Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лукашенко отвори кутията на Пандора". Русия и Беларус започнаха нови военни учения близо до Украйна


Според официални данни на западните разузнавания броят на руските военни близо до границата с Украйна вече е около 130 000. 
Според официални данни на западните разузнавания броят на руските военни близо до границата с Украйна вече е около 130 000. 

Армиите на Русия и Беларус започнаха в четвъртък мащабни военни учения близо до беларуската граница с Украйна. Те ще продължат 10 дни, съобщи министерството на отбраната на Русия.

НАТО определи ученията "Съюзна решимост-2022" като най-голямото разполагане на руски войски в Беларус след края на Студената война. Маневрите се провеждат на фона на засилени дипломатически усилия за деескалация на напрежението между Москва и Киев. В края на миналата година Русия струпа над 100 000 военни близо до границата си с Украйна, а Западът определи тези действия като прелюдия към инвазия.

Москва, която отрича да планира нахлуване в Украйна, не съобщава колко нейни военни участват в съвместните учения с армията на Беларус. По-рано миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че очаква Русия да се включи с 30 000 войници, части от силите за специални операции "Спецназ", изтребители Су-35, системи за противовъздушна отбрана С-400, както и ракети "Искандер" с ядрен капацитет.

Според експерти, цитирани от Ройтерс, разполагането на руските военни части и системи за противовъздушна отбрана осигурява на Москва много по-ефективно отбранително покритие за руския Калининградски ексклав. Освен това се създава и нов фронт за безпокойство на Украйна, тъй като украинската столица Киев се намира само на около 90 км от беларуската граница.

Кремъл съобщи, че руските войски ще се върнат в Русия след края на ученията, но редица експерти и членове на беларуската опозиция изразиха съмнения, че това ще се случи.

"Лукашенко отвори кутията на Пандора. Той мисли, че все още контролира нещата, но ние не сме сигурни. Може ли да гарантира, че тези войски се прибират вкъщи?", каза Франак Вячорка, съветник на лидера на беларуската опозиция Святлана Циханоуска.

В продължение на години лидерът на Беларус Александър Лукашенко избягваше признаването на анексирания украински полуостров Крим за руска територия и се противопоставяше на идеята в Беларус да бъдат разположени постоянни руски войски. Той за пръв път каза, че смята Крим за руски, едва през декември миналата година. Тогава той също така заяви, че ще предложи на Путин да разположи руски ядрени оръжия в Беларус.

С новите руско-беларуски маневри се увеличава военното присъствие по украинската граница. Според официални данни на западните разузнавания, цитирани от Би Би Си, броят на руските военни е вече около 130 000.

Западът казва, че това е признак за планирано нападение, като предвижда санкции срещу Русия, в случай че то се осъществи. Москва отрича, че ще предприеме военни действия, и настоява за гаранции, че Украйна няма да се присъедини към НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG