Връзки за достъпност

Извънредни новини

Васил Божков вече е обвиняем. "Поредният олигарх, който бяга от България", обяви Гешев


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Бизнесменът Васил Божков задочно е получил седем обвинения и е обявен за национално и международно издирване, обяви в сряда главният прокурор Иван Гешев след заседанието на Прокурорската колегия на ВСС. По-рано през деня самият Божков коментира пред няколко медии, че се намира извън страната, но би могъл да се завърне, ако властите го потърсят.

От думите на Гешев стана ясно, че собственикът на "Нове холдинг", "Националната лотария" и футболния клуб "Левски" вече е обвиняем за ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. По делото засега са задържани над 16-има души, включително председателят на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев.

please wait

No media source currently available

0:00 0:13:59 0:00
Директен линк


"Днеска беше тежък обикновен работен ден", започна изявлението си пред медиите ръководителят на държавното обвинение, след което добави, че Божков е "поредният български олигарх, който бяга от България". След това изрази увереност, че "ще си го приберем".

"Общо към 100 лева към всяка пенсия"

Гешев отказа да влезе в подробности за периода, за който бизнесменът е получил обвинения, но добави, че според разследващите Божков дължи на държавата над 559 млн. лева за всички лотарийни игри, които организират фирмите му – или "общо към 100 лева към всяка пенсия". Главният прокурор неколкократно отклони въпрос дали е разполагал с тази информация и по време на организираната неотдавна от премиера Бойко Борисов среща с него и футболни босове, сред които беше и Божков.

"Не ми е работа, не че не мога, да следя всяко дело в страната"

"Тези въпроси са компетентност на съответния говорител на специализираната прокуратура и на съответния наблюдаващ прокурор, ако даде разрешение... И не ми е работа, не че не мога, да следя всяко дело в страната в реално време. Отделно нямам разрешение да коментирам подробности, които не знам към момента", заяви Гешев.

Той не пропусна да подчертае, че обвиненията към собственика на "Левски" "не е инцидентно действие на прокуратурата, това е политика на прокуратурата в последните няколко години". И за пореден път даде като примери делата срещу осъждания несебърски наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите, Миню Стайков, както и семействата на Ветко Арабаджиев и Николай Банев.

Прокуратурата казва: "Стига"

"Време е този криминален преход да свърши. Половината ми живот мина в този криминален преход, вашият живот мина в този криминален преход. Време е да кажем "стига" и прокуратурата го прави. И ще го прави по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Оттук нататък българските граждани, които ни слушат може би, трябва да преценят какво искат – да се оплакват, да коментират или искат наистина това, което коментират, да се случи. А то е – ред и държава в страната", заяви още Гешев.

"Не може плюсовете да са само за едни – за богатите"

По думите му "не може плюсовете да са само за едни – за богатите, а минусите да са за огромна част от други хора през тези години".

"Време е всеки да плати цената за това, което прави, независимо каква позиция заема. Ние не преследваме богати хора, за да не остане впечатление, че мразим богатите и прокуратурата преследва богатите. Въпросът е че всеки трябва да си спазва задълженията."

Казусът с президента не е "лична битка"

Попитан защо по-рано днес прокуратурата обяви, че спира да комуникира с президентството, Гешев отговори: "Не сме спрели комуникацията с президентството, а сме спрели всички контакти с изключение на писмена официална кореспонденция".

"Не сме спрели комуникацията с президентството, а сме спрели всички контакти"

Както е известно, в началото на седмицата главният прокурор поиска от Конституционния съд тълкувателно решение за имунитета на държавния глава, както и отговор на няколко въпроса за това кога и за какво той може да бъде разследван. Преди ден държавното обвинение обяви, че подозира президента Румен Радев в укриване на документи от проверка за конфликт на интереси, свързана с назначаването на съпругата му за пиар на Военновъздушните сили (ВВС) през 2014 г. По случая бяха разпространени и записи, направени със специални разузнавателни средства (СРС). От своя страна държавния глава обяви в сряда, че атаките срещу семейството му придобиват "уродливи измерения".

"Главният прокурор няма лични врагове, той не влиза в лични битки. Ние имаме принципни становища по принципни въпроси, свързани със спазването на закона. Това е единственият коментар", отговори му задочно Гешев.

Той обаче не пожела да обясни какво точно подозира прокуратурата, че е направил президентът. Не отговори и защо специализираната, а не военната прокуратура води разследване, по което е подслушван командирът на ВВС генерал-майор Цанков Стойков. Именно негов разговор с Радев бе огласен с разрешение на наблюдаващият прокурор.

Огласените СРС-тата не са СРС-та

По повод разпространените записи от СРС-та, Гешев не пожела да коментира текстът от Наказателния кодекс, който криминализира разкриването на подобна информация за цели, различни от тези на разследването. Той дори отрече, че става въпрос за записи, добити със секретни способи.

"Не сме показвали СРС-та", заяви главният прокурор и повтори: "Не са СРС-та". Попитан какво представляват тогава тези записи, той отвърна: "Мисля, че... Така, това са... Това, което е в медиите и беше публикувано в прессъобщение на прокуратурата, е постановление за спиране... Извадки от него по-скоро, да бъда прецизен... За които има разрешение от наблюдаващите прокурори".

Въпросното прессъобщение действително съдържаше откъси от прокурорско постановление за спиране на разследване, основано на имунитета на държавния глава, но към него бяха прикачени и три аудио файла, за които самата прокуратура уточни, че са направени със СРС-та през април 2019 г. Защо наблюдаващите обвинители са открили в тях данни за престъпление на Радев цели 9 месеца по-късно, Гешев също не изясни.

"Нямаме притеснения да ангажираме наказателна отговорност за всяко лице, независимо каква позиция заема"

"Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата на главния прокурор и на прокуратурата е да провеждат действия за спазване на закона. И такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица. Без да се влияе от това дали става въпрос за потенциал в размер на милиарди като г-н, не г-н, а подсъдимия Цветан Василев. Като обвиняемия Божков и като другите обвиняеми лица... Подсъдими, извинявам се, които подчертах пред вас. Включително нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за всяко едно лице, независимо каква позиция заема в България."

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG