Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не отговарят на всички критерии". Кьовеши отхвърли четирима български кандидати


Ръководителката на Европрокуратурата Лаура Кьовеши лично обясни през март на България забележките си към седмина от десетимата български кандидати. Сега става ясно, че четирима от тях окончателно са отхвърлени.
Ръководителката на Европрокуратурата Лаура Кьовеши лично обясни през март на България забележките си към седмина от десетимата български кандидати. Сега става ясно, че четирима от тях окончателно са отхвърлени.

Ръководената от румънката Лаура Кьовеши Европейска прокуратура окончателно отхвърли четирима от седмината български кандидати за институцията, за които в началото на март поиска допълнителна информация. Те „не отговарят на всички критерии за допустимост“, става ясно от кратко официално съобщение, публикувано в сряда вечерта.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излъчи в средата на февруари десетима кандидати за български делегирани прокурори в новия европейски разследащ орган след изслушване на общо 31 явили се желаещи. Четирима от първоначално подалите заявления се отказаха още преди изслушването.

Впоследствие Европейската прокуратурата изпрати до София официално писмо, с което поиска допълнителна информация за седмина от тях. Това провокира учудване сред мнозинството от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, но те все пак предоставиха поисканата информация. Каква точно е тя обаче не беше обявено, защото по думите на главния прокурор Иван Гешев има „конфиденциален характер“.

Тогава началникът на кабинета на Кьовеши Милан Ярон коментира пред онлайн изданието EUROACTIV, че „това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури“. По думите му „в писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет“.

Две седмици по-късно Лаура Кьовеши обвясно лично забележките на институцията към седмината български кандидатути по време на онлайн съвещание с участието на българската представителка в Колегията на Европрокуратурата – Теодора Георгиева.

Сега става ясно, че трима от тях все пак са одобрени за работата. Това са Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура, Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура и Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, съобщи „Медиапул“. Имената на отхвърлените кандидати не се споменават.

Европейската прокуратура е независим орган на Европейския съюз, чиято цел е да разследва и да обвинява пред съда заподозрени за престъпления, свързани с европейския бюджет. Става дума за измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро. Досега тези престъпления можеха да бъдат преследвани само от националните прокуратури на 27-те страни членки.

Всяка от 22-те държави в ЕС, подкрепили създаването на новия разследващ орган, номинира свои делегирани прокурори, които продължават да работят в съответната страна, но вече са и под ръководството на Кьовеши.

Предложените от България за делегирани прокурори са:

  • Светлана Георгиева Шопова-Колева - прокурор в Софийската градска прокуратура;
  • Вероника Бориславова Трифонова - прокурор в Софийската районна прокуратура;
  • Бойко Кирилов Калфин - прокурор в Окръжната прокуратура в Кюстендил;
  • Божидара Евгениева Ганева-Димова - прокурор в Софийската районна прокуратура;
  • Бисерка Иванова Стоянова - следовател в Националната следствена служба;
  • Венцислав Данев Фердинандов - прокурор в Специализираната прокуратура;
  • Преслава Теодосиева Петкова - следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура;
  • Мая Паскалева Ковачева - следовател в Следствения отдел в Софийската градска прокуратура;
  • Христо Кръстев Крачунов - съдия в Софийския районен съд;
  • Димитър Здравков Беличев - прокурор в Окръжната прокуратура в Пловдив.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG