Връзки за достъпност

Извънредни новини

Същото, но с ново име. Ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 вече се казва “Ваксзеврия“


Промяната на името няма да доведе до промяна в състава или въздействието на продукта на компанията
Промяната на името няма да доведе до промяна в състава или въздействието на продукта на компанията

Ваксината срещу COVID-19 на компанията “AstraZeneca” вече има ново име – “Васкеврия“. Това става ясно от описанието на препарата на страницата на Европейската агенция по лекарствата (EMA).

От шведската агенция за медицински продукти реагираха на новината и вече обявиха, че подобно преименуване е позволено, а това няма да доведе до промяна в състава или действието на препарата.

От EMA не съобщават за причините, свързани с решението, но от информацията в сайта на шведската агенция за медицински продукти става ясно, че искането за промяната на името е било одобрено от европейската агенция на 25 март.

В последните седмици се появиха множество информации, създаващи притеснения от използването на продукта на AstraZeneca. Няколко държави, сред които и България, временно спряха използването на ваксината заради съмнения относно безопасността ѝ.

Във вторник Канада обяви, че временно спира да използва препарата при хора над 55 години. Заедно с това здравните власти в страната поискаха нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол.

Към момента в "зелените коридори", използвани за масова имунизация в България, единствената достъпна ваксина е именно тази на AstraZeneca.

Във вторник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че в края на април гражданите ще получат и възможност да избират коя от ваксините да им бъде поставяна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG