Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как ще се пътува в Европа през лятото


Празните летища се превърнаха в обичайна гедка по време на пандемията.
Празните летища се превърнаха в обичайна гедка по време на пандемията.

Лятото наближава, а с това и опитът на Европейския съюз да приеме единна политика за движението на хората в един летен сезон по време на пандемия. Очаква се съюзът да регламентира издаването на ваксинационни сертификати и достъпа на граждани от държави извън ЕС до територията на съюза.

Докъде сме стигнали

Процедурата за узаконяване на ваксинационните паспорти, които ЕС ще издава, се движи напред, но със сравнително бавен темп. В момента главните европейски институции доуточняват текста на законодателството, с което ще се регламентира издаването на сертификатите.

Но има и идея, която съвсем не е придвижена. Тя е в това повечето държави в ЕС да отворят границите си за хора извън съюза. Това предложение е съвсем ново и по него тепърва ще се водят преговори.

Европейската комисия предлага да се приемат граждани от страни извън ЕС, ако те са получили втора доза от една от ваксините срещу коронавирус, които съюзът вече е одобрил. Това трябва да се е случило поне 14 дни преди влизането им на територията на ЕС.

Комисията предлага и олекотяване на изискванията, които трети държави трябва да покриват, за да имат гражданите им достъп.

Защо процесът се бави

За момента европейските институции спорят по два основни въпроса относно ваксинационните сертификати.

Представителите на Европейския парламент твърдят, че гражданите на съюза, които откажат да се ваксинират, трябва да имат достъп до безплатни тестове за коронавирус. Държавите-членки, които се очаква да предоставят тези тестове, смятат, че подобно решение ще доведе до нежелани финансови загуби за тях.

Основното несъгласие между институциите засяга привилегиите, които ще съпътстват получаването на ваксинационен сертификат. Според Европейския парламент хора, които са получили сертификат, не би трябвало да подлежат на повторно тестване, нито на карантина. От друга страна държавите членки държат да запазят контрол над режима на мерките поради разпространението на нови варианти на вируса.

Що се отнася до отварянето на външните граници на съюза, много от решенията ще зависят от броя и националността на туристите, които държавите-членки са склонни да допуснат.

Какви са сроковете

Очаква се ваксинационните сертификати и олекотеният режим за достъп на граждани от трети страни да влязат в сила до края на юни.

Техническият процес за издаване на сертификатите ще бъде готов за употреба до началото на юни и се очаква държавите членки да започнат да го прилагат до края на месеца.

Сертификатът ще има дигитална и хартиена версия и ще включва информация за три вида доказателства, че съответният човек не представлява опасност за публичното здраве. Това са извършена ваксинация, негативен тест за коронавирус или друго доказателство за прекарано заболяване.

Очаква се, че информацията относно ваксинационния статус на граждани на държави извън ЕС също ще се въвежда в общата европейска система.

Ще могат ли да пътуват децата

Малолетните граждани на ЕС все още не подлежат на ваксинация срещу коронавируса, така че те ще получават сертификат за пътуване срещу доказателство за негативен PCR тест. Същото ще се отнася и за малолетните граждани на държави извън ЕС.

XS
SM
MD
LG