Връзки за достъпност

Извънредни новини

Танкове, много танкове. Как и защо Русия струпа войски до границата с Украйна


Сателитна снимка от 1 ноември 2021 г. от района на Елня в руската Смоленска област. Това е струпване на руска военна техника след съъвместните учения между Русия и Беларус "Запад-2021".
Сателитна снимка от 1 ноември 2021 г. от района на Елня в руската Смоленска област. Това е струпване на руска военна техника след съъвместните учения между Русия и Беларус "Запад-2021".

Два телевизора са един до друг. По единия тече украински канал, а по другия - руски. Първият показва купища танкове, снимани от космоса, звучат тревожни гласове, които повтарят: "Русия ще ни нападне". По другия текат развлекателни програми, но от време на време има и новини. В края им идва ред на иронични съобщения за това, че в Украйна е пълно с параноици, щом твърдят, че Русия ще ги напада.

Параноици или не, фактът си е факт - на руска територия, която не е далеч от границата с Украйна, се струпват и войски, и техника. Това съобщи за първи път изданието Политико на 1 ноември, когато публикува сателитни снимки в подкрепа на твърдението си.

Какво стана през ноември

Британското издание Janes, специализирано в информация и анализи от света на отбраната, написа на 5 ноември, че в районите на Брянск и и Курск са били прехвърлени части на руската 4-а танкова дивизия, снабдени с танкове Т-80У и артилерийски установки.

Руските войски до границата с Украйна са се увеличили със 17%
Център за стратегически и международни изследвания

На 17 ноември Центърът за стратегически и международни отношения във Вашингтон публикува анализ на снимките и стигна до извода, че в района на Елня, отстояща на 250 км по права линия от украинската граница, руските войски са се увеличили със 17%. Към обичайната 144-а гвардейска мотострелкова дивизия са се добавили техника и персонал на 41-а армия, която обикновено е стационирана в Поволжието, Урал и Сибир. Към нейното въоръжение спадат танкове Т-80У, артилерийски гаубици 2С1, система "Град", балистични ракетни комплекси "Искандер" и др.

Преди седмица шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов твърдеше, че струпаните до границата руски военни са над 92 000 души. Неговите прогнози са, че Русия ще нападне Украйна до края на януари или началото на февруари.

Дни по-късно президентът на Украйна Володимир Зеленски вече говореше за 100 000 души.

На 22 ноември агенция Блумбърг цитира свои източници от щаб-квартирата на НАТО, според които Украйна може да бъде нападната от три места, които практически я затварят в кръг - от анексирания Крим, от руска територия и от територията на Беларус. Но изданието уточнява, че това не е прогноза, а анализ на силите. Струпването по границите може и да не доведе до нападение.

В четвъртък дойдоха нови снимки, този път публикувани от руска блогърска група, наречена Conflict Intelligence Team.

Повечето снимки са правени от земята. Авторите са изчиствали изображения на военна техника и са установили на кои части отговарят номерата върху нея. Те твърдят, че са открили поне една новопристигнала част - от Ставропол. Твърдят и друго - че снимките отчитат пренос на нова военна техника в руската Воронежка област, която е до границата с Украйна.

Какво казва Русия

Говорителят на руското външно министерство Дмитрий Песков беше питан за това струпване на войски, но обърна въпроса. Той каза, че е странно Русия да бъде обвинявана в това, че прави нещо на собствената си територия, още повече ако обвинителите ѝ са хора, които "докарват до границите ѝ собствената си бойна техника".

Песков визира активността на НАТО в Черно море. По-рано президентът Путин обвини страните от НАТО в това, че са допуснали американски бомбардировачи да се доближат на 20 км от Русия.

Общият знаменател, под който официалните руски медии коментират въпроса, е твърдението за параноичност на украинските власти.

Украйна може би се готви да нападне Донбас, а Русия трябва да е готова за отбрана
Тимофей Борисов

Анализаторите, близки до Кремъл, използват друг език. Те твърдят, че може да става дума или за руско учение, или за подготовка за самоотбрана. Според Тимофей Борисов, който е военен анализатор на Российская газета, самата Украйна може би се готви да нападне Донбас, а Русия трябва да е готова да защити рускоезичното население в района.

Донбас е една от украинските територии, контролирани от Русия в последните 6 години.

Какво казват НАТО и ЕС

На 15 ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Русия извършва "необичайно струпване" на военни части до границите си с Украйна. Той напомни, че Кремъл "и преди е бил готов да използва военния си потенциал за агресивни действия срещу Украйна".

В събота Столтенберг отново коментира темата, като предупреди Русия, че използването на сила срещу неин съсед ще има съответните "цена и последици".

През 2014 г. Русия превзе украинския полуостров Крим и оттогава смята тази територия за своя. С единични изключения, почти няма страна, която да е признала тази анексия.

Действията на Русия са крайно необичайни
Мирча Джоана

На 18 ноември заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана каза пред Радио Свободна Европа, че Русия е призована да участва в деексалация на напрежението. Той уточни, че Крим ще остане за НАТО украинска територия, която е незаконно окупирана от Русия. За него сегашните действия на Русия са крайно необичайни.

През април 2021 г. Русия също струпа свои военни части по границата с Украйна, но от това не произтече нищо, освен нарастване на напрежението между двете страни. Тогава Москва обясни, че извършва учения и след няколко седмици изтегли докараните на място части.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG