Връзки за достъпност

Извънредни новини
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov
Krasimir Karakachanov and Valeri Simeonov

Кой ще управлява: Националистите тръгват към обединение за изборите. Правителството започна кадровите смени

В този блог следим развитието след парламентарните избори - политическите позиции, преговорите и всичко за бъдещото управление на България.

Крайният резултат след проведените на 4 април избори за Народно събрание е ГЕРБ-СДС - 26,18%; "Има такъв народ" - 17,66%; "БСП за България" - 15.01%; ДПС - 10,49%; "Демократична България" - 9,45%; "Изправи се! Мутри, вън!" - 4,72%.

ЦИК обяви и разпределението на мандатите по партии и райони. ГЕРБ-СДС - 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри, вън!" - 14 мандата.

12:50 16.4.2021

Народното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов със 156 гласа "за". Гласуването беше подкрепено от всички политически сили освен ГЕРБ.

Оставката на Министерския съвет беше депозирана в парламента в деня на първото му заседание, четвъртък.

Народните представители от групата на ГЕРБ не гласуваха, въпреки че бяха в пленарна зала. Решението предизвика спор дали оставката на действащия Министерски съвет само се депозира пред новоизбрания парламент или трябва и да се гласува.

Бойко Борисов не беше в Народното събрание.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че в Деня на Конституцията първата точка от дневния ред за работа на парламента е по Конституцията. Той коментира думите на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, че целта на точката била да "унизи" българския премиер.

"Понеже е Денят на Конституцията се чувствам задължен да кажа, че не може български премиер да се чувства унизен, като се вика в Народното събрание, когато трябва да се яви, когато трябва да даде отчет пред Народното събрание, когато трябва да подаде оставка пред Народното събрание", каза Цонев.

Председателят БСП Корнелия Нинова заяви, че оставката не е само формален юридически акт, а един логичен завършек на последните 11 години, не само на това правителство, но и на предишните издания на кабинета "Борисов".

Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че тази оставка е "безвъзвратно закъсняла" и е трябвало да бъде подадена още миналата година по време на протестите.

Христо Иванов от "Демократична България" също поздрави юристите с Деня на Конституцията. Той посочи, че оставката не е просто формален акт. По думите му оставката трябва да се превърне във "вододел" затова властта да се върне в институциите и Конституцията наистина да се превърне в "жив документ".

12:16 16.4.2021

Опозиционните политически партии определиха като "активно мероприятие", "саботаж" или "абдикация" решението на Министерския съвет да закрие Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с епидемията от COVID-19.

"Демократична България" определи като "активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията" закриването на НОЩ.

"Решението е в незабавно възстановяване на НОЩ с ангажимента всичката налична документация да бъде представена, за да може да има приемственост в по-нататъшния контрол на пандемията", каза в декларация д-р Александър Симидчиев.

Джевдет Чакъров от ДПС определи закриването на щаба е абсолютно немотивирано на този етап, защото все още не сме преодолели третата вълна на пандемията.

"Закриването е и вид абдикация", каза Чакъров.

"Очевидно Борисов провежда наказателна акция спрямо българските граждани и пациенти, действайки на принципа "след мен и потоп", каза в декларация от името на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Според нея "очевидно Борисов се опитва да избяга от отговорност".

Даниела Дариткова от ГЕРБ отговори на декларациите с думите, че отговорността за политиката в системата на здравеопазването е на министъра на здравеопазването и на Министерския съвет, а всички други органи имат помощни функции.

11:11 16.4.2021

Народното събрание прие програмата си със 157 гласа "за". Първа точка е приемането на оставката на Министерския съвет на Бойко Борисов.

Депутатите ще разгледат проект на решение за създаване на временна комисия, която трябва да направи ревизия, която да установи дали има злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи и предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните четири години.

В програмата за днес е включено изслушване на премиера в оставка Бойко Борисов за мерките и действията, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Предвижда се депутатите да изслушат и министъра на финансите Кирил Ананиев относно изпълнението на закона за държавния бюджет за 2021 г.

В дневния ред са включени и проекти за решения за избиране на постоянни комисии по правни въпроси, по бюджет и финанси и по здравеопазването.

10:14 16.4.2021

Слави Трифонов обясни защо партията му "Има такъв народ" няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарни избори. В профила си във Фейсбук той написа, че за това е необходим "сигурен парламент".

"За да се въведе мажоритарна избирателна система се изисква сигурен Парламент, защото е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци, създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци и още един куп технологични въпроси. И те изискват време. А на ГЕРБ им трябва точно това в момента - време. Но ГЕРБ няма да получат време. Те са токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот", написа Трифонов.

Той казва още, че "когато [ГЕРБ] имат проблем да загубят властта си, тези хора тупкат топката".

"И при един сигурен, спокоен и уверен Парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си".

08:28 16.4.2021

Народното събрание заседава в петък от 10.00 часа. Премиерът в оставка Бойко Борисов ще бъде поканен в пленарната зала за изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост.

Ще бъде обсъдено създаването на комисия по ревизия на управлението и ще бъдат конституирани първите три постоянни парламентарни комисии - правна, бюджетна и здравна.

22:11 15.4.2021

Събрахме в 8 минути най-интересното от първия ден на 45-ото Народно събрание. Гледайте:

Промяна. Първото заседание на новия парламент
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:11 0:00

19:21 15.4.2021

Премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи в профила си във Фейсбук, че излиза в отпуск.

"Възложих на вицепремиера Томислав Дончев утре да депозира в парламента Плана за възстановяване и устойчивост и нека народните представители да го приемат или променят. Аз ще се отнеса сериозно към съставянето на нов балансиран, евроатлантически кабинет и от утре излизам в отпуск като министър-председател", написа Борисов.

16:52 15.4.2021

В петък депутатите ще гласуват решение за изслушване на премиера Бойко Борисов по повод участието на България в плана за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз заради кризата вследствие на COVID-19.

Друга точка от дневния ред на депутатите ще бъде за създаване на комисия, която да направи ревизия на управлението на Бойко Борисов. Предложенията за тези точки в дневния ред са на парламентарната група "Изправи се! Мутри, вън".

13:28 15.4.2021

Парламентарните групи изпратиха на председателя на Народното събрание Ива Митева своите решения за име и ръководство.

Групата на ГЕРБ-СДС ще се председателства от Десислава Атанасова. Начело на "Има такъв народ" в парламента е Тошко Йорданов. Корнелия Нинова оглавява групата на "БСП за България". Мустафа Карадайъ е председател на парламентарната група на ДПС. Христо Иванов - на "Демократична България", а Мая Манолова и Николай Хаджигенов са съпредседатели на "Изправи се! Мутри вън!".

13:25 15.4.2021

Народното събрание избра временна комисия, която да изработи правилник за работата на парламента. Начело на комисията е депутатът от "Има такъв народ" Христо Дочев.

ГЕРБ пледложиха бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев, но той си направи отвод. В комисията влизат 18 народни представители, по трима от всяка парламентарна група.

13:10 15.4.2021

Народното събрание избра в едно гласуване своите заместник председатели. Според приетите правила всяка парламентарна група имаше право да предложи свой кандидат за поста.

Заместниците на Ива Митева са: Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева - "Има такъв народ", Кристиан Вигенин - БСП, Мукаддес Налбант - ДПС, Атанас Атанасов - "Демократична България", Татяна Дончева - "Изправи се! Мутри вън!".

Кандидатурите бяха одобрени с 234 гласа.

12:28 15.4.2021

Ива Митева Йорданова - Рупчева беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание. Тя беше предложена от групата на "Има такъв народ".

За нея гласуваха всички присъстващи депутати от "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", БСП и ДПС. Тя събра общо 163 гласа "за".

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов не участва в гласуването, след като по-рано се закле като депутат онлайн. Неговите съпартийци обясниха, че е болен от COVID-19.

С "въздържал се" гласуваха 75 депутати от ГЕРБ. Тяхното предложение за председател беше Цвета Караянчева, която беше подкрепена само от своите съпартийци.

Ива Митева е част от екипа на „Има такъв народ“ и стана депутат от 23-и многомандатен избирателен район в София, където беше втора след Андрей Чорбанов. Митева е юрист и е била директор на Дирекцията по правни въпроси в Народното събрание. Преподавател е по право в Нов български университет.

Ива Митева каза, че прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание.

"Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в преамбюла на Конституцията ще бъдат зачитани в това Народно събрание и няма да забравяме, че от нашите действия зависи България да бъде демократична, правова и социална държава", каза Ива Митева.

11:47 15.4.2021

Лидерката на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова каза, че една от целите, с които "хората от площадите ни изпратиха тук е: мутрите - вън".

"Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждане на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има", каза тя.

Манолова предложи създаването на комисия за пълна ревизия на управлението на Бойко Борисов и спешни промени в Изборния кодекс.

"Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност", каза Манолова към ГЕРБ, БСП и ДПС.

11:02 15.4.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че вече събира подписи за внасяне на промени в конституцията, които да поставят под отчетност фигурата на главния прокурор и да закрият специализираните съдилища.

"С тези конституционни промени ние си поставяме за цел предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев", каза Иванов.

"Демократична България" иска още ликвидиране на КПКОНПИ в настоящия й вид, "защото се превърнала в бухалка", което включва и освобождаване от длъжност на председателя й Сотир Цацаров.

Иванов изреди 10 приоритета на "Демократична България" в две групи. Първата е свързана с непосредствените кризисни ситуации - масова доброволна ваксинация, икономическо подпомагане на предприятия и домакинства, оценка на икономическото положение на страната, плана за възстановяване и устойчивост.

Иванов определи решението на ГЕРБ да остави изпращането на плана за 12 млрд. лева в Брюксел за следващото правителство като "саботаж".

Втората група приоритети са за възстановяване на ролята на Народното събрание, реформа в изборния процес, дълбока реформа на правосъдието, изчистване на изпълнителната власт и връщане в рамките на нормалността, изчистване на службите, свобода на медиите.

10:47 15.4.2021

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за "възстановяване на нормалността в българската политика".

Според него избирателите не са дали мандат на новите политически сили за съставяне на правителство.

"Ние от ДПС сме готови за избори веднага. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така", каза Карадайъ.

Според него опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент може да постави началото на нормализацията.

ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Карадайъ предложи обединяване около правителство с четири приоритета - плаз за излизане от пандемичната криза, план за възстановяване и устойчивост, програма за ускорено икономическо развитие и достойно членство в евроатлантическите структури.

10:39 15.4.2021

Председателката на БСП Корнелия Нинова предложи Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство в оставка върху сключване на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване на срокове по договори и бордове, а премиерът и финансовият министър да отчетат реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета.

Корнелия Нинова каза още, че внасят днес пакет от закони в помощ на малкия и средния бизнес, на домакинствата и младите семейства.

"Не преговаряме със задкулисието за власт - нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент", каза Нинова. Тя заяви, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ.

"Ако сме искали, можехме да го направим преди 4 години и да се обогатим", каза Нинова.

Тя каза, че БСП би подкрепила правителство на втората политическа сила - "Има такъв народ". Ако не предложат правителство и третият мандат отиде при БСП - "партията ще реши какво да прави".

10:29 15.4.2021

Представителят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов каза, че този парламент е "различен от всички предишни".

"В тази зала има депутати, които бяха на жълтите павета да протестират и ядоха бой от полицията", каза Йорданов. Според него този парламент едва ли ще изкара целия си мандат.

Тошко Йорданов съобщи, че още днес "Има такъв народ" внася промени в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии.

Задължителните промени в Изборния кодекс, според него, са премахване на ограничението от 35 секции в страни извън ЕС, въвеждане на гласуване по пощата, 100% машинно гласуване в страната, избиране на нов състав на Централната избирателна комисия и видеонаблюдение на броенето.

Йорданов каза, че още днес внасят намаляване на субсидията за партиите до 1 лев на глас.

10:14 15.4.2021

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова припомни от трибуната, че това е петата победа на партията на парламентарни избори и общо 14-та изборна победа.

Тя обяви, че ГЕРБ са готови да предложат управление "от ден първи" и да протегнат ръка към политическите си опоненти.

"Октакзваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена към хаос или безпътица, за да може една или друга партия да спечели още няколко мандата", каза Атанасова.

Според нея, едно служебно правителство на Румен Радев ще бъде загуба на време.

"Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто на политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите, в политиката има компромиси, разочарование и рани, изисква смелост и решителност", каза Атанасова.

Според нея, "най-висшата форма на смелост е да си подадем ръка, за да възстановим диалога между нас, да опазим девиза на нашите предци на тази сграда "Съединението прави силата".

09:50 15.4.2021

Румен Радев каза от трибуната в Народното събрание, че започва консултации за ново правителство в понеделник.

"Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство", каза той.

Президентът каза, че не е важно само математическото мнозинство, а трябва да има "ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигури на експерти".

Радев призова новия парламент бързо да промени Изборния кодекс и да дадат възможност за дистанционно гласуване на българите в чужбина.

"Дължим го на унизените членове на избирателни комисии, принудени да чакат с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които с ентусиазъм ни показаха, че за тях България е не само родно място, не само минало, но и Отечеството, в което хиляди мечтаят да се завърнат".

Радев каза, че са необходими "решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел".

09:45 15.4.2021

Президентът Румен Радев се обърна към Народното събрание. Той препоръча на новите депутати да приемат "липсата на опит като възможност".

Радев припомни липсата на парламентарен контрол в предишното Народно събрание и опита за печелене на време с предлагането на нова конституция.

"Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение", каза той.

Радев призова депутатите да възстановят реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

"Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви", каза Радев.

Заредете още

XS
SM
MD
LG