Връзки за достъпност

Извънредни новини

на живо Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати


Описание

Разпространението на коронавируса COVID-19 по света беше обявено за пандемия от Световната здравна организация. Тук може да следите развитието на ситуацията в България - откритите случаи, състоянието на заразените и наложените ограничения в рамките на извънредното положение. Следете и интерактивната карта за разпространението на коронавируса по света.

3 април 2020 г.

Четирима души, заразени с коронавирус, са починали. Става дума за трима мъже и една жена от Стара Загора, София и Кюстендил. Общо жертвите от COVID-19 в България до момента са 14. Заразените вече са 485.

2 април 2020

Общо трима депутати са с COVID-19. Даниела Дариткова и Даниела Малешкова от ГЕРБ са дали положителни проби. Преди два дни беше съобщено и за Хасан Адемов от ДПС.

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 457. Потвърден е първи случай във Видин. Броят на починалите пациенти със заболяването остава 10. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25 души.

179 от пациентите с COVID-19 са на болнично лечение. 18 от тях са в интензивни отделения.

1 април 2020 г.

57-годишен пациент с COVID-19 е починал в интензивното отделение на болницата в Кюстендил, а 40-годишен мъж в "Пирогов" е издъхнал след внезапно спиране на сърцето. Така жертвите от заболяването в България вече са 10.

Общият брой на заразените достигна 422. Потвърден е първи случай на коронавирус в Русе. Извършените досега тестове са 1276, съобщи сутринта началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Народният представител Хасан Адемов също е с положителна проба. Започват тестове на всички депутати и служители в парламента.

31 март 2020

Броят на доказаните случаи на коронавирус в България достигна 399. Първи случай е регистриран в област Силистра. 146 от заразените са на болнично лечение, като 14 от тях са интубирани.

В 19 ч. вечерта ще приключи карантината в Банско.

Задължителното носене на маски на обществени места беше отменено.

30 март 2020 г.

Потвърдените случаи на COVID-19 в България са 359. Сутринта беше съобщено за 8 нови заразени, а следобяд за още 5. 113 от пациентите са под лекарско наблюдение в болнични условия, като 13 от тях са интубирани, съобщи Министерството на здравеопазването.

Излекувани са общо 17 пациенти с коронавируса. Жертвите на заболяването са 8.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, според която всеки е длъжен да носи защитна маска на закрити или на открити обществени места.

29 март 2020 г.

В неделя сутрин е починала 51-годишна жена с COVID-19 в болницата в Благоевград. Късно в събота почина и 74-годишната ѝ майка. Общо 8 са жертвите на коронавируса до момента.

Потвърдените случаи на COVID-19 са 346. Новите положителни проби са в София, Пловдив, Варна, Кърджали, Смолян и Сливен. 14 пациенти с коронавирус вече са изписани.

В София беше задържан за първи път нарушител на карантината. Обвинението е по новия текст от Наказателния кодекс, който предвижда глоба от 10 000 до 50 000 лева и до 5 години затвор.

28 март 2020 г.

Броят на заразените в коронавирус в България вече е 331.

Четирима са починали от COVID-19 в последното денонощие, това прави общо 7 смъртни случая досега. Един мъж в тежко състояние в болница "Пирогов" в София е починал. В болница в Благоевград е починал 55-годишен мъж, който е работил в Банско. Починал е и пациент в тежко състояние в Кюстендил. Късно вечерта Министерството на здравеопазването съобщи и за починала жена на 74 години в болницата в Благоевград.

В България в момента са подготвени 7400 легла от всички болници за лечение на COVID-19, от които над 1470 са реанимационни, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

27 март 2020 г.

Новите случаи на заразени с коронавирус, съобщени през деня, са 29 и така общият брой на заразените става 293. Новите случаи са в София, Варна, Пловдив, Пазарджик и Сливен. Излекуваните пациенти вече са 9. В тежко състояние са 9 от заразените. Най-младият пациент е тригодишен, най-възрастният е на 81 години. Общо 13 са медиците, които са заразени. Общо в страната лежат 99 души в болница, от които 53 са в София.

Двама български военнослужещи са дали положителна проба за коронавирус. Единият е бил евакуиран от Косово в България, а другият е в Румъния и е настанен в болница в Букурещ. Двамата нямат клинични оплаквания.

26 март 2020 г.

Новите случаи на положителни проби за коронавирус в България са 22, това прави общо 264 заразени с COVID-19. Към този момент вече има 8 излекувани. Починалите са трима. В два нови града има болни – Кърджали и Хасково.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава до 12 април ограничителните мерки. Остават затворени училища и университети, забранени са посещенията в заведения, нямат право да работят магазини в търговски центрове, с изключение на доставчиците на платежни услуги (банки и други финансови услуги), но при засилени мерки за безопасност.

Безсрочна е заповедта за поставянето на контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на градовете, забраната за посещение на паркове и забраната за посещение на магазини на лица по-млади от 60 г. между 8:30 и 10:30 всеки ден.

25 март 2020 г.

Броят на новите потвърдени случаи на заразени с COVID-19 в България е 24. Така общият брой достигна 242. Двама от новите заразени са в Благоевград, един в Плевен, двама в Пловдив, един в Сливен и 16 в София.

24 март 2020 г.

Националният оперативен щаб обяви още 17 заразени с коронавирус, така общият им брой е 218. "Има тенденция на покачване", коментира ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Щабът увеличава лабораториите за изследване на проби за COVID-19. До момента работят две в София и по една в Стара Загора и Варна. Предстои оборудването на лаборатории в Пловдив, Плевен и Бургас.

23 март 2020 г.

Потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 201. Новите случаи за деня са 11, като за първи път е открит заразен в Дупница, а останалите са от Пазарджик, Добрич и София. Всички болници се включват в лечението им. "Голяма част от хоспитализираните пациенти се подобряват", каза началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Във всички областни градове има зали, които могат за един ден да се оборудват, а 15 хиляди легла са в готовност. В Пловдив, Варна и Русе предстоят подготвителни учения, като проведеното в София.

22 март 2020

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в България е 187. Първи случай е потвърден в Пещера. Трима души са изписани от болница след като са излекувани. Починалите пациенти с коронавирус остават трима.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че държавата се подготвя в пика на епидемията в болниците да има 4000 души с коронавирус.

21 март 2020

Броят на пациентите с коронавирус в България е 163. Първи случай е потвърден в Шумен. Трима пациенти са излекувани и ще бъдат изписани.

20 март 2020

Броят на заразените с новия коронавирус в България достигна 127 души. В рамките на деня са диагностицирани 17 нови случая. Установени са първи случаи в Добрич. Пациенти с COVID-19 има и в областите София-град, Плевен, Габрово, Ловеч, Варна, Монтана, Перник и Благоевград, Смолян, Велико Търново и Бургас.

Броят на починалите пациенти с COVID-19 остава трима.

От 00:00 на 21 март в сила влизат по-строги мерки за ограничаване на разбространението на заразата. Между областните градове ще могат да се придвижват хора, които пътуват по работа, по медицински причини или отиват към дома си или постоянния си адрес. Преустановяват се посещенията на паркове, градинки, детски площадки и други отворени обществени места.

19 март 2020

Общият брой на случаите на COVID-19 в България достигна 105. Пациенти с COVID-19 има в областите София-град, Плевен, Габрово, Ловеч, Варна, Монтана, Перник и Благоевград, Смолян, Велико Търново и Бургас.

Трети пациент, диагностициран с коронавирус, почина. Става дума за възрастна жена с придружаващи заболявания, хоспитализирана в „Пирогов“.

Здравният министър забрани влизането на граждани на държави извън Европейския съюз в България от 00:00 ч. на 20 март 2020 г. до 17.04.2020 г. включително.

18 март 2020

11 са новите случаи на заразени с коронавирус в България, с което общият им брой става 92. Потвърдени са първи случаи в Смолян и Велико Търново. Пациенти с COVID-19 има и в областите София-град, Плевен, Габрово, Ловеч,​ Варна, Монтана, Перник и Благоевград. До този момент са починали двама души.

17 март 2020

Броят на потвърдените случаи на COVID-19​ в България достигна 81. В рамките на деня е съобщено за общо 19 случая. Диагностицирани с вируса пациенти има в София, Плевен, Габрово, Ловеч, Перник и Благоевград. Двама са починалите от заболяването до момента у нас.

Зимният курорт Банско е поставен под карантина. Мерките влизат в сила от вечерта на 17 март и ще продължат две седмици.

От 00:00 часа на 18 март България забранява влизането на граждани от рискови държави. Това са Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия. До 13 април са прекратени организираните екскурзии в и извън България.

16 март 2020

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в България е 62. В рамките на деня са регистрирани 11 нови случая на заразени, сред които 9-годишно дете от Великобритания.

Съдилищата в България няма да разглеждат повечето дела до края на извънредното положение на 13 април, но има и изключения. Ски зоните в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово са затворени.

В Пловдив е арестуван мъж за разпространяване на фалшива информация за заразени с коронавирус, скрити от властите.

15 март 2020

Потвърдени са 10 нови случая на инфектирани с COVID-19 България. Общият брой на заразените става 51. Сред новите случаи е и пациент във Варна, който е пътувал до Италия и Испания, а след завръщането си в София е отишъл във Варна със сухоземен транспорт.

Решено е от 17 март 2020 г. в 24:00 часа да спрат полетите до български летища от Италия и Испания.

Заредете още

Facebook форум

Най-ново видео

Креативност по време на карантина
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
XS
SM
MD
LG