Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бележка за 20 млн. лева. Божков плаща за реклама на Домусчиев срещу обещание за "чадър"


Кирил Домусчиев и Васил Божков
Кирил Домусчиев и Васил Божков

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков разпространи на страницата си във Фейсбук в понеделник паметна бележка, за която твърди, че е от среща между него и собственика на Нова телевизия и ПФК „Лудогорец“ Кирил Домусчиев, осъществена под натиск от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. В нея е записано, че Божков се ангажира с договор за реклама, както и да покрива евентуални загуби на рекламодатели в телевизията и футболния клуб, срещу което получава съдействие при работата с Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

По-късно Домусчиев, който е и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), потвърди автентичността на бележката.

В профила си във Фейсбук той коментира, че "публичното предоставяне на записката е манипулация и стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук!"

В петък Божков разпространи и снимки от текстови съобщения, за които твърди, че са с министъра на финансите Владислав Горанов, в които двамата обсъждат помежду си „инструкции“ към вече бившите председатели на Държавната комисия по хазарта Мария Филипова и Александър Георгиев.

Какво публикува Божков

В първата точка от публикуваната в понеделник паметната записка Васил Божков се ангажира с договор за реклама на стойност 20 000 000 лв. без ДДС за срок от десет години с три-годишен период на предизвестие за прекратяване.

„Ако Нова тв загуби рекламодатели в хазарта ги компенсирам с други подобни в размера на загубените договори в Нова тв или в Лудогорец“, гласи втората точка.

В третата точка пък е записано, че Божков получава „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите на РБ“.

Дата, на която бележката е подписана, е 10 юли 2019 г.

В публикацията си във Фейсбук Божков твърди също, че по-късно, на 1 август 2019 г., като условие за съществуване на бизнеса му е подписан и непазарен договор между фирмите му „Национална лотария“ и „Ню геймс“ и „Нова броудкастинг груп“ на стойност 240 000 000 лв. с ДДС. Сумата съвпада с уговорената в паметната бележка.

„Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа“, пише бизнесменът.

По-късно през деня Божков публикува части от договори, които показват стойността на сключените между хазартните му компании и Нова споразумения.

На документ от 26 юни 2018 г. „Ню геймс“ и „Национална лотария“ се съгласяват да изплащат по 8 176 800 лв. без ДДС на телевизията, като от публикуването от Божков не става ясно какъв е периодът, за който важи правоотношението. Тогава медията е представлявана от изпълнителния директор Дидие Щосел и финансовия директор Николай Андреев.

В споразумение между същите фирми и медията, подписано на 1 август 2019 г., хазартните компании се задължават да изплащат по 20 000 000 лв. без ДДС на година за срок от 10 години, като договорът им е с крайна дата 31 юли 2029 г. В този случай медията вече е представлявана от Николай Андреев и Вяра Анкова и договорът е сключен след датата на публикуваната по-рано паметна бележка между Божкови и Домусчиев.

"Разликата в "пазарните" условия е видима", коментира Божков.

Какво отговори Домусчиев

В отговора си Кирил Домусчиев пише, че винаги в бизнеса си е спазвал "законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка". Той припомня, че "много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012 г). Неговият бизнес без реклама е невъзможен".

Кирил Домусчиев също обявява, че “Нова Броудкастинг груп” ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на “БТВ медия груп” - основния конкурент на Нова, с държавния Български спортен тотализатор.

"От предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”", обяснява Домусчиев и коментира, че това е "недопустимо и скандално!"

В събота Бойко Борисов нарече два пъти бТВ "Божков" ТВ, което накара телевизията да разпространи своя позиция, в която обвини премиера, че разпространява невярни твърдения.

Васил Божков в момента се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ), а в България срещу него са повдигнати 11 обвинения, включително за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Божков притежава мажоритарен дял в дружествата, които организираха частни лотарийни игри, забранени след като парламентът прие промени в Закона за хазарта през февруари.

Кога е била срещата

Според записаното в бележката датата, на която се е провела срещата между Божков и Домусчиев, е 10 юли 2019 г. Само два дни по-рано - на 8 юли, в Министерския съвет се проведе среща между собственици на водещи футболни клубове в България и представители на властта и прокуратурата. На нея присъстваха собствениците на „Лудогорец“, „Левски“ и „ЦСКА-София“ – Георги Домусчиев, Васил Божков и Гриша Ганчев, тогавашният президент на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, както и премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и настоящият главен обвинител Иван Гешев.

След нея бе заявено, че тема на срещата е била „спокойното протичане“ на футболното първенство, да не се допуска напрежение, „което да се пренася към агитките“ и да не се купуват мачове и съдии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG