Връзки за достъпност

Извънредни новини
Главният секретар на МВР Петър Тодоров
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Кампанията: МВР задържа 446 души и обяви за разкрити 550 престъпления преди изборите

- на 2 октомври ще се проведат избори за 48-о Народно събрание;

- това са четвъртите избори от 2021 г. насам;

- до изборите се стигна след като ИТН оттегли подкрепата си за правителството на Кирил Петков, избрано още от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

11:27 1.9.2022

Седем партии влизат в парламента, показва проучване на "Тренд"

Седем партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес. Това сочи социологическо проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на „24 часа“. То е осъществено в периода 15-22 август, по метода пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“, чрез таблет, сред 1007 пълнолетни граждани. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.

Разликата между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ (ПП) е близо 5%. Партия ГЕРБ получава подкрепата на 24,4% от гласуващите, а ПП – 19,6 на сто. ДПС и „Възраждане“ се подреждат на трето и четвърто място със съответно 10,6% и 10,3% подкрепа. На пета позиция се нарежда БСП с 8,6%. „Демократична България“ събира подкрепа на 7,3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев – „Български възход“ през август преминава парламентарната бариера с 4,5%. Партията „Има такъв народ“ получава гласовете на 3,9% от респондентите. Под 4% остава формацията около Мая Манолова (1,9%) и ВМРО (1,2%).

Резултати от проучване на "Тренд"
Резултати от проучване на "Тренд"

От проучването става ясно, че 61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Около 19% от интервюираните смятат, че трябва да има нови избори, ако компромисите за създаване на кабинет са твърде големи.

15:35 31.8.2022

Борисов изключи ДПС като възможен коалиционен партньор

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изключи възможността за коалиция с ДПС след изборите. От останалите партии той не посочи нито една, с която не би преговарял.

“Има много формули, но формула ГЕРБ и ДПС не съществува”, каза Борисов, цитиран от БТА, в отговор на въпрос за възможните следизборни коалиции за партията му. Той каза, че не е водил разговори с представители на другите партии за евентуална коалиция и добави, че това е въпрос за след изборите.

“Нека да видим резултатите. “Има такъв народ” ще влязат ли? Аз предполагам, че ще влязат. Стефан Янев с колко ще влезе? Колко партии ще сме в парламента, как ще се разпределят депутатите? Тогава ще говорим. Как мога да кажа дали ще се коалираме с някого, при положение че с никого не съм говорил”, каза още Борисов в сряда, попитан каква е възможната формула за управление.

Прогнозата му, че ИТН ще бъде част от следващия парламент противоречи на последните социологически проучвания, според които партията на Слави Трифонов няма да влезе в парламента. Същото важи и за формацията на Стефан Янев.

11:16 31.8.2022

ЦИК изтегли номерата на бюлетините за изборите

29 партии и коалиции ще се явят на изборите за Народно събрание на 2 октомври. В сряда Централната избирателна комисия определи номерата на бюлетините с жребий.

18:24 30.8.2022

"Демократична България" обяви листите си. Иванов е водач в София и Пловдив, а Атанасов - във Варна

„Демократична България“ обяви водачите на листите си за предстоящите през октомври избори.

Единият съпредседател на обединението Христо Иванов ще бъде водач в 24-и МИР в София и Пловдив-град, а ген. Атанас Атанасов този път ще води листата във Варна. Съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев ще е водач в 25-и МИР в София.

По две листи оглавяват бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова (23 МИР София и Русе), депутатите от предишното Народно събрание Антоанета Цонева (Пазарджик и София-област) и Ивайло Мирчев (Бургас и Разград).

Ето пълния списък:

МИР 01 Благоевград – Иван Димитров

МИР 02 Бургас – Ивайло Мирчев

МИР 03 Варна – Атанас Атанасов

МИР 04 Велико Търново – Людмила Илиева

МИР 05 Видин – Любен Иванов

МИР 06 Враца – Владислава Лакова

МИР 07 Габрово – Ивелин Стоянов

МИР 08 Добрич – Албена Симеонова

МИР 09 Кърджали – Радослав Милев

МИР 10 Кюстендил – Николай Табаков

МИР 11 Ловеч – Божидар Божанов

МИР 12 Монтана – Борислав Сандов

МИР 13 Пазарджик – Антоанета Цонева

МИР 14 Перник – Бисер Механджийски

МИР 15 Плевен – Стоян Михалев

МИР 16 Пловдив град – Христо Иванов

МИР 17 Пловдив област – Йордан Иванов

МИР 18 Разград – Ивайло Мирчев

МИР 19 Русе – Надежда Йорданова

МИР 20 Силистра – Надя Бобчева

МИР 21 Сливен – Николай Сиджимов

МИР 22 Смолян - Зарко Маринов

МИР 23 София град – Надежда Йорданова

МИР 24 София град – Христо Иванов

МИР 25 София град – Владислав Панев

МИР 26 София област – Антоанета Цонева

МИР 27 Стара Загора – Атанас Славов

МИР 28 Търговище – Илина Мутафчиева

МИР 29 Хасково – Катя Панева

МИР 30 Шумен – Александър Симидчиев

МИР 31 Ямбол – Веселин Калановски

16:42 30.8.2022

ДПС обяви листите си. Карадайъ е водач в Кърджали и Шумен, а Пеевски – в Благоевград и Пазарджик

ДПС обяви водачите на листите си за предстоящите през октомври избори. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ е водач в Кърджали и в Шумен. Досегашният депутат от ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“, е начело на списъците в Благоевград и в Пазарджик.

Ето пълния списък:

МИР 01 Благоевград -

Делян Пеевски

МИР 02 Бургас -

Севим Али

МИР 03 Варна -

Ерджан Ебатин

МИР 04 Велико Търново -

Йордан Цонев

МИР 05 Видин -

Станислав Анастасов

МИР 06 Враца -

Цветан Енчев

МИР 07 Габрово -

Юсеин Вейселов

МИР 08 Добрич -

Ертен Анисова

МИР 09 Кърджали -

Мустафа Карадайъ

МИР 10 Кюстендил -

Александър Несторов

МИР 11 Ловеч -

Станислав Анастасов

МИР 12 Монтана-

Димитър Аврамов

МИР 13 Пазарджик -

Делян Пеевски

МИР 14 Перник -

Александър Несторов

МИР 15 Плевен -

Марио Рангелов

МИР 16 Пловдив-град -

Танер Али

МИР 17 Пловдив област -

Рамадан Аталай

МИР 18 Разград -

Ахмед Ахмедов

МИР 19 Русе -

Ализан Яхова

МИР 20 Силистра -

доц. д-р Джевдет Чакъров, дм

МИР 21 Сливен -

Хатидже Георгиева

МИР 22 Смолян -

Хайри Садъков

София-МИР 23 -

д-р Едиз Саидов

София-МИР 24 -

Ертен Анисова

София-МИР 25 -

д-р Хасан Адемов

МИР 26 София-област -

Цветан Енчев

МИР 27 Ст. Загора -

Халил Летифов

МИР 28 Търговище -

Джейхан Ибрямов

МИР 29 Хасково -

Сезгин Мехмед

МИР 30 Шумен -

Мустафа Карадайъ

МИР 31 Ямбол -

доц. Петър Чобанов

10:39 30.8.2022

Пеевски ще е водач на листи на ДПС в Благоевград и Пазарджик

Санкционираният от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски ще е водач на листи на ДПС в Благоевград и Пазарджик.

На изборите на 2 октомври партията ще се яви с пълна листа с общо 22 кандидати за народни представители в Първи МИР – Благоевград.

Водач на листата е Делян Пеевски, следван от Халил Летифов. Трети в листата за парламентарните избори е Елхан Кълков, а четвърта е Фатима Йълдъс.

В Пазарджик Пеевски също е водач на листата. Втори е Йордан Цонев, трета е Небие Исмет Кабат, а четвърти Осман Мурадов.

Вторник е крайният срок за обявяване на всички водачи на листите на партиите, които ще се явяват на изборите на 2 октомври.

На последните предсрочни избори за миналата година Пеевски беше водач в Благоевград и Велико Търново. Тогава първи в листата на ДПС в Пазарджик беше Йордан Цонев. На изборите през април и юли 2021 г. Пеевски не беше част от листите на ДПС.

12:04 29.8.2022

"Срещу наем за 3 магазина в мол". ПП обвиниха ГЕРБ за монопола на петролния пазар

Лидерите на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков и Асен Василев обвиниха ГЕРБ в създаването на условия за монопол върху петролните доставки в България. Двамата говориха пред медиите от рафинерията на „Лукойл“ край Росенец.

„Монополна точка за вход на петрол в България е дадена на „Лукойл Нефтохим“ за парите, колкото се наемат три големи магазина в мола“, каза Асен Василев и подчерта, че това се е случило с договор от 2011 г, подписан от ГЕРБ. Той припомни, че преди година на територията на базата в Росенец е имало по един дежурен митничар на смяна, без да бъде упражняван граничен контрол, а и контролът от НАП е бил напрактика несъществуващ.

През тази година „Лукойл“ за пръв път обяви печалба от няколко милиона лева, след като дълги години почти постоянно обявяваше загуба в годишните си отчети.

Петков и Василев отхвърлиха обвиненията към предишното управление, че с действията си то е довело до повишаване на цената на горивата. Двамата посочиха, че цените са същите на сходни пазари, за които е постигната деривация за руски петрол като Румъния, Унгария и други. Те посочиха, че следващата стъпка за нормализиране на пазара е смяната на състава на Комисията на защита на конкуренцията (КЗК), която според тях не работи и поддържа монопола.

„КЗК е изцяло със състава на ГЕРБ. Така че, когато чуете Борисов да говори за левче го питайте – как ще вкарва петрола, къде ще го преработва и защо неговите хора в КЗК не правят нищо по повод на цената. Време е Делян Добрев и Борисов да спрат със старите лъжи“, каза Петков.

09:06 29.8.2022

Предложеният от Трифонов референдум ще цели свикване на Велико Народно събрание

Въпросът на предложения от Слави Трифонов референдум за промяна на държавното устройство от република с парламентарно в република с президентско управление, ще цели свикване на Велико Народно събрание. Това каза пред Нова телевизия зам.-председателят на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

Той уточни, че въпросът ще бъде зададен така, че да е от компетенцията на обикновено Народно събрание, но впоследствие да доведе до свикване на Велико. Той отхвърли обвиненията на други партии, че президентско управление може да доведе до „авторитаризъм“ и подчерта, че в подобна система „има достатъчно механизми за контрол“.

Йорданов каза също, че гласуването с преференция на парламентарните избори е „изключително удобен начин да се продават депутатски места“. През 2016 г. инициативен комитет, оглавяван от Слави Трифонов, поиска референдум с три въпроса, един от които беше „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура“.

Относно това дали предложението на ИТН е за президентска или полупрезидентска република, Йорданов каза, че е „логично това да се реши от Велико Народно събрание“. Въпросът беше повдигнат, защото ден, след като Трифонов предложи питане за президентска република, една от водещите фигури на ИТН Ива Митева уточни, че става въпрос за полупрезидентска форма на управление.

09:12 28.8.2022

Хаджигенов и Бабикян се оттеглят от участие в изборите на 2 октомври

Движението “Ние идваме!” на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще се оттегли от участие в предстоящите парламентарни избори. Това съобщи пресцентърът на формацията в неделя.

“Това е трудно решение за нас и за хилядите ни поддръжници. Въпреки това го смятаме за правилно, защото за 4-ти път не се постигна обединение на силите, които наистина търсят промяна, правосъдна реформа и модернизация. Останаха голи декларации и празни думи в медиите”, съобщиха от движението.

Формацията влезе в 45-ото и 46-ото Народно събрание в коалиция с движението на Мая Манолова “Изправи се.бг”. Коалицията обаче не влезе в последното 47-о Народно събрание, след като не събра нужните 4% от гласовете.

След насрочването на изборите на 2 октомври “Ние идваме!” предложи коалиция на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, но обединение не беше постигнато.

“Присъствието в политиката има смисъл, когато можеш да изпълниш обещаното, а не просто да пребиваваш в нея. Когато ни показват, че верни, но безполезни хора са по-важни от активни и непреклонни, то няма смисъл да се повтаря един и същи неуспешен модел.”

Хаджигенов и Бабикян казаха, че започват подготовка за следващите избори, които според тях ще са предсрочни.

16:56 27.8.2022

"Продължаваме промяната" започна предизборна обиколка от граничния пункт "Капитан Андреево"

“Продължаваме промяната” започна предизборна обиколка от граничния пункт “Капитан Андреево”. Съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев казаха, че техен приоритет в бъдещия парламент ще бъдат “законодателни промени, които да гарантират, че проверката на стоки и камиони на границата няма да попадне отново в ръцете на частни монополи.”

В последните седмици от управлението си правителството на Кирил Петков се опита да отстрани от пункта частна лаборатория, която в продължение на години осъществяваше контрола върху вноса на храни на турската граница. Според предишните управляващи договорът с фирмата, подписан от правителство на ГЕРБ, е “корупционен”.

“Първият път, когато дойдохме на “Капитан Андреево”, имаше една частна лаборатория, която контролираше всички вносни зеленчуци и плодове в страната. Държавата я нямаше”, каза Кирил Петков. “В новия парламент ще предложим законодателна промяна, така че частна фирма да не може да управлява национален обект като българската граница.”

“Канала за отровни храни го спряхме преди няколко месеца и знаете какво се случи оттогава. Заплахи към заместник-министъра, директора на БАБХ, опити за подкупи”, каза Асен Василев. “В продължение на петнайсет години е нанасяна огромна щета на бюджета. Но по-лошото е, че през тези петнайсет години ние сме яли отрова.”

В посещението се включиха и Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в кабинета на Петков и водач на листата на “Продължаваме промяната” в Плевен и Николай Денков, министър на образованието в предишното правителство и кандидат на формацията в Шумен.

14:33 27.8.2022

ГЕРБ се оплака от "хакерска атака" срещу страницата си във Фейсбук

Страниците в социалните мрежи на ГЕРБ са станали обект на „тежка хакерска атака“. Това заявиха на извънредна пресконференция от партията. По думи на Георг Георгиев и експерти от партията атаката е с източник от Русия, а неин обект са били публикации, свързани с „далавери за газови доставки“ на кабинета „Петков“.

По време на пресконференцията Бойко Борисов направи анализ на данни от страна на НСИ и БНБ за икономиката. Той цитира данни, според които вносът от Русия, свързан основно с енергийни доставки, е увеличил стойността си в пъти и нарече предишното коалиционно правителството „най-изгодното за Руската Федерация“. Борисов пропусна да спомене, че цените на енергоносителите са се увеличили в пъти заради политиката на Кремъл, което само до април повиши цените на руския газ за България с 900%.

Лидеът на ГЕРБ коментира и предложения от Слави Трифонов референдум за промяна на държавното устройство от република с парламентарно в република с президентско управление. Според Борисов това не е добра идея.

„Както се знае в България едноличното управление много бързо се превръща в не много красиво нещо, аз считам, че политическите партии просто трябва да бъдат по-отговорни“, каза лидерът на ГЕРБ.

13:16 27.8.2022

Трифонов иска полупрезидентска, а не за президентска република, каза Ива Митева

„По-скоро говорим за полупрезидентска форма на управление“. Това каза Ива Митева от „Има такъв народ“ (ИТН) по повод предложения ден по-рано от Слави Трифонов референдум. В телевизионно обръщение лидерът на ИТН поиска гражданите да бъдат попитани за промяната на държавното устройство от република с парламентарно в република с президентско управление.

„Разликата в двете форми на управление е много голяма. В много държави я има полупрезидентската република и работят много добре. Дори принципът на разделение на властите е много добре разграничен в полупрезидентската република“, каза още Митева пред бТВ в събота.

През 2016 г. инициативен комитет, оглавяван от Слави Трифонов, поиска референдум с три въпроса, един от които беше „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура“. Въпреки, че мнозинството от гласуващите подкрепиха предложенията от референдума, те не станаха задължителни за приемане от НС, защото избирателната активност беше по-малка от 50%.

По-късно Трифонов създаде политическата партия ИТН с твърдение, че основната му цел е именно въвеждането на промените, които бяха предложени с референдума от 2016 г. Въпреки че попадна в три парламента и спечели вота от юли 2021, партията на Трифонов не промени нито един закон, с който да се утвърдят решенията от референдума.

Няколко от водещите партии вече отхвърлиха новото предложение за референдум и изтъкнаха, че подобна промяна ще доведе до авторитаризъм.

11:29 27.8.2022

ГЕРБ обявиха листите си. Борисов е водач в София и Пловдив

Партия ГЕРБ обяви водачите на листите си за предстоящите през октомври избори. Лидерът Бойко Борисов ще води в 16 МИР в Пловдив-град, както и в 25 МИР в София, където сред водачите на други партии са още Корнелия Нинова и Христо Петров – Хазарта.

Въпреки че не успя да спечели мандат на последните няколко вота бившата председателка на Народното събрание Цвета Караянчева отново е избрана за водач в 9 МИР в Кърджали. Ето пълния списък:

МИР 01 Благоевград – Росен Желязков

МИР 02 Бургас – Жечо Станков

МИР 03 Варна – Даниел Митов

МИР 04 Велико Търново - Проф. д-р Костадин Ангелов

МИР 05 Видин – Росица Кирова

МИР 06 Враца – Петя Аврамова

МИР 07 Габрово – Томислав Дончев

МИР 08 Добрич – Деница Сачева

МИР 09 Кърджали – Цвета Караянчева

МИР 10 Кюстендил – Христо Терзийски

МИР 11 Ловеч – Николай Нанков

МИР 12 Монтана – Ирена Димова

МИР 13 Пазарджик – Екатерина Захариева

МИР 14 Перник – Кирил Ананиев

МИР 15 Плевен – Пламен Тачев

МИР 16 Пловдив град – Бойко Борисов

МИР 17 Пловдив област – Десислава Трифонова

МИР 18 Разград – Десислава Атанасова

МИР 19 Русе – Десислава Атанасова

МИР 20 Силистра -Ивелин Иванов

МИР 21 Сливен – Десислава Танева

МИР 22 Смолян - Д-р Красимир Събев

МИР 23 София град – Румен Христов

МИР 24 София град – Тома Биков

МИР 25 София град – Бойко Борисов

МИР 26 София област – Младен Маринов

МИР 27 Стара Загора – Красимир Вълчев

МИР 28 Търговище – Теменужка Петкова

МИР 29 Хасково – Делян Добрев

МИР 30 Шумен – Красимир Вълчев

МИР 31 Ямбол – Димитър Иванов

09:03 27.8.2022

Бившите управляващи критикуваха идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република.

Според “Продължаваме промяната” осъществяването на тази идея ще доведе до концентрирането на много власт в един човек. БСП каза, че предложението е невъзможно за осъществяване. “Демократична България” смята, че установяването на президентска република би било крачка към авторитаризъм.

09:03 27.8.2022

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов поиска референдум за превръщането на България в президентска република. Той аргументира предложението си с недоволство от настоящата политическа система и даде заявка за мото на своята кампания за предстоящите парламентарни избори: "Сами срещу всички, заедно с вас".

18:27 26.8.2022

"Продължаваме промяната” ще се яви на изборите като част от трипартийна коалиция

"Продължаваме промяната” (ПП) ще участва в парламентарните избори на 2 октомври като партия в състава на коалиция със същото наименование. Централната избирателна комисия (ЦИК) вписа в петък партията на Кирил Петков и Асен Василев в състава на едноименния политически съюз, в който влизат още „Волт” и „Средна европейска класа” (СЕК).

На 17 август комисията регистрира коалицията „Продължаваме промяната” за изборите, но тогава в състава й влизаха само „Волт” и СЕК. Причината беше в бавенето на съдебната регистрация на ПП като партия. Заради това от формацията използваха коалицята с другите две партии, за да не се окаже, че не може да участва на вота.

ПП обаче все още може да има проблеми, тъй като все още не е съдебно регистрирана като партия. В петък беше даден ход на делото в Софийския градски съд.

Като част от трипартийната ПП вече ще може да получава директно полагащия й се дял от субсидията, която държавата изплаща на параламентарните политически сили. В предишното Народно събрание официално почти цялата сума отиваше в един от бившите им партньори в коалицията - лявата партия „Политическо движение Социалдемократи”. ПП нямаше как да взема субсидията, въпреки че спечели изборите, тъй като не беше регистрирана като партия.

Петков и Василев обаче се разделиха със социалдемократите, най-вероятно заради позицията на лявата партия срещу предоставянето на военна помощ на Украйна.

11:06 26.8.2022

БСП обяви водачите на листи, в една от тях е бивша депутатка от "Възраждане"

В листите на БСП няма известни представители на така нареченото крило "анти Нинова". В петък Националният съвет на партията одобри листите си за изборите на 2 октомври, които бяха определени още в началото на месеца.

От водещото място в листата в Русе е отпаднал Крум Зарков, който е част от вътрешната опозиция и противник на намеренията на партията за връщане на хартиената бюлетина. Назначаването му за служебен министър на правосъдието увеличи напрежението. Неговото място в русенската листа сега е заето от земеделския министър от кабинета "Петков" Иван Иванов, който е водач и в Стара Загора.

Корления Нинова е водач в "лидерския" 25-и МИР в София, където ще се изправи срещу Христо Петров (Ицо Хазарта) от "Продължаваме промяната" (ПП), Бойко Борисов от ГЕРБ и Костадин Костадинов от "Възраждане". Освен това Нинова ще е водач и в Благоевград, където три пъти досега беше издиган проф. д-р Георги Михайлов. Той пък поема листата в Кърджали, която до момента не беше оглавена.

Третият, който ще води две листи, е зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин - в Пловдив-град и в Ямбол.

В другите два района на София водачи ще са Георги Свиленски и доскорошният министър на туризма Христо Проданов.

Румен Гечев ще води листата в Плевен. А журналистът Александър Симов поема Перник, където водач трябваше да е Любомир Бонев, но той отказа номинацията.

Сред кандидатите на левицата за депутати, макар и не водач на листа, изненадващо влезе Цвета Галунова, която в 47-ото Народно събрание беше народен представител от "Възраждане". Миналата седмица се разбра, че тя няма да е сред кандидатите на партията на Костадин Костадинов. Това стана след като "Възраждане" се е отказала да има депутати от гражданската квота.

Сега Галунова ще бъде на четвърто място в листата на БСП във Велико Търново.

Ето целия списък с водачите на БСП:

01 МИР Благоевград - Корнелия Нинова

02 МИР Бургас - Петър Кънев

03 МИР Варна - Борислав Гуцанов

04 МИР Велико Търново - Явор Божанков

05 МИР Видин - Филип Попов

06 МИР Враца - Атанас Зафиров

07 МИР Габрово - Валери Митов

08 МИР Добрич - Мая Димитрова

09 МИР Кърджали - проф. д-р Георги Михайлов

10 МИР Кюстендил - Бойко Клечков

11 МИР Ловеч - Вяра Йорданова

12 МИР Монтана - Ирена Анастасова

13 МИР Пазарджик - Драгомир Стойнев

14 МИР Перник - Александър Симов

15 МИР Плевен - проф. Румен Гечев

16 МИР Пловдив-град - Кристиан Вигенин

17 МИР Пловдив-област - Веска Ненчева

18 МИР Разград - Добрин Добрев

19 МИР Русе - Иван Иванов

20 МИР Силистра - Момчил Неков

21 МИР Сливен - Деян Дечев

22 МИР Смолян - Емил Хумчев

23 МИР София - Христо Проданов

24 МИР София - Георги Свиленски

25 МИР София - Корнелия Нинова

26 МИР София-област - Иван Ченчев

27 МИР Стара Загора - Георги Гьоков

28 МИР Търговище - Светослав Стефанов

29 МИР Хасково - Смиляна Нитова–Кръстева

30 МИР Шумен - Иван Иванов

31 МИР Ямбол - Кристиан Вигенин

08:11 26.8.2022

Съдът отхвърли жалбата на десните за машинното гласуване

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Коалиция „Демократична България – Обединение“ срещу решение на ЦИК за организацията на машинното гласуване, в частта за удостоверяването на изходния код на машините, съобщиха от съда.

Двама от членовете - съдиите Кремена Хараланова и Павлина Найденова, приемат, че решението на ЦИК от 16 август е законосъобразно и не е в противоречие с целта на Изборния кодекс. Докладчикът - съдия Лозан Панов, е изразил особено мнение като приема, че жалбата на ДБ е основателна.

Десните подадоха жалба, за да "гарантират, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините. Нужни са поне два работни дни, за да бъдат те уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата. Това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането. Настояваме достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, казаха още от ДБ.

В решението на ВАС обаче се казва, че изходният код на машините за гласуване е бил вече удостоверен преди миналите избори с решение на въпросните институции от 09.07.2021 г. При липсата на законодателна забрана ЦИК да използва удостоверяването от предходни избори не би могло да се приеме, че допълнителното надграждане на механизма, чрез извършването на нов Trusted build (доверено изграждане), влиза в противоречие или стеснява права на заинтересованите страни, мотивират се съдиите.

Само с оглед повишаване на нивото на сигурност на така удостоверената версия на софтуера ще се извърши нов Trusted build, с използване на удостоверения вече изходен код и чрез UEFI ключове, притежавани единствено от ЦИК. Процедурата ще е публична и ще се излъчва в реално време в интернет, допълват от ВАС.

15:09 25.8.2022

Заявленията за вписване в избирателен списък могат да се подават електронно

Министерството на електронното управление публикува четири електронни услуги за предстоящите парламентарни избори.

Услугите се предоставят от общинските администрации и могат да бъдат заявени електронно чрез Портала за достъп до електронни административни услуги на Министерството на електронното управление.

Четирите услуги, които могат да бъдат заявени електронно, са:

Подаване на заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес;

Подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия;

Подаване на заявление за вписване в избирателния списък;

Подаване на заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък.

15:01 25.8.2022

Италия, Гърция и Канада все още не са дали разрешение за провеждането на изборите

Министерството на външните работи (МВнР) е получило разрешение от 48 държави за провеждането на тяхна територия на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Все още няма разрешение от Италия, Гърция и Канада, съобщиха от Министерството на външните работи.

Причината е, че те обикновено искат точния адрес на секции, които ще бъдат разкрити, и тогава разрешават гласуването на територията на страната.

В Чехия няма да бъдат разкрити избирателни секции извън българското посолство в Прага заради решение на чешките власти.

Заредете още

XS
SM
MD
LG