Връзки за достъпност

Извънредни новини
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.

на живо Войната: Зеленски призова за затягане на санкциите срещу Русия, за да не бъдат заобикаляни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
  • Русия нападна Одеса с дронове и рани 7 души. Атака и срещу Киев.
12:48 21.2.2022

В събота районите на Донбас, които са под контрола на проруските сепаратисти, са били обстреляни около 2000 пъти, съобщи Ройтерс. За петък се съобщава за около 1600 обстрела.

Ройтерс се позовава на данни на мониторинговата мисия на ОССЕ за Украйна, която следи дали в района се спазва обявеното примирия.

12:50 21.2.2022

Русия и Беларус решиха да удължат съвместните си военни учения. Те започнаха на 10 февруари и трябваше да приключат в неделя. Със завършването им се очакваше, че около 30 000 руски военни, които се намират в Беларус близо до украинската граница, ще напуснат страната.

След срещата си с френския президент Еманюел Макрон Путин беше говорил за такова предстоящо изтегляне.

12:50 21.2.2022

В последните три дни се провеждат усилени международни преговори и срещи, насочени към дипломатическо разрешаване на кризата около Украйна. ​

15:34 21.2.2022

Руските танкове и бойни машини, разположени близо до границата с Украйна, вече се движат „на собствен ход“, показват сателитни снимки.

Доскоро те бяха придвижвани върху танкови транспортьори или по железопътни линии. Съобщението е на Conflict Intelligence Team (CIT), цитирано от Радио Свобода.

CIT е разследваща група, която беше сред първите, публикували любителски снимки от струпването на руски войски близо до границата с Украйна в края на 2021 г. По тях авторите установиха вида на военните части.

15:47 21.2.2022

Лидерът на проруските сепаратисти в района на Луганск Леонид Пасенчик обяви доброволна мобилизация за мъжете над 55 години.

Преди два дни той беше мобилизирал само мъжете от 18 до 55 години, като им забрани да напускат окупираната територия.

Леонид Пасенчик е начело на един от двата района в Източна Украйна, които бяха превзети от проруски сепаратисти още през 2014 г. – районът на Луганск. Тази територия се самообяви за „Луганска народна република“ (ЛНР), която не е международно призната.

17:54 21.2.2022

България не е продавала оръжия на Украйна след подписването на Минското споразумение и от 2014 и 2015 г. е наложена подобна практика. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на извънредна пресконференция в понеделник.

Повод за изказването ѝ станаха появили се в руски агенции информации, че при обстрел срещу Донецката народна република от страна на украинската армия са използвани български боеприпаси. Към момента Украйна категорично отрича да е са извършвани каквито и да е бойни действия срещу окупираната от подкрепяните от Русия сепаратисти.

„Още вчера поисках пълна проверка. Резултатът – в Комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, каза Нинова.

19:14 21.2.2022

Контролираните от сепаратисти и самоправъзгласили се Донецка и Луганска „народни републики“ („ДНР“ и „ЛНР“) са поискали от Русия да бъдат признати за независими. Руският президент Владимир Путин каза, че до края на деня ще бъде взето решение по въпроса.

00:36 22.2.2022

Русия призна за независими два района на Украйна - Донецк и Луганск. Тези територии от 2014 г. са под контрола на проруски сепаратисти, подпомагани от Москва.

00:39 22.2.2022

България осъди решението на Путин да признае за независими два района на Украйна. Премиерът Петков реагира в Туитър по-малко от час след речта на руския президент.

01:49 22.2.2022

Украинската прокуратура повдигна наказателно дело срещу руския президент Владимир Путин. Повод за това са указите, с които той призна независимостта на Донецк и Луганск, съобщи главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова.

Делото срещу Путин е по член от Наказателния кодекс, който забранява призивите към промяна на националните граници от страна на властите.

По-рано в понеделник Украйна поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради риска от руско нахлуване в страната. Това стана още преди руският президент Владимир Путин да признае за независими Донецк и Луганск и да нареди на армията да осигурява безопасността им.

10:07 22.2.2022

Международната общност остро осъди решението на руския президент Владимир Путин да признае регионите от Източна Украйна Донецк и Луганск за независими. НАТО, ООН, Европейският съюз, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съветът на Европа определят решението на Русия като нарушение на международното право. САЩ, Германия, Франция, Великобритания и редица други западни държави също оповестиха осъдителни позиции.

10:19 22.2.2022

Украйна продължава да стои на “мирния и дипломатически път”, но няма да остъпи източния регион Донбас на Русия. Това стана ясно от обръщение на украинския президент Володимир Зеленски по повод решението на руския му колега Владимир Путин да признае за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики” и да изпрати войски там.

“Ние сме на собствената си земя и не се страхуваме от нищо и от никого, на никого нищо не дължим, и на никого нищо няма да дадем”, заяви държавният глава на Украйна.

Зеленски председателства съвещание на Съвета за национална сигурност, след което обвини Русия, че е нарушила териториалната цялост на Украйна и каза, че това може да означава, че Москва слага точка на мирните преговори в рамките на Минските споразумения, които целят на сложат край на конфликта в Източна Украйна.

Зеленски призова за спешна среща на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като призова съюзниците на Киев да предприемат мерки срещу Русия.

12:45 22.2.2022

Парламентите на двете самопровъзгласили се "народни републики" в Донецк и Луганск в Източна Украйна ратифицираха набързо във вторник проекта за Договор за дружба и сътрудничество с Русия.

Той беше представен, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на двата района, контролирани от проруски сепаратисти от 2014 г. насам.

Договорът е подкрепен единодушно от общо 87 представители в местния Народен съвет в Донецк, а в Луганск той също е одобрен единодушно от всички 46 депутати, участвали в гласуването.

В България и президентът Румен Радев публикува своя позиция. Той определи признаването на независимостта на Донецк и Луганск като "нарушаване на международното право".

13:58 22.2.2022

Държавната дума на Русия единодушно прие във вторник федералния закон за признаването на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики” в Източна Украйна.

Преди ден руският президент Владимир Путин издаде декрет, с който призна териториите за самостоятелни държави и прави руски войски там, наричайки ги “миротворчески”.

“С вчерашното си решение нашият президент спря войната, хуманитарната катастрофа, клането. Въпросът не е в териториите, става дума за живота и здравето на милиони граждани”, заяви във вторник председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Очаква се още във вторник документите за независимостта на Донецк и Луганск и договорите за взаимопомощ с тях да бъде утвърдени и от горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията.

15:37 22.2.2022

Украйна няма право на суверенитет, защото не спазва принципа на самоопределение на народите. Това става ясно от кратко интервю на руския външен министър Сергей Лавров за телевизия Россия 24.

Лавров цитира декларация на ООН от 1970 г., според която принципът на суверенитета се прилага (само) към държави, които „спазват принципа на равноправието и самоопределението на народите, и в резултат на това имат правителство, представящо (...) целия народ“.

„Мисля, че никой не може да твърди, че след преврата през 2014 г. украинският режим представлява целия народ“, каза Лавров.

Думите му идват 12 часа след речта на президента Путин, според когото Украйна е страна без история и държавност.

16:15 22.2.2022

Горната камара на руския парламент - Съветът на Федерацията, също одобри във вторник признаването на независимостта на отцепилите се от Украйна райони Донецк и Луганск. Преди това това направи единодушно и долната камара - Държавната дума.

Преди ден руският президент Владимир Путин подписа декрети за признаването на двете самопровъзгласили се "народни републики", както и за изпращането на "руски миротворци" там.

В България Народното събрание не успя да приеме единна декларация за събитията в Украйна. Дори управляващата четворна коалиция не излезе с единна позиция.

22:10 22.2.2022

Владимир Путин получи право да използва руската армия в чужбина във връзка с кризата в Донецк и Луганск. Това реши във вторник следобед горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията. Решението беше взето единодушно в отговор на молба на самия президент.

"Предполага се, че става дума за мироопазващи сили (...), които да спрат кръвопролитието", каза председателката на съвета Валентина Матвиенко.

По рано през деня генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори, че Русия не е спирала да планира пълномащабна инвазия на Украйна.

23:22 22.2.2022

С едночасовата си реч от понеделник вечер руският президент Владимир Путин отрече държавната традиция на Украйна и я посочи като заплаха за Русия. Такава теза изказа във вторник пред Свободна Европа дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Стефан Тафров.

01:14 23.2.2022

Путин отрича правото на Украйна да съществува, каза във вторник американският президент Джо Байдън. Той се позова на едночасовата реч на Путин от понеделник. В нея руският президент описа Украйна като страна без история и държавност, марионетка в чужди ръце и извършител на геноцид.

Това беше първата реакция на президента на САЩ след решението на Русия да признае за независими два района на Украйна. Байдън обяви и първите санкции, които САЩ налагат в отговор на стъпките, предприети от Москва.

09:00 23.2.2022

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отмени срещата си с руския външен министър Сергей Лавров, съобщиха световните агенции.

Сега, когато виждаме, че инвазията започва, няма смисъл от тази среща.
Антъни Блинкен


“Сега, когато виждаме, че инвазията започва, и Русия ясно даде да се разбере, че се отказва категорично от дипломацията, няма смисъл от тази среща в този момент”, каза Блинкен на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба във Вашингтон. “Консултирах се със съюзниците и партньорите ни. Всички се съгласихме.”

Блинкен се беше съгласил да се срещне с Лавров в Женева на 24 февруари само ако Русия не нападне Украйна.

По-рано говорител на руското външно министерство каза, че Лавров все още е готов да проведе разговори с Блинкен, след като президентът Владимир Путин нареди руски военни да влязат в регионите, контролирани от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

“Нашата позиция остава същата. Готови сме за преговори”, каза говорителката на Лавров Мария Захарова на 22 февруари.

Заредете още

XS
SM
MD
LG