Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Цунами от зараза". Как дойде поредната вълна от COVID-19


Опашка за масова ваксинация срещу коронавирус в Мумбай, 22 април 2021 г.
Опашка за масова ваксинация срещу коронавирус в Мумбай, 22 април 2021 г.

През последните два месеца Индия преминава през втора вълна на масово заразяване с COVID-19. За разлика от миналото лято, сега броят на новозаразените се увеличава с много по-бързи темпове всеки ден.

В четвъртък южноазиатската държава регистрира най-високия ръст на нови случаи на коронавирус за денонощие в света. Тогава бяха отчетни 314 835 новозаразени, което беше с над 15 000 души повече от предишния най-висок дневен пик, отчетен на 2 януари в САЩ. Жертвите също продължават да се увеличават драматично и вече доближават 190 000 души.

На този фон болниците в някои части на Индия докладват за остър недостиг на легла, кислород и основни медикаменти. На 18 април властите в столицата Ню Делхи въведоха пълен локдаун за една седмица в опит да овладеят ситуацията.

Как се стигна дотук

До тази ситуация се стигна, след като в началото на годината местните здравни власти обявиха, че страната вероятно е преминала през най-сериозните пикове на епидемията.

Повод за тази позитивна прогноза бяха данните за увеличаващия се брой на хората, преминали заболяването и придобили имунитет. Освен това новозаразените за денонощие паднаха под 20 хиляди и индийското правителство реши да отпусне огрничителните мерки.

Ресторантите, нощните заведения и спортните зали отвориха врати. Състояха се масови религиозни чествания и политически манифестации. По всичко изглеждаше, че животът в Индия се нормализира.

Но нещо се обърка...

Какво се обърка

Проучвания за наличието на антитела срещу COVID-19 сред индийското население от края на миналата и началото на тази година сочат, че повече от 50% от жителите на някои части на големите градове са придобили поне частичен имунитет след прекарана коронавирусна инфекция.

Научното изследване, проведено от Индийския център по заразни болести, стига до заключението, че към началото на 2021 г. около половината от индийците вече са преболедували COVID-19.

Местни вирусолози предполагат, че първата вълна е засегнала най-вече бедното население в големите градове.

На фона на развихрилата се нова вълна на масово заразяване местни вирусолози предполагат, че първата вълна е засегнала най-вече бедното население в големите градове. Така данните от проучването за наличието на антитела не биха могли да бъдат валидни за всички прослойки на индийското общество, в което кастите все още имат значение.

Според Гагандип Канг, вирусолог от Християнския медицински колеж във Велор, данните за наличието на антитела не отразяват неравномерното разпространение на заболяването сред населението.

“Предполагаме, че сега вирусът засяга части от населението, които са успели да се предпазят по време на първата вълна”, коментира Канг за списание Nature.

Има ли по-заразни варианти?

Според други учени бързината, с която заразата се разпространява през последните месеци, е в резултат на появата на нови варианти на коронавируса.

Генетични проучвания, цитирани в Nature, сочат, че британският вариант на коронавируса е най-широко разпространен в щата Пенджаб, северозападна Индия.

Според изданието друг вариант на коронавируса, идентифициран за първи път в Индия към края на миналата година и познат с абревиатурата B.1.617, преобладава в щата Махаращра. Проучвания сочат, че той съдържа две мутации, свързани с по-висока заразност и увеличена способност на вируса да преодолява имунната защита на човешкия организъм.

Ситуацията в Индия наподобява тази в Бразилия, където разпространението на друг нов и по-заразен вариант на коронавируса доведе до рязък ръст в заболеваемостта и смъртността през последните месеци.

Дейвид Робъртсън, вирусолог в Университета в Глазгоу, обаче твърди пред Nature, че разпространението на B.1.617 не е довело до новата вълна в Индия, тъй като сравнително малка част от заразените там са заболели от него.

Редица експерти, сред които доктор Фатахудин от Щаба за борба срещу коронавируса в щата Керала, смятат, че ръстът на заболеваемостта след премахването на редица ограничения в началото на 2021 г. не е изненадващ.

“През февруари предупредих, че коронавирусът не си е отишъл и ако не вземем спешни мерки ще ни залее цунами от зараза. За жалост цунамито ни заля”, коментира пред Би Би Си медикът.

По думите му “измамното чувство за нормалност подведе всички и не успяхме да вземем необходимите мерки, за да се предпазим от новата вълна на вируса”.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG