната кола)

Ас Систани е подчертал важната роля на големите религии и техните лидери в преодоляването на тези „трагедии“ с оглед „да бъдат убедени заинтересованите страни, особено влиятелните сили, че е необходимо да се откажат от войните“ и „да не поставят личните си интереси по-високо от правото на хората да живеят свободно и с достойнство“, предаде БТА.

От Ватикана пък съобщиха, че папа Франциск е благодарил на Ас Систани и шиитския народ, че са „надигнали глас в защита на най-слабите и преследвани“. „В края на срещата с великия аятолах папата заяви, че се моли на Бог, Създател на всички, за бъдеще на мира и на братството за любимата иракска земя, за Близкия изток и за целия свят“, съобщи в нота ватиканският говорител Матео Бруни, цитиран на сайта „Ватикан нюз“.

Християнското малцинство в Ирак в миналото е наброявало около 1.4 млн. души, но броят му започва да намалява след военната офанзива на САЩ през 2003 г. заради следвоенните сътресения, при които сунитски бойци често атакуват християните.

Част от ислямските духовници, с които папа Франциск се срещна в Ур
Част от ислямските духовници, с които папа Франциск се срещна в Ур

Много от тях бяха принудени да бягат през 2014 г., когато бойци на „Ислямска държава“ преминаха през Северен Ирак. В момента в страната има по-малко от 300 000 християни, много от които остават разселени от домовете си.

Петдневното посещение на папата протича при повишени мерки за сигурност в контекста на пълна карантина в страната, където се регистрират дневно над 5000 новозаразени с коронавирус. Папата бе ваксиниран преди това пътуване, но офисът на великия аятолах не е съобщавал за подобни мерки.

След Наджаф главата на римокатолическата църква продължи на юг към античния град Ур, където според преданието е роден патриархът Авраам. Там великият понтифик участва в обща молитва с шиитски, сунитски, язидски, зороастрийски, бахайски и сабийски духовници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG