Връзки за достъпност

Извънредни новини

Божков: Ако Гешев иска да търси престъпници, нека да се огледа по-високо


Божков призова, ако главният прокурор Иван Гешев търси виновници, свързани с действащия закон по хазарта да потърси "по-високо от комисията по хазарта"
Божков призова, ако главният прокурор Иван Гешев търси виновници, свързани с действащия закон по хазарта да потърси "по-високо от комисията по хазарта"

„Ако господин Гешев иска да търси престъпници, нека да се огледа по-високо от Комисията по хазарта, във връзка с тези такси и този закон. Гледайте по-нагоре от комисията. Кой е над комисията – министърът, кой е над министъра – министър-председателят“. Това заяви в интервю за бТВ хазартният бос Васил Божков, на когото в сряда бяха повдигнати седем обвинения, сред които за ръководене на организирана престъпна група, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и други. Той беше обявен и за международно издирване.

„Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Мислих да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам да се върна. Не съм престъпник“, каза още Божков.

Вчера полицаи отведоха председателя на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Александър Георгиев и ръководителя на контрола в институцията Тони Николов. През изминалата седмица от там бяха иззети и документи. Бяха претърсени и общо 13 офиси на фирми, свързани с Божков, както и няколко от домовете, които обитава.

Пред бТВ Божков обяви също и че жена му е била арестувана.

По думи на Божков зад обвиненията в организиране на престъпна група стоят „бръщолевенията на едни луди хора“, които са били използвани за инструмент, „вероятно от прокуратурата“. Той визира братята Цветомир и Боян Найденови, които са негови бивши бизнеспартньори в хазартни компании.

Бизнесменът отрече да е виновен и по останалите обвинения.

Според Божков действията срещу него са се случили толкова бързо, защото „държавата се е притеснила“ след срещата му с феновете на футболния клуб „Левски“, на която той предупреди, че ако бизнесът му спре да функционира той повече няма да може да издържа клуба. Той отрече да е подбуждал феновете към евентуални протести.

През декември Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получен сигнал, свързан с хазартната дейност на Васил Божков. Сигналът бе подаден от братята Найденови.

В средата на януари от „Обединени патриоти“ внесоха проектозакон, според който „Българският спортен тотализатор“ да получи изключително право да организира лотарийни игри. Още тогава от ГЕРБ изказаха подкрепа за евентуални промени, а в сряда законът бе приет на първо четене от Народното събрание.

През миналата седмица проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в комисията по хазарта установи, че близо 210 млн. лева не са постъпили в хазната, тъй като частните лотарии са били таксувани по различен начин от спортния тотализатор, което се оказа позволено от закона.

В сряда главният прокурор Иван Гешев обяви, че според разследващите Божков дължи 599 млн. лева за всички лотарийни игри, които организират фирмите му. Той подчерта, че обвиненията срещу бизнесмена „не е инцидентно действие на прокуратурата, това е политика на прокуратурата в последните няколко години“ и определи Божков като „поредният олигарх, който избяга от България“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG