Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властта въвежда КПП-та на изходите на областните градове. Забраняват се посещенията в паркове


Ограниченията се въвеждат със заповед на здравния министър Кирил Ананиев
Ограниченията се въвеждат със заповед на здравния министър Кирил Ананиев

От 00:00 на 21 март със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев се преустановяват посещенията на паркове, градинки, детски площадки и други отворени обществени места.

Собствениците на домашни любимци ще могат да ги извеждат в обособените за животни места в парковете. Условието обаче е да не се струпват на групи.

От 13 март в България е обявено извънредно положение заради пандемията от коронавирус. До момента заразените са общо 127, а смъртните случаи са три. Всичко по темата можете да проследите тук.

На входовете на областните градове ще бъдат изградени пропускателни пунктове, през които ще могат да преминават само хора, които пътуват по работа, по медицински причини или се предвижват към дома си или постоянни си адрес. Мярката се въвежда, за да се ограничат безцелните пътувания, уточни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Хората, на които се налага да пътуват до друг областен център, ще трябва да предоставят бележка от работодател, болничен документ или документ, с който се удостоверява постоянният им адрес, или адресът им на пребиваване.

Гражданите ще имат до 48 часа, за да си набавят необходимите документи. Поради въвеждането на мярката в петък следобед министър Маринов обеща, че може да бъде въведен и допълнителен гратисен период.

На лицата до 60-годишна възраст се забранява да посещават хранителни магазини във времето от 08:30 до 10:30 часа. Приканени са всички лица над 60-годишна възраст да посещават магазините именно в този часови диапазон. Големите вериги са изявили готовност в тези часове да осигуряват бърз достъп и обслужване на възрастните граждани.

По думите на министър Ананиев, ако от новите ограничения няма ефект, те могат да бъдат допълнително затегнати. Като пример той посочи ограничаването на излизане от домовете само, когато това се случва с основателна причина.

Ограниченията ще важат за периода на извънредното положение, което е със срок 13 април.

Генерал Венцислав Мутафчийски обяви, че потвърдените случаи на заразени с COVID-19 в Бълагрия са вече 127, а смъртните случаи - три.

Дадените положителни проби в последното денонощие са 17, като четири са на хора от Добрич. Най-тежко, към критично, остава състоянието на болния, който е интубиран в Пирогов.

Мутафчийски уточни, че в България има резерви на хининови препарати, като към момента са налични общо 35 хил. дози. Има данни, че лекарствата на хининова основа, се прилагат успешно и срещу COVID-19.

Министърът на здравеопазването е издал заповед за забрана на износа на този вид медикаменти.

В събота ще бъде изписана и първата пациентка, която вече е преболедувала болестта. Тя е дала отрицателен тест за наличие на коронавирус, а резултатите ѝ са точно такива, каквито са описаните от Световната здравна организация в случай на оздравял пациент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG