Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и "патриотите" забраниха на първо четене частните лотарии. Депутат от БСП се заканва и на казината


Вносителят на законопректа Валери Симеонов
Вносителят на законопректа Валери Симеонов

Промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов, бяха приети на първо четене от парламента в сряда. Поправките предвиждат само "Български спортен тотализатор" да има право да организира лотарийни игри.

Текстовете бяха подкрепени от 116 народни представители от управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти". "Против" гласуваха двама души от БСП, а останалите 68 народни представители от левицата и ДПС се въздържаха. Другите депутати от двете формации не присъстваха в пленарната зала.

Проектът на Валери Симеонов бе внесен преди две седмици. Той бе разгледан в комисия и пленарна зала по-бързо от останалите законопроекти, чието приемане обикновено отнема повече време.

Текстовете предвиждат "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени, а пък спечелените вече суми да бъдат изплатени в срок от една година.

Лицензи за лотарийни игри в момента притежават частните "Национална лотария" и лотария "България", както и държавният тотализатор за техните талони. Мажоритарен дял в дружествата, организиращи частните лотарии, държи бизнесменът Васил Божков, който в момента се намира в открит конфликт с бившите си съдружници Цветомир и Боян Найденови. Двамата подадоха сигнали в прокуратурата срещу Божков и в момента тече проверка на хазартните компании "Ефбет", "Еврофутбол", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед".

Законът беше приет на първо четене на фона на акции на прокуратурата и МВР в Държавната комисия по хазарта и офисите на фирмите на Васил Божков.

Миналата седмица пък Агенцията за държавна финансова инспекция обяви, че частните лотарии на Божков са "укрили" 210 милиона лева от дължимите такси. Това даде повод премиерът Борисов да се закани, че ако се открият нередности при плащанията, лицензите на частните лотарии ще бъдат отнети.

Антон Кутев: Държавата действа като ОПГ

Синхронът на държавните действия даде повод на депутата от БСП Антон Кутев да обяви, че "държавата действа като организирана престъпна група, която отнема бизнеси".

"Не съм се срещал с Божков, не съм говорил с него, не защитавам неговите интереси, но съм притеснен докъде ще стигне това. Ще има тежки последици", допълни той.

По време на дебатите най-активни бяха депутатите от БСП, които обявиха, че ще гласуват "въздържал се". Аргументите им са, че се ограничават само лотарийните игри, а не всички хазартни игри.

А казината?

"Говорих с двама психолози, дали е провеждано лечение на болни, зависими от лотарийни игри. Те ми казаха, че нито един болен от лотарийна зависимост не е търсил помощ от тях", каза народният представител от левицата Тодор Байчев.

По този повод Валери Симеонов обясни, че лотарийните игри са най-опасни, защото имат над 50% дял в хазарта. "А и все от някъде трябва да се започне", допълни той. Симеонов посъветва колегите си от БСП да внесат и те свои предложения за ограничаване на хазарта.

Този съвет стана повод Антон Кутев да обяви, че между първо и второ четене на закона ще предложи разширяване на обхвата на държавния контрол върху хазарта, като той обхване и казината. "Ще следя с интерес как ще реагирате на тях", каза Кутев по адрес на Симеонов. Лидерът на НФСБ обаче не взе отношение по тази реплика. ​

"Сезирайте Конституционния съд"

Междувременно думата отново взе Байчев и посочи още, че има държави, в които лотариите се организират само от държавата, но това е записано в тяхната Конституция. От друга страна, българската не посочва хазарта като дейност, за която е разрешено да има държавен монопол.

В отговор, Валери Симеонов посочи, че е имало консултации по тази тема и вносителите на текстовете са получили уверение, че няма нарушение на конституцията. "Сезирайте Конституционния съд, ако искате", допълни той.

Валери Симеонов обобщи, че намеците за преразпределение на бизнес са неоснователни и в рамките на това управление такова нещо не може да се случи. "Наш общ дълг е да положим усилия за опазване здравето на нашите сънародници", каза още той.

Защо промените се правят сега? Симеонов обяви, че причината е в избухналия преди няколко месеца скандал, от който ставало ясно, че държавата е била сериозно ощетена от организаторите на лотарийни игри.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG