Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бих ги отстранил от водещото предаване". Бойко Рашков атакува журналисти от бТВ


Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков

Вицепремиерът и вътрешен министър в служебното правителство Бойко Рашков каза пред БНР, че ако е собственик на бТВ, би “отстранил” от сутрешния блок на медията водещите Биляна Гавазова и Златимир Йочев.

Поводът е интервю на Рашков в телевизията преди ден. В него водещите многократно го питаха за Елена Фичерова-Караиванова, която министърът назначи за шеф на кабинета си. Караиванова е учредителка на партията на избягалия в Дубай бизнесмен с 18 обвинения Васил Божков. Освен това тя първо е регистрирана, а след това заличена, по нейно желение, от ЦИК като кандидат-депутат от “Българско лято” на последните избори.

Пред БНР Рашков каза, че е чувал “технически средства” в ушите на водещите, с които им е казвано какво точно да го питат. “Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото”, каза служебният вътрешен министър.

“Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът й [Златимир Йочев] водеха предаването, е доходна дейност", допълни още Рашков. Той каза, че ако е собственик на бТВ бих отстранил Гавазова и Йочев от "водещото предаване".

Рашков свърза питанията на водещите за връзката между шефката на кабинета му и Васил Божков с въпроси, поставени от ГЕРБ в същата посока.

“За мен е ясно, че тези въпроси, които Тома Биков (ГЕРБ) и компания поставяха в някои медии, по определен начин, бяха поставени и в бТВ. Нямам нищо против да се поставят такива въпроси. Действително в държавните структури трябва да се внимава какви хора попадат, в конкретния случай обаче въпросите имат чисто политически характер”, каза Рашков.

"Атака срещу журналисти от независими медии"

Думите на Рашков пред БНР станаха повод за реакция от страна на бТВ. По-късно във вторник от bTV Media Group разпространиха позиция, в която се казва, че телевизията “счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения”.

“Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници”, се казва още в позицията.

От бТВ допълват, че отчитат силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания.

“Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители”, казват още от медията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG