Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата няма данни за държавен "чадър" над Божков, освен в комисията по хазарта


Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, наблюдаващият прокурор Ванцислав Фердинандов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и вътрешният министър Младен Маринов (отляво надясно)
Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, наблюдаващият прокурор Ванцислав Фердинандов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и вътрешният министър Младен Маринов (отляво надясно)

Обвиняемият за редица престъпления хазартен бос Васил Божков не се е ползвал от държавен "чадър", освен в комисията по хазарта. Това обяви в четвъртък един от наблюдаващите прокурори по делото Венцислав Фердинандов, запитан дали в свидетелските показания има твърдения бизнесменът да е имал протекции във финансовото министерство и правителството, например.

Самият Божков по-рано през деня препоръча на главния прокурор Иван Гешев "да се огледа по-високо от комисията по хазарта", посочвайки конкретно финансовия министър и премиера. Няколко часа по-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева даде в четвъртък брифинг заедно с Фердинандов, вътрешния министър Младен Маринов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов и директора на Държавната финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев.

Преди ден Божков задочно бе обвинен като лидер на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления. Успоредно с това бяха задържани общо 19-има души, на които все още не са повдигнати обвинения. Сред тях беше действащият председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев.

Главният прокурор Иван Гешев обяви в сряда, че Божков дължи на държавата данъци за над половин милиард лева. "Основното задължение е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 400 млн. лева, общо над 559 млн. за всички лотарийни игри, 559 млн., чуйте си цифрата. Това означава по 100 лева към всяка пенсия. И да казваш, най-вероятно както ще стане, че си репресиран", коментира Гешев преди ден.

Не са данъци, а такси

В четвъртък обаче се оказа, че всъщност става дума за таксите, които фирмите на бизнесмена, организиращи лотарийни игри, са избегнали да платят по Закона за хазарта. Какъв е размерът на предполагаемо укритите данъци, не бе съобщено.

"Сумата е изчислена от инспекторите на базата на подадената информация от комисията по хазарта. Вероятно при последващите действия, които прокуратурата и другите компетентни органи предприемат, предполагам, че сумата може и да се промени вероятно нагоре при условие, че информацията, която ни е подадена, се различава от действителността", коментира Георги Начев.

Прокурор Венцислав Фердинандов уточни, че периодът, в който е действала престъпната група, оглавявана според обвинението от Божков, обхваща времето от януари 2014 г. досега. Именно преди 5 години влиза в сила поправката в Закона за хазарт, от която се възползва бизнесът на Божков, за да плаща по-ниски такси за лотарийните игри. Въпреки че тя е подкрепена от ГЕРБ, засега разследващите не подозират предполагаеми протекции над бизнесмена на по-високо управленско ниво от комисията по хазарта.

"Аз не мога да правя анализ на законите на България по този въпрос, ние се занимаваме с това има ли извършено престъпление и кой е неговият автор. Всеки си носи отговорност за ресора, за който отговаря. Има си държавна комисия и тази комисия си има председател и на него са му вменени конкретни правомощия по отношение на хазартната дейност, която се развива на територията на Република България. Може би ако министърът на вътрешните работи отговаря за това, че някой КАТ-аджия е хванат на пътя с подкуп, значи може би и министърът на финансите трябва да отговаря за това, че някои дружества не си плащат таксите", коментира по този повод прокурор Фердинандов.

Освен Божков, до момента обвинения са получили още четирима души, трима от които също като него са извън България и затова са обявени за международно издирване. По думите на Фердинандов става въпрос за негови "бизнес партньори".

Само един обвиняем е в ареста

Единственият обвиняем, който е открит и арестуван е бивш председател на ДКХ, но от прокуратурата не пожелаха да разкрият името му. Предполага се, че става дума за Огнемир Митев, който оглавяваше комисията до февруари 2018 г.

"Длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в Държавната комисия по хазарта към 2014 г. и впоследствие, не е упражнило своите правомощия по закон, пропуснало да осъществи същите, не е приложило необходимия контрол и всичко това е извършено по поръчение и с решение на организираната престъпна група, като подбудител за тези неща е обвиняемият Божков", уточни единствено Фердинандов.

Той обаче не спомена нищо за периода между февруари 2018 и април 2019 г., когато председател на ДКХ беше бившата юристка във финансовото министерство Мария Филипова. В момента тя е зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Въпреки че периодът, в който Филипова оглавяваше комисията по хазарта съвпада с този, през който разследващите твърдят, че е действала престъпната група на Божков, за нейна отговорност по случая все още нищо не се споменава.

Прокурор Фердинандов отдели внимание на неназован служител на комисията, който е свидетелствал, че бизнесменът му е предлагал по 10 000 лева на ден, за да прави предложения за отнемане на лицензите на конкурентни хазартни фирми. Свидетелят обаче отказал подкупа.

Фалшиви печеливши от лотарията

Друг приоритет на разследващите е да установят дали хората, представяни в медиите като спечелили награди от лотарията, всъщност са с такава самоличност. Фердинандов заяви, че според доказателства по друго производство част от тези лица "не съществуват реално". Проверките по тази линия са възложени на оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия (КПКОНПИ).

По време на пресконференцията стана ясно още, че финансовият министър Владислав Горанов е уведомен за установените досега доказателства и предстои да предприеме мерки за събиране на пропуснатите над 559 млн. лева от неплатени такси на фирмите на Божков. Как ще стане това обаче присъстващите на пресконфоренцията в прокуратурата не обясниха.

Никой не коментира и дали на фирмите, организиращи лотарийни игри вече е съставен акт със задна дата. По думите на шефа на АДФИ от комисията по хазарта не са предоставили никакви данни за извършвани проверки за дължимите такси, нито за налагани санкции по тази линия.

"В интерес на разследването не може да бъде споделено всичко, което имаме като доказателства по делото и предстои да се работи по много следствени линии, така че не мога да ви съобщя нищо повече", каза Венцислав Фердинандов попитан какво се случва с твърденията на братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан, че Божков им се е заканвал с убийство във връзка с общия им бизнес в компанията за онлайн залагания "Ефбет".

Именно по техен сигнал спецпрокуратурата започна разследването срещу хазартния бос в края на миналата година, а финансовият министър Горанов разпореди проверка на АДФИ.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG