Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ подкрепи идеята на Валери Симеонов за спиране на лотариите на Васил Божков


Министърът на финансите Владислав Горанов разговаря в парламента с вносителите Валери Симеонов и Борис Ячев

Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. Такъв законопроект внесоха в четвъртък седем депутати от "Обединени патриоти", начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

В петък той обяви, че вече е получил подкрепа за законопроекта от управляващите от ГЕРБ, премиера Бойко Борисов, от министъра на спорта Красен Кралев и от министъра на финансите Владислав Горанов.

"Очаквам пълна подкрепа в Народното събрание в пленарна зала. След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон, разчитам, че г-жа Корнелия Нинова, която юли месец 2018 г. обеща да подкрепи такива промени в Закона за хазарта, да не се отметне от думите си", каза Симеонов, цитиран от БТА.

Пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов също подкрепи идеята. Той каза още, че според спортното министерство подобна промяна "със сигурност ще осигури допълнителен ресурс за спорта".

"Ако сегашният пазарен дял на лотариите се съсредоточи върху държавното дружество само, в него би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията, коментира Владислав Горанов. Той добави, че "европейският опит в повечето държави е подобен по отношение на такъв тип игри".

Лицензи за лотарийни игри в момента притежават частните "Национална лотария" и лотария "България", както и държавният тотализатор за техните талони. Мажоритарен дял в дружествата, организиращи частните лотарии, държи бизнесменът Васил Божков, който в момента се намира в открит конфликт с бившите си съдружници Цветомир и Боян Найденови. Двамата подадоха сигнали в прокуратурата срещу Божков и в момента тече проверка на хазартните компании "Ефбет", "Еврофутбол", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед".

Финансовият министър предлага също Комисията по хазарта от колективен да стане едноличен орган. Според министъра колективният орган размива отговорността в комисията и лесно я превръща в недостатъчно последователна в решенията си.

Твърдения за огромно влияние на Васил Божков върху Комисията по хазарта също са натежали в посока на промени в закона. Владислав Горанов припомни, че текат проверки.

Във връзка с "повишения медиен и обществен интерес" през декември от спецпрокуратурата съобщиха, че са образували досъдебно производство за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. Братята Найденови твърдят, че Божков е искал да изземе бизнеса им в "Ефбет", докато той засега запазва публично мълчание.

Според "Капитал" една от вероятните версии за активизирането на прокуратурата срещу бизнеса на Божков е, че именно Кирил Домусчиев подкрепя братята Найденови, които открито излязоха пред медиите с твърдения, че собственикът на "Еврофутбол" Васил Божков ги е заплашил с убийство.

На този фон управляващите сега атакуват друга основна част от бизнеса на Божков – продажбата на лотарийни билети. Мотивът е грижа за младото поколение чрез отклоняване със закон на всички приходи от тази дейност към спортния тотализатор, за да се използват от държавата "за нуждите на физическото възпитание и спорта".

"Този тип игри се утвърдиха като най-масовите на българския пазар като тяхното разпространение е свързано и с провеждането в електронните медии на агресивна по своята същност реклама. Това до голяма степен влияе на подрастващите, които са уязвима група, която трябва да бъде предпазвана от възможността за създаване на хазартна зависимост", пишат народните представители в мотивите към законопроекта, внесен в четвъртък в Народното събрание.

През 2018 г. Валери Симеонов поде подобна инициатива за ограничаване на частните лотарии. Тогава лидерът на НФСБ настояваше и за забарана на рекламата на тези игри и закриване на обектите, които разпространяват такива талони, но не получи подкрепа от други партии и в крайна сметка спря да лансира тази идея. В този период "Национална лотария" спря за известно време рекламата си в "Нова телевизия", в която е най-големият рекламодател. Впоследствие медията бе придобита от братята Кирил и Георги Домусчиеви и рекламата бе възобновена.​

Вносителите на поправката в закона са посочили и конкретни направления, които ще се финансират по-добре след монополизацията на лотариите: за развитие на физическата активност, за спортни федерации за хора с увреждания, за "физическо и духовно развитие", както и за "масовизиране на заниманията със спорт в различните възрастови групи".

"Сега действащата уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират посочените лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти във финансирането на спорта. Така до голяма степен се получава "разсейване" на средствата, които играчите влагат като трябва да се посочи, че при тези игри те са най-голям брой", се казва още в мотивите към законопроекта.

Вносителите на законопроекта прогнозират, че с увеличаването на средствата от дейността на Българския спортен тотализатор "ще се гарантира промяна в социално-икономическите условия в областта на физическото възпитание и спорта и в тази връзка ще се продължи и реализира в пълна степен държавната политика в тази област".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG