Връзки за достъпност

Извънредни новини

Западът осъди решението на Русия да признае Донецк и Луганск за независими 


Сепаратистки боец позира пред знамето на самопровъзгласилата се "Донецка народна република"
Сепаратистки боец позира пред знамето на самопровъзгласилата се "Донецка народна република"

Крещящо нарушение на международното право. Така звучат повечето западни реакции след решението на руския президент Владимир Путин в понеделник вечерта да признае за независими двате области от Източна Украйна - Донецк и Луганск, известни като Донбас.

Там се намират контролираните от проруски сепаратисти самопровъзгласили се “народни републики”, които воюват с украинските правителствени сили от 2014 г., когато Москва анексира Кримския полуостров.

“Осъждам решението на Русия. Съюзниците настоятелно и най-твърдо молят Русия на избере пътя на дипломацията, да се откаже незабавно от мащабното усилване на военните си подразделения в и около Украйна, както и да изтегли войските си съобразно международните си задължения и ангажименти”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че с решението си Русия е нарушила териториалната цялост и суверенитета на Украйна, коментира неговият говорител Стефан Дюжарик.

Според заместника на Гутериш по външнополитическите въпроси Розмари ДиКарло пък идните часове и дни ще бъдат критични и че рискът от голям конфликт е действителен и такъв конфликт трябва да бъде избегнат на всяка цена.

Европейският съюз определи признаването на двата източноукраински района за независими от страна на Русия за крещящо нарушение на международното право и каза, че ще санкционира хората, замесени в този незаконен акт. Подобна позиция изрази и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Американският президент Джо Байдън е провел телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, при който също е осъдил решението на Путин. Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен признаването на независимостта на Донецк и Луганск противоречи на ангажиментите на Русия към дипломацията и заслужава твърд и бърз отговор.

САЩ обявиха своите първи санкции в отговор на решението на Москва да признае двата отцепили се региона в Източна Украйна за независими и да изпратят "миротворци" там. Очаква се сред мерките да е и забрана за извършване на търговия с Донбас.

Решението на Путин беше осъдено още от Франция, Германия, Великобритания, Полша, Австрия, Литва, Латвия, Чехия, България, Канада, Япония и Австралия.

На този фон Китай не изрази подобна осъдителна позиция, но призова всички участващи страни в украинската криза да демонстрират сдържаност и да избегнат всички действия, които могат да подхранят напрежението.

Един от първите световни лидери, който подкрепи решението на Путин да признае за независими Донецк и Луганск, беше президентът на Никарагуа Даниел Ортега. Той изрази увереност, че ако в Донбас се проведе референдум като този, извършен в Крим, хората ще гласуват за анексия на тези територии към Русия, предаде Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG