Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лукашенко призна Крим за руски и може да поиска ядрено оръжие от Москва


Президентът на Беларус Александър Лукашенко.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Беларус ще поиска руски ядрени оръжия, ако НАТО премести такова оборудване от Германия към Източна Европа. Това каза Александър Лукашенко в интервю във вторник.

По-рано през месеца генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че САЩ може да премести ядрени оръжия на изток от Германия, ако новата управляваща коалиция в страната се откаже да ги държи на територията си.

„Тогава ще предложа на Путин да върне ядрени оръжия в Беларус“, каза Лукашенко пред руската телевизия „Сегодня“.

В интервюто Лукашенко също така за пръв път каза, че смята Крим за руска територия, като добави, че планира да посети полуострова заедно с руския президент Владимир Путин.

Беларуският президент избягваше признаване на полуострова за руска територия заради опасността от санкции.

Европейският съюз вече санкционира Беларус неколкократно във връзка с нарушения на човешките права и потискане на демократичното движение в страната. То започна след оспорваните президентски избори в началото на 2020 година, когато Лукашенко получи шести мандат на поста си.

През последните седмици напрежението по източните граници на НАТО се повиши вследствие на мигрантска криза, насърчена от Беларус.

В същото време Русия започна струпването на войски по границата си с Украйна, което доведе до напрежение между Москва и Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG