Връзки за достъпност

Извънредни новини
Украйна частично компенсира недостига на артилерийски снаряди с FPV дронове.
Украйна частично компенсира недостига на артилерийски снаряди с FPV дронове.

на живо Войната: Чехия купува снаряди за Украйна и от съюзници на Москва

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
13:48 18.3.2024

Чехия купува снаряди за Украйна и от съюзници на Москва

Чехия вече е закупила около 800 хил. артилерийски снаряда от различни доставчици по света и е намерила още 700 хил. за допълнително закупуване. Става дума за 300 хил. снаряда по съветски стандарт и около 500 хил. снаряда, западно производство, според публикация на "Уол Стрийт Джърнъл". Доставчиците на боеприпасите, които Чехия трябва да предаде на Украйна, са съюзници на Русия.

Новината за успешно закупените снаряди идва на фона на продължаващата над две години война на Русия срещу Украйна. Киев спря настъплението си заради недостиг на снаряди, след като републиканците в САЩ блокираха даването на голяма военна помощ.

Прага не съобщава откъде ще дойдат боеприпасите. Те ще бъдат пренасочвани през Чешката република или трети страни, за да се скрие връзката между страните на произход и Украйна и да не се навлече гневът на Москва върху доставчика.

Първият транш от 300 000 снаряда вече е платен, като най-голям принос за това има Германия. Първите доставки за Украйна могат да започнат в следващите няколко седмици.

09:01 18.3.2024

Украйна атакува с дронове няколко руски области

Украйна предприе масирана атака с дронове в неделя, последният ден от тридневните президентски избори в Русия, очаквано спечелени от Владимир Путин.

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта срещу неделя са свалени 35 украински дрона, включително четири в района на столицата. Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няма жертви или щети.

По данни на руските военни други два дрона са били изстреляни над Калужка област, южно от руската столица, както и над Ярославска област, североизточно от Москва. Още украински дронове бяха свалени над Белгородска, Курска и Ростовска области.

09:46 17.3.2024

Русия изстреля дронове срещу Одеса. Украйна атакува рафинерия в Краснодар

Русия е изстреляла 16 дрона и 7 ракети срещу Украйна в нощта на събота срещу неделя. Основната атаката е била срещу Одеса и е довела до разрушение на селскостопански предприятия и друга инфраструктура, но няма пострадали хора.

Украинските сили твърдят, че свалените от ПВО руски ракети са били насочени към Харковска, Донецка и Черниговска област.

Данните не са потвърдени независимо.

В същото време украинска атака с дронове в района на Краснодар доведе до пожар в петролната рафинерия „Славянск“.

„Дроновете бяха неутрализирани, но избухна пожар в резултат на падане на едно от устройствата“, съобщават местните власти. По данни на ТАСС един работник е загинал в следствие на пожара.

18:25 16.3.2024

Трима души са загинали след украинска атака срещу Белгород, твърди Москва

Трима души загинаха, а трима други бяха ранени след украинска атака срещу граничният руски град Белгород. Това написа областният губернатор Вячеслав Гладков в Телеграм.

Той твърди също, че други петима души са били ранени при атака срещи село Глотово, което се намира на 2 км. от украинската граница.

В събота украинска атака с дронове причини пожар в рафинерия на „Роснефт“, която се намира на 850 км. от Москва в Самарска област.

Атаките дойдоха ден, след като ракетна атака на Русия срещу Одеса уби 20 души, а 70 други бяха ранени.

09:26 16.3.2024

Украйна евакуира жители на северната Сумска област заради ракетен обстрел

Украйна е започнала евакуация на жители от Сумска област в северната част на страната. Причината е интензивен ракетен обстрел от страна на руските сили, който за няколко дни доведе до смъртта на трима души, а 13 бяха ранени.

По данни на местната администрация до момента са евакуирани 4500 души, които живеят в областта, която се намира до границата с Русия.

Новината идва, след като по-рано 20 души загинаха, а 73 бяха ранени при ракетен удар в Одеса. Президентът Володимир Зеленски обяви действията на Русия като подлост и се закани на „справедлив отговор“ срещу Москва.

15:31 15.3.2024

Най-малко 14 души са загинали, а десетки са ранени при два руски удара в Одеса

Руски ракетните удари поразиха Одеса в петък - по последни данни са загинали най-малко 14 души, а поне 46, сред които и спасители, са ранени, съобщи ръководителят на Одеската областна администрация Олег Кипер. В града в събота, 16 март, е обявен ден на траур - за втори път през последния месец, когато пак имаше смъртоносна руска атака.

В петък първоначално беше съобщено за 8 жертви на мястото, на което е избухнал пожар. Когато на мястото са пристигнали спасителните екипи обаче, руските военни са нанесли нов удар. Затова сред жертвите са фелдшер и служител на Държавния департамент за извънредни ситуации на Украйна.

Украинските власти съобщават, че са били засегнати жилищни сгради и промишлени предприятия - 10 къщи, бензиностанция, газопровод с ниско налягане и два пожарни и спасителни автомобила. Според прокремълски блогъри обаче е ударен украински военен обект. Все още няма коментар от руското министерство на отбраната.

Съоръженията за мониторинг на ракетните заплахи са засекли изстрелване на балистични ракети, като в града е имало поне две експлозии.

Ръката на убит украинец на покритата с кръв земя на Одеса
Ръката на убит украинец на покритата с кръв земя на Одеса

13:51 15.3.2024

Украйна атакува с дронове още една руска петролна рафинерия

Украйна атакува с дронове малка петролна рафинерия в руската Калужска област рано сутринта в петък. Операцията, проведена от Главното управление за разузнаване към министерството на отбраната, е нанесла щети върху целта, съобщи източник от украинското разузнаване пред Ройтерс.

През последната седмица Киев извърши поредица от нападения с дронове срещу големи руски петролни съоръжения, опитвайки се да атакува жизненоважния за икономиката сектор, малко след като изминаха две години от началото на инвазията в Украйна.

Частната рафинерия в Калуга, разположена на 65 км от покрайнините на Москва, не е сред най-важните петролопреработвателни съоръжения в Русия. По нейни данни капацитетът на основното ѝ преработвателно звено възлиза на 1,2 милиона тона годишно, равняващо се на приблизително 24 000 барела на ден.

Владислав Шапша, губернатор на Калужска област, съобщи по-рано в Телеграм, че системите за противовъздушна отбрана са свалили четири дрона в района на рафинерията, но според него няма нанесени щети на инфраструктурата. Няма независимо потвърждение на това. Компанията собственик не е коментирала.

09:09 15.3.2024

Руски дрон удари жилищна сграда в украински град. Има жертва и ранени

Руски дрон камикадзе удари жилищна сграда в западния украински град Виница, Виницка област. Жена е загинала, а поне трима души са ранени, съобщи началникът на областната военна администрация Сергий Борзов

Ударът е бил нанесен късно вечерта на 14 март руски от ирански дрон "Шахед", каквито руската армия използва. Първоначално жената е била ранена, но по-късно е починала. Това се случва на фона на това, че Русия продължава да отрича, че извършва преднамерени нападения срещу цивилна инфраструктура.

Междувременно в район Шостка в Сумска област е бил подложен на руски обстрел, в резултат на който 44-годишен мъж и 43-годишна жена са били леко ранени, съобщиха от областната прокуратура. След като са получили медицинска помощ, те са отишли да помагат за отстраняване на щетите от обстрела. В това време е започнала атака с дрон и вече пострадалият и още двама души са получили рани от шрапнели. Повредени са най-малко седем къщи и автомобил.

18:04 14.3.2024

Легионът "Свобода за Русия", Сибирският батальон и Руският доброволчески корпус (РДК) - въоръжени формирования от руснаци, които се бият на страната на Украйна, продължават вече три дни сражения с руските сили в руските погранични Курска и Белгородска области. Властите в Москва твърдят, че ги отблъскват и те не са успели да преминат на руска територия, но видеа показват престрелки в населени места.

16:40 14.3.2024

Столтенберг призова страните от НАТО за още помощ за Украйна

Съюзниците от НАТО трябва бързо да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна, за да избегнат "историческа грешка", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след представянето на годишния доклад за дейността на пакта през 2023 г.

"Украинците не изпитват недостиг на смелост, а на боеприпаси. Това е критичен момент и би била историческа грешка да позволим Путин да спечели. Би било опасно за всички нас, трябва да покажем политическа воля", каза още той на фона на забавянето с месеци гласуването на пакет от 61 млрд. долара за Украйна в Конгреса на САЩ. По думите му съюзниците от НАТО не осигуряват достатъчно боеприпаси, като това има последствия на бойното поле и е една от причините руските войски да напредват на фронта.

Той цитира ново проучване, според което две трети от хората в алианса искат да продължи помощта за Украйна.

За пръв път 2% от комбинирания брутен вътрешен продукт на НАТО ще бъдат предназначени за отбрана през 2024 г. - общо 470 млрд. долара, съобщи още Столтенберг месеци преди срещата във Вашингтон за 75-годишнината от създаването на отбранителния съюз.

11:42 14.3.2024

Жертва и ранени при украинска ракетна атака в руската Белгородска област

Един човек обаче е убит, а трима са ранени при украински атаки срещу руската погранична Белгородска област, съобщиха руските власти в четвъртък сутринта. Мъж е бил убит в колата си, а друг и две жени са пострадали, написа губернаторът на областта Вячеслав Гладков в Телеграм. По думите му при удара са били повредени и жилищни сгради.

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила 8 украински ракети, изстреляни срещу Белгород. Не става ясно дали щетите са нанесени от паднали отломки или ракетите са поразили целите си.

Русия, която започна инвазията си в Украйна преди повече от две години, редовно съобщава за украински атаки срещу пограничните райони. Броят на жертвите и щетите обаче е значително по-малък от този на руските нападения срещу украинска територия. Руските сили са изстреляли през изминалата нощ 36 дрона по няколко области в Украйна, поразявайки цивилна инфраструктура, като армията е успяла да свалила 22 от тях, съобщиха украинските власти.

Междувременно преди два дни въоръжени групировки от руснаци, които се противопоставят на режима на Кремъл, съобщиха, че провеждат военна операция на руска територия и водят сражения. Руските власти обаче отрекоха те да са успели да нахлуят и че са убили десетки от тях.

16:46 13.3.2024

Най-малко двама души са убити при руска атака в Суми

Най-малко двама души са убити, след като руски дрон порази пететажна жилищна сграда в украинския град Суми. Атаката е станала през нощта срещу сряда, съобщиха местните власти.

По предварителни данни има най-малко 8 ранени. Суми се намира в Северна Украйна, близо до границата с Русия.

16:38 13.3.2024

Броят на жертвите на руската ракетна атака срещу Кривий риг нарасна до пет

Броят на жертвите в Кривий Риг в резултат на ракетна атака във вторник вечерта се увеличи до пет. Това съобщи в Телеграма в сряда Сергий Лисак, началник на Днепропетровската областна военна администрация .

"Тялото на мъж е открито под развалините на изпотрошена къща в Кривий Риг", се казва в съобщението.

По-рано властите потвърдиха смъртта на други четирима души. При атаката руска ракета се вряза в жилищен блок.

16:35 13.3.2024

Оръжията са, "за да ги ползваме". Колко ядрени заплахи отправи Путин от началото на войната

Русия е технически подготвена да води ядрена война. Това заплаши президентът на страната Владимир Путин в сряда в интервю за руската държавна телевизия.

Изказването му обаче е част от дълга серия подобни предупреждения. Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., Путин периодично предупреждава за възможна ескалация до ядрен конфликт. Анализатори в сферата на сигурността казват, че заканите му целят да сплашат западните държави и да ги спрат да подпомагат Украйна в справянето ѝ с руската инвазия.

16:32 13.3.2024

"Детайлна стратегия" с дронове. Защо горят рафинерии на "Лукойл" и "Роснефт" в Русия

Зад вълната от масирани удари с дронове срещу петролни рафинерии в Русия стои Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Това потвърди пред Радио Свободна Европа в сряда източник от агенцията.

По-рано същия ден дрон порази най-голямата рафинерия на "Роснефт" в Русия - тази в град Рязан, на 180 км от Москва. Това се случва след една от най-големите атаки с дронове на Киев до момента, като Москва твърди, че е свалила общо 65 украински безпилотни самолета над шест свои региона -35 във Воронеж, 25 в Белгород, по осем в Брянск и Курск, един в Ленинградска и един в Рязанска област.

08:34 13.3.2024

Руска ракета удари блок в родния град на Зеленски. Има убити

Най-малко четирима души са били убити, след като руска ракета порази жилищен блок в Кривий риг в Южна Украйна - родния град на президента на страната Володимир Зеленски. Това се е случило вечерта във вторник, съобщи украинската редакция на Радио Свободна Европа.

По думите на ръководителя на местната военна администрация Сергий Лисак ранените са най-малко 44 души, има и деца.

По-рано през деня руската армия удари и жилищна сграда в Купянск, в Източна Украйна. Атаката е причинила големи щети и предизвика няколко пожара, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации.

15:49 12.3.2024

Руски военнотранспортен самолет Илюшин-Ил-76 се е разбил малко след излитане до военното летище Северни край град Иваново в Западна Русия. На борда са били осем членове на екипажа и седем пътници, съобщи министерството на отбраната в Москва. Губернаторът съобщи, че пилотите са загинали, но има информация и, че и останалите не са оцелели. По предварителни данни един от двигателите се е запалил по неясни причини. Засега няма потвърждение дали това е вярно.

13:34 12.3.2024

Базирани в Украйна руски въоръжени групи съобщиха за операция в Русия. Властите отрекоха пробив

Базирани в Украйна въоръжени групировки, които твърдят, че са съставени от руснаци, борещи се срещу Кремъл, съобщиха, че във вторник са започнали да нахлуват през западните граници на Русия. Руските власти отрекоха да има пробив. Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди от независим източник кое е вярно.

Легионът "Свобода за Русия", батальонът „Сибир“ и Руският доброволчески корпус (РДК) обявиха в профилите си в Телеграм, че са започнали съвместна военна операция, за връщане "свободата и справедливостта на нашата руска земя". "На територията на Руската федерация се водят ожесточени сражения", се казва в изявлението на Сибирския батальон.

Представители на групите уточниха, че са установили контрол над село Лозовая Рудка в Белгородска област и провеждат операция в село Теткино в Курска област. Телеграм каналът Baza пък пише, че при престрелка в Теткино са ранени двама души, сред които местен жител.

Агентство пък публикува видео:

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) обаче отхвърли твърденията, че въоръжени групировки са преминали на руска територия. Оттам съобщиха, че руските сили са ликвидирали 100 души и са разрушили няколко бронирани машини, докато са отблъсквали опити за нахлуване в Белгородска и Курска област.

Още през май миналата година от "Свобода за Русия" и РДК атакуваха от Украйна територия на граничната Белгородска област в Русия и влязоха в сражения с местни военни.

08:54 12.3.2024

Два петролни склада в Русия горят след украински удари с дронове

Два петролни склада в Русия горят след украински атаки с дронове, съобщиха местните власти.

Склад в Нижегородска област е бил обхванат от пламъци, съобщи регионалният губернатор Глеб Никитин. По предварителни данни няма пострадали хора. Според кмета Юрий Парахин обаче властите са евакуирали 17 души от две многоетажни сгради в съседство. Поразеният горивно-енергиен комплекс се намира в промишлената зона на град Кстово, който е далеч от Украйна - на 450 км източно от Москва.

Петролен склад в руския град Орел също гори, съобщи губернаторът Андрей Кличков. Той уточни, че украински дрон се е разбил там и един от резервоарите е бил обхванат от пламъци. Също няма пострадали. В гасенето участват над 60 пожарникари и близо 20 единици техника, включително пожарен влак. Орловска област не граничи с Украйна, но се намира сравнително близо до нея - удареният петролен е на около 160 км.

През последните месеци Украйна редовно атакува с дронове Русия. Основни мишени на тези нападения са руските гранични области. Киев обаче успява да изпрати безпилотни летателни апарати и по-навътре над руска територия.

17:08 11.3.2024

Голям силоз за зърно е напълно унищожен при руски удар в Украйна

Голям силоз за зърно е бил напълно разрушен при руска ракетна атака в източната украинска Днепропетровска област през уикенда, съобщи компанията собственик на съоръжението, предаде Ройтерс. Пострадал е един човек.

"Укрландфарминг" е един от най-големите земеделски холдинги в Украйна, който в резултат на руската инвазия през 2022 г. претърпява загуби за около 1 милиард долара.

"Вечерта на 9 март 2024 г. врагът предприе ракетно нападение в Днепропетровска област. Един 58-годишен мъж, наш служител, беше ранен. Производствените мощности на компанията бяха напълно унищожени", се казва в официалното изявление.

Миналия месец анализатори от Киевското училище по икономика (KSE) заявиха, че украинският селскостопански сектор е претърпял преки и косвени загуби в размер на почти 80 млрд. долара заради войната на Русия. В това влизат 5,8 млрд. от унищожаването на оборудване, 1,8 млрд. от повреждането на силози и почти 2 млрд. от унищожаването на селскостопански продукти.

Заредете още

XS
SM
MD
LG