Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследването срещу Иво Прокопиев за "Каолин" окончателно е прекратено


Иво Прокопиев в Специализирания наказателен съд, 28 юни 2020 г.
Иво Прокопиев в Специализирания наказателен съд, 28 юни 2020 г.

Прокуратурата вече не разследва съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев за пране на пари във връзка с продажбата на дружеството „Каолин“, защото не е установила престъпление.

Това става ясно от определение на Софийския апелативен съд (САС) от 26 март, с което прекратяването на досъдебното производство поради липса на престъпление окончателно е потвърдено. Това означава, че прокуратурата повече няма да може да възобнови действията си по случая.

Освен срещу Прокопиев, през 2018 г. обвинения по делото бяха повдигнати на Иван Ненков и Константин Ненов, с които издателят е акционер в „Алфа финанс холдинг“. Прокуратурата твърдеше, че като членове на ръководството на това дружество през 2012 г. тримата са изпрали пари от продажбата на „Каолин“ на германската компания „Кварцверке“.

Разследването беше образувано от Софийската градска прокуратура (СГП) по сигнал на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която тогава беше ръководена от Пламен Георгиев.

Отвъд правомощията на КПКОНПИ

Парадоксалното в случая беше, че приватизацията на „Каолин“ беше извършена през 2001 г. и заради това няма как да влиза в обхвата на правомощията на антикорупционната комисия, която по закон има право да проверява до 10 години назад.

Цялото досъдебно производство се основаваше на становище на прокуратурата отпреди две десетилетия, че приватизацията на „Каолин“ е престъпна. Тезата на разследващите беше, че парите от нея са били изпрани чрез продажбата на дружеството през 2012 г.

Така държавното обвинение и КПКОНПИ обаче на практика игнорираха влязлата в сила присъда на Върховния касационен съд от 2004 г., с която приватизаторите на предприятието окончателно бяха оправдани.

През 2019 г. разследването за „Каолин“ беше прехвърлено за кратко в Специализираната прокуратура, която предприе претърсвания в офисите „Алфа финанс холдинг“. Обиските протекоха под личния надзор на тогавашния ръководител на спецпрокурорите Димитър Франтишек Петров, а колегите му се появиха на мястото след пристигането на екип от таблоидния сайт „ПИК“. Впоследствие разследването беше върнато отново в СГП.

Позицията на компанията по случая от 2018 г. насам е, че става въпрос за е „безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България“. Още след привличането на Прокопиев, Ненков и Ненов към наказателна отговорност, от „Алфа финанс холдинг“ обявиха, че ролята на държавното обвинение е сведена „единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии“.

"Репортери без граници" критикуват Цацаров

През май миналата година ръководената вече от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия обяви, че внася в съда иск за отнемането на имущество за близо 500 хиляди лева от Прокопиев и съпругата му Галя. Два години по-рано тя запорира други активи на семейството за почти 200 милиона лева.

Последва остра реакция от международната организация „Репортери без граници“, която осъди „растящия политически натиск над основната независима медийна група“ в България – „Икономедия“. Цацаров пък отговори с отворено писмо, в което определи твърденията за държавен натиск над медиите на Прокопиев като „спекула“. От своя страна издателят призова КПКОНПИ да допусне международни наблюдатели, които да се запознаят с действията на комисията по случая, но това не се случи.

В крайна сметка Софийската градска прокуратура прекрати досъдебното производство за пране на пари от продажбата на „Каолин“ на 23 октомври 2020 г. Като основание в постановлението обаче беше посочена липсата на доказателства, а не липсата на престъпление. Затова защитата на обвиняемите обжалва прокурорското постановление в тази му част пред съда.

Сега Софийският апелативен съд окончателно е уважил молбата за коригиране на правното основание за прекратяване на делото, а именно – поради липса на извършено престъпление. От „Алфа финанс холдинг“ подчертават, че съдебното определение „не подлежи на обжалване и е обвързващо за всички държавни органи и длъжностни лица“.

Делото "ЕВН" още чака решение на втора инстанция

Успоредно с този казус, в Специализирания наказателен съд се развиваше другото дело, по което Прокопиев все още е подсъдим – за продажбата на остатъчния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН.

Освен него, подсъдими по казуса са бившите министри на финансите и енергетиката – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и още трима души. В края на юни миналата година Специализираният наказателен съд оправда и шестимата. През февруари Апелативният специализиран съд обяви делото за решаване, но все още не е постановил присъдата и мотивите си по него, въпреки че препоръчителният срок за това е едномесечен.

Произнасянето на втората инстанция в срок означава, че тя може да направи само две неща – да потвърди оправдателните присъди или да върне делото за ново разглеждане на спецсъда, ако приеме, че той е допуснал съществени процесуални нарушения. Нито защитата, нито обвинението обаче претендираха пред апелативния спецсъд за наличието на такива.

"Сега е време за мълчане." Краят на делото "ЕВН"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG