Връзки за достъпност

Извънредни новини

Банки, близки до Путин олигарси и "Северен поток 2". Какви са новите санкции срещу Русия 


Германският канцлер Олаф Шолц
Германският канцлер Олаф Шолц

Забрана за търговия с отцепилите се от Източна Украйна райони Донецк и Луганск, спиране на процедурата по лицензиране на газопровода "Северен поток 2" и замразяване на активи, свързани с банки и олигарси, близки до Кремъл и руския президент Владимир Путин.

Това са част от новите западни санкции, обявени във вторник в отговор на решението на Путин да признае независимостта на двете самопровъзгласили се "народни републики " в региона Донбас и изпращането на войски там, които той нарича "миротворчески".

Признаването на Донецк и Луганск за независими държави и сключването на договори за взаимопомощ с тях бяха одобрени в спешен порядък от двете камари на руския парламент във вторник.

Междувременно САЩ, Германия, Великобритания и Европейският съюз обявиха поредни финансови санкции срещу Русия с уточнението, че те ще бъдат последвани от други, ако кризата в Украйна ескалира.

"Северен поток 2"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски още в понеделник вечерта декларира, че очаква силна подкрепа от евро-атлантическите си партньори, а във вторник призова Германия да спре оценявания на 11 милиарда долара проект "Северен поток 2", който трябва да доставя природен газ до Германия от Русия през Балтийско море.

Малко по-късно германският канцлер Олаф Шолц съобщи пред медиите, че е поискал процедурата по сертифициране на газопровода да бъде отложена заради последните действия на Русия в Украйна. По думите му това може да звучи като техническа мярка, но "без това сертифициране "Северен поток 2" не може да започне да функционира".

Германският канцлер беше притискан от западните си съюзници да обещае, че газопроводът няма да бъде пуснат в действие в случай на руска инвазия в Украйна. Досега обаче той отказваше да се съгласи открито, дори и по време на срещата си с президент на САЩ Джо Байдън в Белия дом.

Пет банки и трима олигарси

Междувременно британският премиер Борис Джонсън обяви, че Лондон налага санкции срещу общо пет руски банки и три физически лица "с много големи капитали", предаде Ройтерс.

"Днес Обединеното кралство санкционира следните пет руски банки: "Россия Банк", "ИС Банк", "Дженерал банк", "Промсвязбанк" и "Черноморска банка", посочи Джонсън пред британския парламент добавяйки имената на Генадий Тимченко и братята Борис и Игор Ротенберг.

Генадий Николаевич Тимченко е руски олигарх и милиардер, близък до президента Путин. Той основава и притежава частната инвестиционна група Volga Group, специализирана в инвестициите в енергетиката, транспорта и инфраструктурните активи.

Братята Борис и Игор Романович Ротенберг са собственици на групата SGM, най-голямата строителна компания за газопроводи и електропроводи в Русия.

"Всички техни активи в Обединеното кралство ще бъдат замразени и на засегнатите от санкциите лица ще бъде забранено да пътуват до нашата държава", подчерта британкият премиер с уточнението, че "това е първата стъпка от това, което сме готови да направим".

Европейски ограничения

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен направиха във вторник съвместни изявление, в което бяха посочени някои от бъдещите европейски санкции заради действията на Русия в Украйна.

Предвижда се налагането на мерки срещу замесените в незаконното решение за признаване на независимост на Донецк и Луганск, както и срещу банки, които подкрепят руските военни и други дейности в тези територии.

Освен това ЕС ще предприеме мерки за ограничаване на достъпа на Русия до европейските финансови и капиталови пазари и услуги, както и ще ограничи търговията с двете отцепили се области от Източна Украйна.

При необходимост ЕС е готов за допълнителни санкции по-късно, се посочва в изявлението. В него се подчертава още веднъж, че решението на Москва и изпращането на руска войска в Донецк и Луганск е неприемливо, в нарушение на международното право, териториалната цялост, сувернитета и независимостта на Украйна.

Забарана за търговия и със САЩ

Няколко часа по-рано във вторник Съединените щати първи наложиха санкции срещу самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "народни републики". Американският държавен глава Джо Байдън подписа указ, с който забранява на всички американски граждани и компании да търгуват с контролираните от проруски сепаратисти територии.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че наложените санкции са отделно от "бързите и сериозни икономически мерки, които сме приготвили в координация със съюзниците и партньорите в случай, че Русия допълнително нахлуе в Украйна".

Указът на Байдън забранява вноса в САЩ на продукти от Донецк и Луганск, както и износа за там. Налагат се санкции и за финансови транзакции, свързани с тези територии. В указа се подчертава, че действията не са срещу Украйна. Посочени са и изключения при забраните, в това число за телекомуникациите, интернет, пощите и даването на хуманитарна помощ на хората в тези региони.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG