Връзки за достъпност

Извънредни новини

Златните пет. Ансамбълът, за който "човешките възможности нямат граници"


Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Симона Дянкова, Стефани Кирякова и Мадлен Радуканова
Лаура Траатс, Ерика Зафирова, Симона Дянкова, Стефани Кирякова и Мадлен Радуканова

Превъплъщават се в смели войни и в крехки девойки. С всяко сложно изхвърляне на обръч, бухалки или топка карат публиката да притихва. С всяко съчетание разказват история. А с всяко следващо състезание покоряват нови върхове. Те са Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова – българският ансамбъл по художествена гимнастика.

Грациите спечелиха пълен комплект от златни медали на първото си състезание след година и половина пауза заради пандемията – Световната купа в София, която се проведе в петък, събота и неделя. Те завоюваха титлата в многобоя и на финалите на отделните уреди и постигнаха рекордно висока оценка в историята на художествената гимнастика за съчетанието си пет топки. Причина за това е промяна в оценяването, но и голямата трудност на композицията и доброто изпълнение.

„Това са най-сложните съчетания, които сме играли досега“, казаха възпитаничките на Весела Димитрова пред БНР след състезанието.

Ансамбълът по време на съчетанието с 5 топки
Ансамбълът по време на съчетанието с 5 топки

Композицията с пет топки е по музика от песента „Вода“ на Елица Тодорова и Стоян Янкулов, с която България участва в Евровизия през 2007 г. Съчетанието с три обръча и два чифта бухалки е по музика от балета „Спартак“ на Арам Хачатурян и беше представено за пръв път на състезанието в София.

Съчетанията се променят непрекъснато, за да стават все по-сложни и да получават все по-високи оценки, каза Мадлен Радуканова.

„Всеки път си казваме, че не, вече е невъзможно да се сложат още неща, но винаги има накъде. Човешките възможности нямат граници.“

Ансамбълът по време на съчетанието с три обръча и два чифта бухалки
Ансамбълът по време на съчетанието с три обръча и два чифта бухалки

Почти всички гимнастички от този състав на националния ансамбъл се състезават от 2017 г. Започват да тренират заедно още през 2016 г., докато предишният отбор все още се подготвя за Олимпиадата в Рио де Жанейро. Тогава от състава бяха част също Елена Бинева и Теодора Александрова, които бяха принудени от травми да се откажат от състезателната си кариера.

Още с първите си състезания новият ансамбъл оправда големите очаквания. Оттогава грациите завоюваха безброй медали от най-престижните състезания по света, а голямата им цел е добро представяне на Олимпийските игри в Токио. Те бяха отложени заради пандемията от коронавирус, както и почти всички световни състезания.

„Много ни липсваха състезанията. За тях тренираме по цял ден. 2020-а беше тежка, само тренирахме, не можехме да покажем съчетанията си. И затова сме благодарни, че тази Световна купа се проведе и имахме възможност да изпитаме емоцията от състезанието“, каза пред бТВ Симона Дянкова, капитан на ансамбъла.

Ансамбълът по време на финала на съчетанието с 5 топки
Ансамбълът по време на финала на съчетанието с 5 топки

Световната купа обаче се проведе без публика заради пандемията.

„Беше ни малко тъжно, че този път не успяхме да чуем химна с пълна зала“, каза още Симона Дянкова. „Когато погледнахме, залата беше празна. Винаги си казваме, че ще пеем химна с цялата зала тук, в София. Сега си го пяхме само петте, но затова пък по-силно“, допълни тя с усмивка.

Зад успехите стои години упорит труд. Гимнастичките тренират по осем часа на ден шест дни от седмицата. Понякога спят и се хранят в залата. Всяка една от тях тренира от малко дете.

„Цената на успеха е ежедневни тренировки и лишения. Но разбира се и хубави моменти заедно“ каза пред бТВ Стефани Кирякова. „Нямаме възможност да почиваме след всяко състезание. Напротив, връщаме се в залата веднага и започваме да работим по грешките от състезанието и да надграждаме за следващото“, добави Ерика Зафирова.

Точно така след Световната купа в София подготовката им продължава с пълна сила. За тях тя е само началото на сезона, а крайната цел са Олимпийските игри в Токио. „София беше едно страхотно начало за нас. Все още не сме във върхова форма за Олимпийските игри, но и това ще се изработи в следващите седмици“, каза Стефани Кирякова.

Въпреки постигната рекордна оценка още на първото състезание за сезона, гимнастичките са решени да работят, за да станат още по-добри. „Имаме още да работим, да ставаме по-добри и да получаваме все по-високи оценки“, отбелязва Симона Дянкова.

Ансамбълът след изиграването на съчетанието с три обръча и два чифта бухалки
Ансамбълът след изиграването на съчетанието с три обръча и два чифта бухалки

XS
SM
MD
LG