Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР откри печатница за фалшиви пари в университет в София


Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов разглеждат фалшивата валута
Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов разглеждат фалшивата валута

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и столичната полиция са открили печатница за фалшива валута в хале на територията на университет в София. Иззетите са фалшификати са с общ номинал от 4 млн. долара и 3,6 млн. евро, обявиха на брифинг градският прокурор Илияна Кирилова и ръководителите на ГДБОП и СДВР – Любомир Янев и Георги Хаджиев.

Задържан е 48-годишен мъж, който е работил в печатницата и е имал трудов договор с висшето учебно заведение, което разследващите първончално отказаха да назоват, но впоследствие неофициално съобщиха, че става въпрос за Висшето транспортно училища "Тодор Каблешков".

По думите им арестантът е печатар и е „съвместявал“ официалната си дейност с незаконното произовдство на фалшива валута. Заедно с него е арестувана и 54-годишна жена, с която най-вероятно са били във фактическо съжителство.

Използваната от арестувания мъж печатница
Използваната от арестувания мъж печатница

Операцията е реализирана съвместно с американската служба „Сикрет сървис“. По делото има данни, че печатницата е била част от международна престъпнха схема, но засега има доказателства за повдигане на обвинения само срещу задържаните мъж и жена.

Янев коментира, че двамата са имали специализирани професионални познания в печатарството и са приемали поръчки за отпечатването на конкретни суми срещу 10% от стойността им. Назначените по случая експертизи все още не са готови, но според ГДБОП качеството на фалшивите банкноти е относително добро.

Прокурор Кирилов уточни, че засега липсват данни ръководството на неназования университет да е било наясно с производството на фалшиви пари. Мъжът и жената засега са задържани с прокурорско постановление за 72 часа. В сряда или четвъртък предстои съдът да разгледа искане за постоянния им арест.

Част от иззетите фалшиви долари
Част от иззетите фалшиви долари

„Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на Европейския съюз и на партньорите ни от САЩ“, написа малко преди пресконференцията във вторник в профила си в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Междувременно държавното обвинение разпростра ни и кратко видео от посещението му в сградата на СДВР, в което се виждаха част от иззетите фалшиви банкноти. „Впечатляващо! Това може бе е една от най-големите суми, които е намирана“, заявява Гешев в присъствието на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и шефа на ГДБОП Любимир Янев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG