Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разбрахме се да не се купуват мачове". Борисов и Цацаров с акция "спокойствие" във футбола


Подобна среща на собственици на клубове не е организирана от 2004 г., спомни си Борислав Михайлов
Подобна среща на собственици на клубове не е организирана от 2004 г., спомни си Борислав Михайлов

Собствениците на трите водещи футболни клуба в България няма да купуват мачове и съдии, нито ще "пробиват" други отбори през следващия сезон, който започва в петък. Това обяви босът на ЦСКА-София Гриша Ганчев след среща в кабинета на премиера Бойко Борисов, на която присъстваха още главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев и вътрешният министър Младен Маринов.

„Проведох среща със собствениците на трите водещи футболни отбора Георги Домусчиев (Лудогорец), Васил Божков (Левски) и Гриша Ганчев (ЦСКА-София), за да обсъдим началото на футболното първенство с оглед на спокойното му протичане. Те заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра и няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките”, гласеше съобщение в официалния профил на премиера Бойко Борисов във Фейсбук.

Пред погледа на главния прокурор и вътрешния министър

Каква е била целта на присъствието на ръкодоството на държавното обвинение така и не бе обяснено, но от думите на президента на БФС Борислав Михайлов се разбра, че изглежда идеята е била да бъдат споделени данни за купуване на мачове и натиск над съдии, ако някой има такива. Информация в тази посока обаче липсва.

„Всички си обещаха, ако има такъв натиск, защото досега не е доказан такъв, само се говори – има достатъчно много медии, електронни, всякакви... Така че, когато има доказателства, съответно видяхте кои хора присъстват на тази среща – най-важните в държавата. Така че те могат да вземат мерки, ако наистина има някакъв натиск върхи съдиите. Или съдиите сами търсят този натиск“, опита да обясни Михайлов.

"Много е лесно да се каже, въпросът е да се докаже"

Той добави, че за 14 години, откакто ръководи футболния съюз нито един съдия не му се е обаждал, за да му се оплаче от натиск. „Много е лесно да се каже, въпросът е да се докаже“, обобщи президентът на БФС.

„Договорихме се, дано да е за последен път и да има феърплей. Ами, разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват и тъй нататък и тъй нататък и да има пълен феърплей и да победи най-добрият“, лаконично коментира собственикът на ЦСКА-София Гриша Ганчев след срещата.

Той обаче не уточни дали тази договорка означава, че досега с колегите си от другите футболни клубове са използвали тези прийоми за съревнование. Именно Ганчев бе обект на съмнения, че е „пробил“ играчи на Черно море в края на последния шампионат, но собствениците на варненския клуб така и не подадоха официален сигнал. Ограничиха се единствено до това да изгонят няколко основни футболисти, след като ги бяха тествали с детектор на лъжата.

По думите на Борислав Михайлов обаче този случай въобще не е бил обсъден на срещата, „защото никой не е питал за него“.

"Г-н Борисов се грижи за цялата държава"

„Г-н Борисов се грижи за цялата държава, съответно футболът е феномен и съответно – спокойствието между феновете дава спокойствие на всички граждани на България. Знаете какво се случва”, добави президентът на БФС в отговор на въпрос защо се налага премиерът и главният прокурор да събират собствениците на трите водещи футболни отбора в страната.

"Това, което ние ще вземем като мерки няма как да го обявя"

„Присъствах на тази среща като пряко отговорен какъв ще е общественият ред и как ще се държат агитките, как ще преминават футболните срещи и въобще каква ще е ситуацията във футбола. Дали има натиск и купуване на мачове? Познавате ме, аз говоря само, когато има факти. Когато това е възможно, след като бъде санкционирано от прокуратурата. Това, което ние ще вземем като мерки няма как да го обявя, но нашият фокус ще е върху това да не се допуска купуване на мачове, натиск на длъжностни лица, на футболисти и т.н.”, беше коментарът на вътрешния министър Младен Маринов.

От изявленията не стана ясно как ще бъде решен спорът за телевизионните права, които в момента са собственост на боса на Лудогорец Кирил Домусчиев, който вече притежава и телевизионния пакет, излъчващ първенството.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG