Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бойко Рашков потвърди, че политици са били подслушвани


Служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Снимката е архивна
Служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Снимката е архивна

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди в четвъртък пред Свободна Европа, че политици са били подслушвани от две служби – Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Той заяви също, че е получил информация за унищожаване на документи в ДАНС.

По-рано през деня съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов съобщи, че 32-ма опозиционни политици в България са били обект на специални разузнавателни средства (СРС), включително партийни лидери и водачи на листи на последните парламентарни избори, проведени на 4 април. По-късно Атанасов уточни, че става дума за политици от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!".

По думите на Атанасов с въпросното проследяване са били ангажирани Дирекция „Вътрешна сигурност“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР, както и ДАНС. Засега нито той, нито Рашков споменават конкретни имена на подслушвани хора.

По-късно ДАНС съобщи, че по повод изказани "в медиите твърдения" е разпоредена вътрешна проверка за изясняване на изнесената информация.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG