Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Уродливи измерения". Радев настоя за независима прокуратура, а Гешев спира да говори с него


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев каза, че атаките срещу него и семейството му придобиват "уродливи измерения". Преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово държавният глава коментира действията на прокуратурата срещу него. В понеделник главният прокурор поиска Конституционният съд да разтълкува имунитета на държавния глава, а във вторник прокуратурата разпространи СРС-та с участието на Румен Радев.

"За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията“ като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха", каза Радев.

Според него атаките срещу него и семейството му "не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата". Президенът повтори позицията си, че има нужда от промени в конституцията, които да гарантират независима съдебна система.

"Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", каза още държавният глава.

Малко по-рано главният прокурор Иван Гешев забрани комуникацията на подчинените му с президенството. "С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд", обявиха от държавното обвинение.

От прессъобщението не става ясно каква е конкретната причина за този ход на Гешев, но се предполага, че той иска да избегне опити за натиск върху прокуратурата. "Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията", добавят единствено от пресцентъра на главния прокурор.

Забрана от Борисов и реакция на БСП

Междувременно премиерът Бойко Борисов забрани на членовете на кабинета си да участват в "конфликти между други институции". По думите му, цитирани от БТА, "това не е ваша работа, имате си ежедневни задачи". "Може да кажат, че и ние сме страна, но не, ние не сме страна", заяви той в началото на правителственото заседание в сряда.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова за първи път коментира действията на държавното обвинение спрямо издигнатия от партията ѝ Румен Радев. Досега от "Позитано 20" запазваха мълчание по темата.

"Това е уж юридически акт с политическа цел. А те са разрушаване на институциите. Случващото се е вредно и опасно", обяви социалистката от парламентарната трибуна, обградена от леви депутати след неупешния вот на недоверие към правителството.

По думите ѝ "огласяването на СРС-та е закононарушение, поне на няколко закона в България". Това твърдение се подкрепя и от решение на съда по дело, заведено от един от лекарите, за които през 2010 г. Цветан Цветанов чете СРС-та в парламента.

Преди ден пресцентърът на прокуратурата разпространи записи от подслушани разговори между президента Радев, командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков и предполагаеми негови подчинени от април миналата година. В тях се коментираше проверка на КПКОНПИ за конфликт на интереси при назначаването на настоящата съпруга на държавния глава Десислава за пиар на ВВС през 2014 г.

Според прокуратурата в записите от СРС-та има данни, че Радев е укрил документи от проверяващите, които през миналото лято излязоха със заключение, че в случая няма конфликт на интереси. Кои са укритите документи обаче разследващите не уточняват. Засега липсва информация и по какво наказателно производство е разрешено подслушването на генерал-майор Стойков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG