Съветска Молдова, тогава и сега

От Виктор Максиан и Еймос Чапъл

Тридесет години след обявяването на независимостта на Молдова от Съветския съюз, тези снимки от 2021 г. показват точното местоположение, където са направени архивни фотографии по време на съветската окупация на страната.

Докоснете или кликнете върху всяка снимка, за да разкриете същото място днес.

Caption
Натоварен ден на централната улица „Ленин“ в столицата на Молдова, Кишинев, през 1947 г. Днес пътят носи името на Стефан Велики, княз на Молдова от XV век.
Caption
Кметството в Кишинев през 1950 г., декорирано с иконите на революционния социализъм, включително Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин.
Caption
Семейство позира на фотографа Захария Куснир в село Росиетичи, Северна Молдова, вероятно в края на 50 -те години.
Caption
Момче кара колелото си по някога натоварената крайречна пътека в Росиетичи. Сега селото е изоставено.
Caption
Платформа с авиационни работници преминава през центъра на Кишинев по време на парад (манифестация?) по случай 51-та годишнина от руската болшевишка революция от 1917 г. Текстът отстрани гласи: „Третият петгодишен план е изпълнен навреме за 51-та годишнина на Октомврийската революция!“
Caption
Военен парад преминава през центъра на Кишинев през 1968 г.
Caption
Централната гара в Кишинев през 1969 г.
Caption
Откриването на паметника на Съветската армия в памет на войниците, воювали край Леушени по време на Втората световна война. Танкът е насочен към границата с Румъния, която се вижда в далечината.
Caption
Центърът на северния град Балти през 1970 г.
Caption
Паметник на Ленин в Балти, 1972 г.
Caption
Деца поднасят цветя на паметника на Ленин в центъра на Кишинев през 1982 г.
Caption
Паметник на идеолозите на марксизма Фридрих Енгелс и Карл Маркс пред сградата на парламента в Кишинев, 1983 г.
Caption
Кишиневският хотел „Турист“ и паметник на Героите на Комсомола, 1986 г. Комсомолът е младежката политическа организация на управляващата комунистическа партия.
Caption
Земеделска земя и къщи под манастира Каприана през 1989 г.
Caption
Съветска пропагандна снимка на молдовански ансамбъл в народни носии в центъра на Кишинев през 1989 г.
Caption
Опожарена кола на улицата в Кишинев след вълнения през ноември 1989 г., след като антисъветски демонстранти прекъсват парада в чест на Октомврийската революция. Много хора стават свидетели на събитията, които принуждават молдовските комунистически лидери да избягат от трибуната на парада - потвърждение, че Молдова е напът да напусне Съветския съюз.
Caption
Публично погребение в Дубасари в отцепилия се регион на Приднестровие през ноември 1990 г. Протестиращи са застреляни от полицията на фона на суматохата около езиковите закони и несигурността дали Молдова ще бъде обединена с Румъния, когато Съветският съюз започна да се разпада.

След провала на съветския преврат през 1991 г. в Москва, Молдова обявява своята независимост от СССР на 27 август същата година.

С благодарности на Националния архив на Република Молдова