Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изчезна лекарят, приел отровения Навални през 2020 г.


Александър Мураховски, бивш главен лекар на Болница № 1 в Омск.
Александър Мураховски, бивш главен лекар на Болница № 1 в Омск.

Министърът на здравеопазването на руската Омска област Александър Мураховски е изчезнал безследно по време на лов. През август 2020 г. той беше главен лекар на болницата на "Бърза помощ" в Омск. Там беше приет опозиционерът Алексей Навални, който беше проявил признаци на отравяне.

Новината идва след най-малко два смъртни случая сред лекарите, лекували Навални.

Съобщението за изчезналия министър дойде от местни медии, цитирани от опозиционния сайт "Медуза". На 23 април властите в Кремъл обявиха сайта за "чуждестранен агент".

Около 16 ч. на 7 май Александър Мураховски е отишъл на лов с високопроходим автомобил (АТВ), като е тръгнал от ловна база в района. Оттогава местонахождението му е неизвестно. Близките са го търсили близо денонощие, преди да се обърнат за съдействие към полицията.

Според местен сайт АТВ е било открито в близко блато, но от Мураховски все така няма следа. Той се издирва от местната полиция и Росгвардия, които твърдят, че търсенето е осуетено от трудно проходими участъци в ловния район и частично блатистата местност.

Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални се почувства зле на 20 август 2020 по време на полет, прекосяващ Сибир. Пилотът кацна аварийно в Омск и Навални беше приет в местната болница № 1, известна като болницата на "Бърза помощ".

Предварителната диагноза на лекарите беше, че Навални е отровен с неизвестно халюциногенно вещество. Той е бил лекуван съобразно тази хипотеза. Този факт, наред с решението на пилота да кацне аварийно, се смята за основен фактор, спомогнал за физическото оцеляване на Навални.

По-късно опозиционерът беше лекуван в германската клиника "Шарите", където група експерти стигнаха до извода, че Навални е бил отровен с вещество от групата на Новичок.

Изчезналият Александър Мураховски беше главен лекар на болницата в Омск, приела Навални. Той е лекарят, който оспори предварителната диагноза на пациента и съобщи, че Навални е пострадал от нарушена обмяна на веществата.

Той е и лекарят, който не допусна бързото транспортиране на опозиционера до Германия. Навални беше пуснат да замине едва след като изтекоха 48 часа от постъпването му в омската болница.

През ноември 2020 Александър Мураховски беше повишен и стана министър на здравеопазването на Омска област.

Месец по-рано по собствено желание беше напуснал заместникът му Анатолий Калиниченко, който беше наблюдаващият лекар на Навални.

Друг заместник на главния лекар - Сергей Макшимишин - почина през февруари на 55-годишна възраст от сърдечна недостатъчност. Той отговаряше за въпросите на анестезиологията и реанимацията.

През март почина още един лекар, работил по времето на хоспитализирането на Навални - Рустам Агишев. Той беше завеждащ на отделението по травматология и ортопедия. Като причина за смъртта му се сочат последиците от инсулт, който той е прекарал през декември 2020 г. Агишев беше на 62 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG