Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият маршрут. Откъде хиляди мигранти се появиха точно в Беларус


Мигрантски лагер до границата на Беларус с Полша
Мигрантски лагер до границата на Беларус с Полша

Досега минаваха през Балканите. Сега опитват да влязат в ЕС от Беларус. Как толкова много хора от Близкия Изток се озоваха точно там.

Хиляди мигранти са блокирани на границата между Беларус и Полша. Те се опитват да влязат на територията на Европейския съюз, но срещат съпротивата на полската армия. ЕС обвинява беларуския лидер Лукашенко в дирижиране на кризата. В това време температурите навън стават все по-ниски и съдбата на мигрантите създава и хуманитарна криза.

Но откъде се взеха всички тези хора точно на границата между Беларус и Полша? Откъде са дошли и защо всичко това се случва точно сега? Агенция Ройтерс дава отговори на тези въпроси.

Как идват в Беларус

Големи групи от хора от Близкия Изток започнаха да се стичат към Минск още през пролетта на тази година. Те бягат от конфликтите и бедността по родните си места. В Беларус тези хора се отправят към границите на страните от Европейския съюз - Полша, Литва или Латвия. Придвижват се в таксита, автобуси или автомобили, организирани от трафиканти.

Пътуващите предплащат пакети, в които влизат виза, полет и настаняване.

Повечето хора идват с помощта на туристически агенции от Близкия Изток, които работят със свои партньорски фирми в Беларус. Пътуващите предплащат пакети, в които влизат виза, полет и настаняване. Консулствата на Беларус от Анкара до Бейрут издават визи на желаещите.

Колкото повече хора научават за "пътя през Минск", толкова повече стават клиентите на тези туристически агенции. Полските гранични власти съобщават за нарастващ брой на хората, които се опитват да преминат границата.

Цената на едно такова пътуване може да достигне 14 хиляди долара. През октомври Беларус ограничи броя на туристическите агенции, които могат да отправят покани. Това доведе до поскъпване на услугата.

Какъв е планът на Лукашенко

Полша и ЕС казват, че беларуският лидер нарочно тласка мигрантите, за да отмъсти за наложените санкции срещу него и други висши представители на властта в Минск. Варшава обвинява Лукашенко, че дори организира снабдяването на мигрантите със специални инструменти, с които да прерязват оградата.

Полските власти показаха документи, сред които официални покани, формуляри за визи и хотелски резервации. Според Варшава това доказва ролята на беларуските туристически агенции в привличането на мигранти.

Подкрепяното от Русия управление на Лукашенко отрича да има роля в този процес и обвинява Запада за съдбата на хората, приклещени на границата между Беларус и Полша.

Какво прави Полша

Полша обяви, че ще построи стена по границата, за да не могат да преминават мигрантите. На най-чувствителните места вече е опъната бодлива тел.

В началото на седмицата Полша затвори граничен пункт заради опит за щурмуване на границата. Варшава съобщава за хиляди мигранти в района.

Стотици мигранти опитаха да преминат границата в понеделник.
Стотици мигранти опитаха да преминат границата в понеделник.

През септември Полша обяви извънредно положение в 3-километрова зона по границата. В началото на ноември вътрешното министерство на Полша изпрати на границата допълнително полицаи и граничари, както и доброволни отряди.

Полша обвини руския президент Владимир Путин и подкрепяния от него Лукашенко за ескалацията на кризата. В понеделник Литва също обяви извънредно положение заради мигрантския натиск по границата с Беларус.

Европейската комисия призова другите страни в ЕС да наложат още по-строги санкции на Беларус заради трафика на мигранти, както и да включат в черен списък авиокомпаниите, които превозват мигрантите от Близкия Изток до Минск.

В сряда страните от ЕС се съгласиха, че има основания за допълнителни санкции. Очаква се следващата седмица да бъдат санкционирани 30 физически и юридически лица от Беларус, сред които са външният министър и националният превозвач.

Представители на Еврокомисията вече са започнали разговори с повече от дузина държави в опит да спрат полети с мигранти да бъдат изпращани към Беларус. Сред страните, с които са водени преговори, са Ирак, Йордания, Казахстан, Ливан, Пакистан, Таджикистан, Турция и Грузия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG