Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Преди изборите: „Нещо не са ме разбрали“. Слави е за „защита на семейството и семейните ценности“

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи предсрочни парламентарни избори за 11 юли.

В този блог следим действията на служебното правителство и действията на политическите сили преди изборите за ново Народно събрание.

20:35 2.6.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов определи като жест към българското общество решенито на САЩ да наложат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски.

"Американското правителство прави жест към нетърпимостта на българското общество към политическата корупция. Той е последица от действията на българските граждани, а не е някаква инициатива или интервенция", каза Иванов. Коментарът си той направи по време на протеста с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев.

По думите на Иванов сега "погледите се насочват към всички, които позволиха явленията "Пеевски" и "Божков" да станат факт".

"Това е присъда за Иван Гешев и Сотир Цацаров, които бяха неми свидетели на издигането на Пеевски. Това е присъда за шкафчетата и сега Държавният департамент се присъединява към нея“, коментира той.

20:24 2.6.2021

Началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Елена Фичерова е подала молба за освобождаване от поста. "Актът е мотивиран от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет", се казва в съобщение на МВР.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е удовлетворил молбата. Заповедта влиза в сила от днес.

Името на Фичерова беше използвано за атаки срещу Рашков заради нейни предполагаеми връзки с бизнесмена Васил Божков. Няколко месеца преди парламентарните избори тя е била заличена от листите на партията на Божков "Българско лято".

19:55 2.6.2021

Министерството на външните работи (МВнР) излезе с позиция във връзка с оповестена от Държавния департамент на САЩ информация за мерки по закона „Магнитски“. В позицията се казва, че "върховенството на закона е в основата на демократичния процес във всяка правова държава. В отношенията с нашите партньори и съюзници недвусмислено сме споделяли убеждението си, че борбата с корупцията във всичките й форми следва да бъде безусловен наш принципен и практически приоритет".

В позицията се казва още, че "в качеството си на стратегически партньори България и САЩ поддържат устойчив и резултатен Стратегически диалог.

16:48 2.6.2021

Националната агенция за приходите (НАП) проверява 13 704 дружества заради нелогично високи касови наличности. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 000 лева.

Министърът на финансите Асен Василев обяви преди дни, че такава проверка предстои.

Министърът на икономиката Кирил Петков е пратил в БНБ искане за проверка на Българската банка за развитие (ББР).

"Искаме достъп до данните в рамките на закона, за да не губим никакво време в нашата политика на прозрачност", каза той.

БНБ съобщи, че започва от 2 юни целева надзорна проверка в ББР.

15:53 2.6.2021

Главният прокурор Иван Гешев изпрати покана за среща министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. По-рано Рашков коментира, че очаква "призовка".

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев пък коментира, че "прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война между институциите".

„С оглед необходимостта от продължаване взаимодействието между изпълнителната и съдебната власт, в частност ПРБ и МВР, бих се радвал да проведем работна среща“, се посочва в писмото на Иван Гешев до Бойко Рашков. Главният прокурор изразява увереност, че „само с общите усилия на отделните власти, могат да бъдат постигнати желаните от българските граждани резултати, а именно ефективно противодействие на престъпността", пише в писмото си Гешев.

14:00 2.6.2021

Служебното правителство продължи с кадровите промени. В сряда е освободен директорът на "Гранична полиция" в МВР Светлан Кичиков. На негово място е назначен главен комисар Деян Моллов.

Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков извърши промени в ръководствата на държавните горски предприятия.

В "Югозападно държавно предприятие" - Благоевград са освободени членовете на Управителния съвет Мария Маринова и Ваня Каменова. В "Югоизточно държавно предприятие" - Сливен за директор до провеждане на конкурс е назначен Димчо Радев, а Георги Йорданов е освободен като член на Управителния съвет.

В "Южноцентрално държавно предприятие" - Смолян, "Северозападно държавно предприятие" - Враца и "Североизточно държавно предприятие" е освободен целият състав на органите на управление.

Здравко Бакалов е назначен за директор на предприятието в Смолян, а Ради Иванов на това в Шумен, до провеждане на конкурс. Досегашният заместник-директор на "Северозападното държавно предприятие" Атанас Златков е упълномощен да изпълнява длъжността директор.

В "Северноцентрално държавно предприятие" - Габрово са освободени членовете на органа на управление Георги Костов и Иван Степанов.

11:58 2.6.2021

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев направи изявление, в което потвърди, че назначените нови ръководители на силови структури са привикани от прокуратурата.

Кутев съобщи, че на разпит в прокуратурата са привикани новият директор на ГДБОП, новият председател на ДАНС и зам.-председателят на ДАТО. Според него обвиненият вече Папалезов е бил разпитан като свидетел, а обиските са извършени без повдигнато обвинение.

"Виждаме как след президентската институция, прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война между институциите. В период на служебно правителство, когато законодателната власт не работи, виждаме опити на прокуратурата открито да се меси в работата на изпълнителната власт", каза Кутев.

"Ние подкрепяме всички усилия да се преследват виновните според закона, но сме разтревожени от опитите да се сплашват ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки".

Събитията дадоха повод на "Демократична България" да призове привържениците си на протест в 19 часа в сряда пред Съдебната палата в София.

07:58 2.6.2021

Министър-председателят Стефан Янев създаде Съвет по икономическите въпроси.

В състава на консултативния орган към премиера участват вицепремиерите Асен Василев, Гълъб Донев и Атанас Пеканов.

За участие в Съвета са поканени финансистът Красимир Ангарски, доцентът по финанси в УНСС Емил Хърсев, програмният директор в Центъра за либерални стратегии Георги Ганев и преподавателят в Norwegian Business School Пламен Ненов.

Основна задача на Съвета ще е да обсъжда, разработва и прилага иновативни стратегии за решаване на икономическите проблеми у нас, се казва в съобщението на Министерския съвет.

14:50 1.6.2021

ГЕРБ обвини президента Румен Радев, че е вкарал през задния вход БСП във властта. Причината за твърдението са биографиите на областните управители, назначени от служебния премиер Стефан Янев.

От партията на Бойко Борисов избориха всички министри и заместник-министри, които са свързани с левицата. А след това направиха и преглед на назначените за областни управители. Сред тях освен кадри на БСП има и такива на ДПС, както и хора от кандидатските листи на “Изправи се! Мутри, вън!”.

“БСП, ДПС и Мая Манолова - това правителство е политическо правителство. Не е валиден аргументът, че ГЕРБ ще партизират областните управи”, коментира Тома Биков от партията.

11:45 1.6.2021

Служебният премиер Стефан Янев представи официално във вторник новите областни управители. По думите му основна тяхна задача преди 11 юли е изборите да бъдат организирани така, че да не се създадат предпоставки за опашки, напрежение и удължаване на изборния ден.

Разчитам на вашия висок професионализъм, за да бъдат организирани едни честни и прозрачни избори, които по-голяма част от българското общество ще приеме, каза Янев. Той допълни, че всички усилия трябва да са посветени на това, да не се натрупат негативи, които да дадат основание да се каже, че е имало нещо нередно.

17:12 31.5.2021

В БСП започна традиционната процедура по номинация и утвърждаване на листи. А с нея очаквано започнаха и скандалите.

15:02 31.5.2021

Депутатите от гражданската платформа "Изправи се.БГ" в 45-ото Народно събрание ще върнат разликата между един и осем лева от партийната субсидия в държавния бюджет. Това обяви в понеделник пред журналисти председателят ѝ Мая Манолова преди среща със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.
Манолова каза, че на срещата с министър Стоилов ще обсъдят процедурата, по която въпросната субсидия може да бъде върната в бюджета.
Тя допълни, че подкрепят предложението на "Има такъв народ" за намаляване на партийната субсидия на един лев от референдума през есента на 2016 г.

Връщането на средствата ще важи само за депутатите от гражданската платформа "Изправи се.БГ", но не и за останлите формации в коалицията "Изправи се! Мутри, вън!", на която Манолова е председател.

13:33 31.5.2021

И ГЕРБ разбраха, че в България има криза на законността. Така евродепутатът Радан Кънев коментира писмото до Европейския парламент, изпратено от колегите му от ГЕРБ.

"Преди година повдигнах пред ЕП въпроси за злоупотребата с власт, погазването на медийната свобода и върховенството на закона и предизвиках пленарен дебат. Тогава колегите от ГЕРБ [...] не се поколебаха да ме обвинят, че съм предател, че "клепам" родината си", написа Кънев в понеделник в профила си във Фейсбук.

Според евродепутата от "Демократична България" днешното писмо на колегите му от ГЕРБ показва, че и те вече са "наясно" с проблемите в правовата държава и борбата с корупцията в България.

В Брюксел и двете български политически партии ГЕРБ и "Демократична България" принадлежат към политическото семейство на Европейската народна партия (ЕНП).

13:16 31.5.2021

Евродепутатите от ГЕРБ изпратиха писмо до всички членове на Европейския парламент и на Европейската комисия, в което критикуват служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. Според тях кабинетът „действа като предизборен екип“ на държавния глава и си служи с репресии.

12:39 30.5.2021

Служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков се изказа остро срещу действията на прокуратурата. Пред БНР той каза, че държавното обвинение е образувало редица досъдебни производства, “с които вече се опитва да спъва работата на МВР”. По думи на министъра бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов притежава главния прокурор Иван Гешев.

“На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор. Главният прокурор се обръща към министър-председателя с “шефе”, каза Рашков по адрес на Борисов.

Той за пореден път заяви, че службите са прилагали безогледно и нерегламентирано употреба на специални разузнавателни средства, а в момента тече проверка във всички структури, които ги използват.

12:32 30.5.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е давал разпореждания за подслушване на политици от страна на службите. По време на поредна партийна среща, на която отново не присъстваха журналисти, той обвини служебното правителство в изпълняване на поръчки от БСП и хора около президента Румен Радев.

“Аз такова разпореждане не съм давал, това е дълбоко погрешно и никога не съм мислил по това. Какво да им слушам, те всеки ден бяха на площада”, каза Борисов.

Той изрази и тревога за провеждането на предстоящите извънредни избори, тъй като, по негови думи, правителството не са занимава с тяхната организация.

11:13 30.5.2021

Нов, извънреден парламентарен вот е лош вариант, а стабилно правителство в следващия парламент без БСП е невъзможно. Това заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в интервю за БНТ.

“Не би трябвало да има още едни предсрочни избори, след 11 юли трябва да се намери открито съгласие. Трети избори ще бъдат изключително тежки. Трябва да излъчваме сигурност и стабилност”, каза тя и добави, че през следващата седмица ще бъдат подписани нови споразумения с други леви партии.

Според Нинова до необходимите закривания на Специализирания съд и прокуратура, преобразуването на КПКОНПИ и промени във ВСС може да стане след реформи и при стабилна коалиция.

12:30 29.5.2021

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов съобщи, че се обсъжда вариант, при които летуващите в България да могат да се регистрират по временен настоящ адрес срещу хотелска резервация.

11:32 29.5.2021

ГЕРБ представи икономическата си програма преди парламентарните изборите на 11 юли. Живото включване във фейсбук започна с монолог на лидера Бойко Борисов, който нападна служебното правителство и опозиционните партии.

"Никой не говори за програма. За нищо друго не се говори, освен ченгеджийските им номера. До ден-днешен няма нищо реално след обвиненията за подслушване. Трябва да съшият нещо”, каза Борисов пред събралите се многобройни членове на партията в нейната централа.

“Посоката е същата, но младите искат от нас да бъдем по-бързи и по-смели”, заяви Томислав Дончев по повод икономическата програма на ГЕРБ. Тя ще включва намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, възможности за стартиране на бизнес и намиране на работни места, както и реформи в здравеопазването.

10:26 29.5.2021

Служебното правителство ще излезе с нови информации относно нарушения по време на управлението на Бойко Борисов, които са ощетили държавата с милиарди. Това заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев.

"След Българската банка за развитие ще погледнем и други структури, където нещата са ужасяващи. Навсякъде става дума за милиарди. Това няма как да го изведеш на повърхността с тези служби. През следващата седмица ще започнат да излизат първите по-сериозни неща", каза Кутев пред БНТ.

Заредете още

XS
SM
MD
LG