Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещата могат бързо да се побъркат". Байдън призова американците да напуснат Украйна "сега"


Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че американските граждани трябва да напуснат Украйна сега и че той няма да изпраща американски военни, за да ги евакуират от страната, в случай че Русия нахлуе. Причината е, че това би могло да предизвика световна война, каза Байдън във включване на живо в новините на Ен Би Си в четвъртък вечерта.

Русия е струпала над 100-хилядна армия близо до границата с Украйна. Москва придвижва войски и в Беларус, която също граничи с Украйна. В четвъртък руската и беларуската армии започнаха съвместни учения, което не се знае колко дълго ще продължат. Западът предупреждава Русия със "сериозни последствия", ако нападне Украйна. Кремъл отрича да има такива планове.

"Нещата могат бързо да се побъркат" в Украйна, коментира Джо Байдън.

"Когато американците и руснаците започнат да стрелят един срещу друг, тогава ние се озоваваме в един много различен свят", каза още американският президент. Така той обясни намерението си да не изпраща американски войници в Украйна случай на инвазия.

Той призова американските граждани да напуснат страната "сега", защото "ние си имаме работа с една от най-големите армии в света", визирайки руската армия.

Държавният департамент също препоръча на намиращите се в Украйна американци незабавно да напуснат страната. Препоръката е да не се пътува до Украйна, а онези, които вече са там, да напуснат "сега" страната.

През 2014 г. Русия анексира незаконно украинския полуостров Крим. Оттогава Москва подкрепя сепаратистите, които контролират Донбас в източна Украйна. Този конфликт е отнел живота на над 13 хиляди души досега.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG