Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин призна за независими два района на Украйна и сключи с тях договор за взаимопомощ


Руският президент Владимир Путин по време на телевизионното си обръщение в понеделник.
Руският президент Владимир Путин по време на телевизионното си обръщение в понеделник.

Руският президент Владимир Путин подписа укази, с които Русия признава за независими републики два района в източна Украйна - Донецкият и Луганският. Едновременно с това той подписа с двамата самопрозъгласени лидери на тези територии "договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ".

Путин направи това след разпалена едночасова реч, предавана в прайм-тайма на държавната телевизия. В нея той описа Украйна като страна без собствена история и държавност, която извършва геноцид срещу хората от Луганск и Донецк.

Той призова Киев "незабавно да прекрати огъня" срещу районите, в противен случай последиците "ще тежат на [неговата] съвест".

Обстрелът на двата сепаратистки района се разрасна в петък. Според Украйна стрелбата се извършва от самите сепаратисти.

Решението на Путин, както и съдържанието на речта му, потвърждават тримесечните тревоги на НАТО и ЕС, че Русия ще нападне Украйна, след като си послужи с предлог, че местното население е заплашено и се нуждае от защита.

Изразът "договор за дружба, сътрудничество и взаимопомощ" възпроизвежда израз от Студената война, на който Москва на три пъти се позова, за да изпрати войски в европейски държави с аргумента, че ги защитава - в Унгария (1956), в Чехословакия (1968) и в Полша (1981).

Районите на Донецк и Луганск са окупирани от 2014 г. от проруски сепаратисти, подпомагани от Москва, и наричат себе си "Донецка народна република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР). Те не са международно признати.

Законните украински власти от 2014 г. нямат достъп до районите, превзети от сепаратистите, а териториите периодично се обстрелват от двете страни. Русия предостави руско гражданство на много от жителите.

Решението на Путин идва след масирано струпване на руска военна техника и 150 000 войници по границата с Украйна. Москва трети месец обяснява това с военни учения.

Историческа и политическа версия на Путин

В речта си по телевизията Путин описа своята версия за украинската история и настояще.

Според него Украйна е създадена едва в началото на 20-и век от Ленин и затова следва да се нарича "Украйна на Владимир Илич Ленин".

Днес Путин я вижда като страна, която "никога не е имала държавност" и затова след отделянето си от СССР е "започнала механично да копира чужди модели".

Той описа Украйна като разядена от корупция и осъдила жителите си на бедност, защото е "профукала и завряла по лични джобове зестрата си, оставена й не само от съветската власт, но също и от Руската империя".

За него страната е организатор на "истински терор" срещу несъгласните и на "серия от поръчкови убийства".

Путин каза, че Украйна извършва насилствена асимилация на етническите руснаци, "гони рускоговорящите от магазините", организира разправа с украйнската православна църква от Московския патриархат и "цинично превръща" това в политически инструмент. Според него на територията на Кримския полуостров Украйна е създала клетки на радикални ислямистки групировки, които отвличат хора.

НАТО и Украйна като едно цяло

Във втората половина от речта си Путин обясни защо, според него, Украйна и без да е член на НАТО е всъщност проводник на натовски интереси и с това се превръща в заплаха за Русия.

Той каза, че "чужди съветници управляват украинските служби за сигурност и отбрана", че "американците я подпомагат с безпилотни летателни апарати", за да шпионира Русия, че Украйна е готова да произвежда ядрено оръжие, "въвлича западните държави във вражда" с Русия и е записала в свои официални документи, че ще действа "с военната подкрепа на чужди държави при съпротивата си на Руската федерация".

"Ние не можем да не реагираме на тази реална опасност, това е заплаха за нашата страна. Нали виждаме как се помпат чуждестранните държави срещу нас", каза Путин.

Руският президент отново посочи, че разширяването на НАТО е "пряка заплаха за Русия".

"Те ни казват, че Украйна няма да стане член на НАТО утре. Добре, казваме ние. Няма да е утре, а вдругиден. Какво променя това в историческа перспектива" - попита реторично Путин.

НАТО като "нож в гърлото"

Путин повтори една от най-разпространените тези в Русия - че в началото на 90-те, когато светът обсъжда обединяването на Германия, "американците" са обещали на Москва, че НАТО няма да се разширява на Изток.

"Ние знаем колко струват тези думи", каза Путин и добави, че по-късно "американската теза" се е променила и от САЩ са започнали да твърдят, че влизането на Източна Европа в НАТО "ще позволи на тези страни да се избавят от страха си от Русия. Но стана точно обратното. [Тези страни от Източна Европа] дойдоха в НАТО със стереотипите си за руска заплаха", каза Путин.

Според него "американците" "просто са излъгали" Русия пет пъти - с всяко свое разширяване на Изток, докато не се е стигнало до момент, в който "се е появила възможност за внезапен удар по нашата страна".

Според него НАТО ще разположи и балистични ракети по границата с Русия, "които за 4-5 минути ще [ни] стигнат. Това е нож в гърлото ни", каза Путин.

Той използва най-малко четири израза, с които да опише пренебрежението, с което, според него, НАТО е посрещнало страховете на Русия.

  • "Игнорираха ни тревогите, плюха на тях"
  • "Все едно кучето си лае, керванът си върви"
  • "Нашите предложения се отхвърляха още на прага"
  • "Искаха да ни омотаят, да отклонят въпросите ни"

Путин завърши с твърдението, че НАТО ще продължи да прави всичко, което е правил и досега, "просто защото ние съществуваме".

"Русия има пълното право да предприема мерки в защита на своята сигурност", каза Путин и заключи, че ще подпише указ за признаването на независимостта на "Донецка народна република" и "Луганска народна република". Той каза, че разчита на пълната подкрепа на патриотично настроените руснаци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG