Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Още по-лошо". Пандемията влошава живота на милиони момичета, омъжени още като деца


По приблизителни данни в света над 650 млн. момичета и жени са били омъжени още в детството им. Над половината от тези бракове са се случили в Бангладеш, Бразилия, Етиопия, Индия и Нигерия
По приблизителни данни в света над 650 млн. момичета и жени са били омъжени още в детството им. Над половината от тези бракове са се случили в Бангладеш, Бразилия, Етиопия, Индия и Нигерия

Пандемията от COVID-19 сериозно засяга живота на момичетата по света по отношение на физическото и психическото им здраве, образованието и икономическото им положение. Подобни условия увеличават вероятността за повишаването на броя на детските бракове, които могат да застигнат над 100 млн. момичета през следващото десетилетие. Това гласи анализ на УНИЦЕФ, публикуван по повод международния ден на жената 8 март.

“COVID-19 направи една вече много сложна ситуация за момичетата още по-лоша. Затворените училища, изолацията от приятели и мрежи за подкрепа и увеличаваща се бедност добавиха масло в огъня, който светът се опитва да потуши. Ние можем и трябва да изкореним детските бракове“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

От организацията констатират, че дори преди пандемията около 100 млн. момичета са били в риск от това да бъдат омъжени в следващите 10 години, но сега е много вероятно техният брой да се увеличи с поне 10 %. Според изследването през последното десетилетие броят на момичетата, попадащи в детски брак, е намалял с около 15%, което е довело до предотвратяването на над 25 млн. съчетания. Заради пандемията обаче този прогрес е поставен под опасност.

Изследователите напомнят, че момичетата, които биват бракосъчетани като деца, са изправени пред непосредствени опасности в продължение на целия си живот. Детските бракове увеличават риска от домашно насилие, липса на образование, ранната и непланирана бременност, което пък увеличава процента на усложненията при раждане и настъпващите заради тях смъртни случаи. Тези практики също така ограничават контакта на момичетата със семействата и приятелите им и ги изолират от пълноправно участие в обществото.

Ограниченията, наложени от редица правителства, значително намаляват и достъпа на момичетата до основни здравни и социални услуги, а загубата на работни места е принудила хиляди семейства да омъжат дъщерите си в детска възраст.

По приблизителни данни в света над 650 млн. момичета и жени са били омъжени още в детството им. Над половината от тези бракове са се случили в Бангладеш, Бразилия, Етиопия, Индия и Нигерия. Целите на ООН до 2030 г., свързани с постигането устойчиво развитие, в които попада и половото равенство, налагат значителното намаляване на броя на детските бракове в световен мащаб.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG