Връзки за достъпност

Извънредни новини

"60 млн. лв. директно на Горанов и Борисов". Какво пише в сигнала на Васил Божков до прокуратура


"За период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г., съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане“. Това твърди в сигнала си до прокуратурата бизнесменът Васил Божков, който се укрива в Дубай след десетки обвинения, повдигнати от прокуратурата в България.

Освен до държавното обвинение, документът е изпратен до президента, парламента, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, политически партии и посолствата на САЩ и Великобритания в България.

В сигнала, с който Свободна Европа разполага, Божков твърди, че има готовност да предостави на прокуратурата пълни свидетелски показания, подкрепени от веществени доказателства, документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания.

Пред Свободна Европа Божков потвърди автентичността на сигнала, но отказа повече коментари.

От ГЕРБ също потвърдиха, че са получили документа, но отказаха да коментират случая.

"Комуникацията чрез Горанов и Борисов"

„Цялата ми комуникация по повод бизнес интересите ми в хазартния сектор се случваше единствено и само чрез министъра на финансите Владислав Горанов и министър-председателя Бойко Борисов, в резултат на постигнати уговорки. Гореспоменатите лица се възползваха от предоставените им властови позиции, за да ме изнудват и за да позволят “безпроблемното” функциониране на моя бизнес“, твърди още Божков в разпратения до институциите документ.

В него той припомня още веднъж обстоятелствата около приемането от ГЕРБ на Закона за хазарта. Бизнесменът разказа хронологията в комикс за Али Баба. От него ставаше ясно, че управляващата партия е отхвърлила проект на тогавашния опозиционен депутат Георги Кадиев (БСП), като е предложила идентичен дни по-късно. Разликите са били само в текстовете, регулиращи таксите, които хазартният бизнес трябва да изплаща към хазната.

В резултат на това Божков твърди, че е плащал 20% такса „спокойствие“. В сигнала до прокуратурата той твърди, че изплатените средства за по-малко от три години са около 60 млн. лева.

Освен това хазартният бос добавя още един елемнт.

Как се предотвратява продажбата на Националната лотария

Според сигнала през пролетта на 2018 г. Божков е получил предложение от една от най-големите италиански компании – SISAL. Офертата е била за закупуване на дялове от хазартния бизнес в България. "Това видимо щеше да има негативни последствия за министъра на финансите Горанов, министър-председателя Борисов и тяхната група“, пише Божков.

След което разказва как със законодателни трикове сделката е била предотвратена.

"На 11.05.2018 г. предложение за допълнение на Закона за хазарта е внесено от група депутати от НФСБ. Предложена е пълната забрана за реклама на лотарийни игри и продукти, както и драстично ограничаване на възможностите за тяхната дистрибуция. Управляващата партия ГЕРБ своевременно декларира подкрепата си за това предложение, което принуди инвеститорите от Италия да се откажат от намеренията си“, разказва Божков.

По думите му впоследствие той е бил извикан за среща с министър- председателя Бойко Борисов.

„След като анализира ситуацията, той разпореди на Данаил Кирилов (тогава председател на правната комисия към парламента, сега действащ министър на правосъдието), на Менда Стоянова (председател на бюджетната комисия), на министъра на финансите Владислав Горанов и на Цветан Цветанов (заместник-председател на ПП ГЕРБ тогава и председател на парламентарната им група), да отложат гласуването на закона в парламента“, пише Божков.

По думите му в резултат на това законът не е получил одобрението на комисиите в парламента.

"Призован от Борисов да стана собственик на "Левски"

Божков продължава да описва хронологично отношенията си с управляващите, като обяснява, че всъщност е бил накаран да стане собственик на ПФК "Левски“.

"Впоследствие бях призован от министър-председателя Бойко Борисов да стана собственик на най-големия професионален футболен клуб в България - ПФК "Левски"-София. Нямах такова желание и му предложих да стана генерален спонсор на отбора, но това не беше прието. Вследствие на сериозен натиск и множество заплахи към бизнеса си, аз и моите партньори взехме решение да поемем собствеността на клуба. През м. март 2019 г. придобихме 87% от акциите на клуба, който по това време имаше задължения в размер на около 32 милиона лева и никакви приходи, които да покриват разходите му“, допълва Божков.

Според него издръжката на “Левски” е била около 2 милиона лева месечно, освен първоначалните разплащания.

За Нова телевизия и посочен от Горанов „субект“

В сигнала си Божков описва и смяната на собствеността на Нова телевизия и обясянва, че е бил "принуден“ да подпише рекламен договор за стойност около 240 млн. лв за 10 години с медията.

Тази част от отношенията между него и Кирил Домусчиев (собственик на Нова телевизия) той направи публична преди седмици с публикуването на „паметната записка“, подписана от двамата. Тогава Домусчиев потвърди случая и разкритикува Божков за начина му на правене на бизнес.

Сигналът на Божков до институциите в България продължава с описание на случая с чешката компания Sazka Group, с която се е споразумял да продаде мажоритарния дял от хазартните си дружества.

"Намеренията ми за продажба на дяловете станаха достояние на министър-председателя Борисов, министъра на финансите Горанов и тяхната група. През м. ноември 2019 г. министърът на финансите Горанов ме извика на среща, по време на която той ми каза, че трябва да прехвърля мажоритарните дялове от хазартните си дружества на посочен от него субект“, пише до прокуратурата Божков.

"Не коментираме Божков"

Потърсени за коментар от ГЕРБ потвърдиха, че са получили сигнала, разпратен от укриващия се в Дубай хазартен бос. „На този етап нямаме коментар“, допълниха от партията.

От пресцентъра на Министерството на финансите отговориха обичайното: „Казвали сме, че не коментираме това, което излиза от господин Божков“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG