Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша изпраща 10 000 войници на границата си с Беларус


Полски военни на границата с Беларус

Полша увеличава от 2500 на 10 000 войниците, които ще охраняват границата с Беларус от незаконно преминаващи мигранти, предаде Франс прес, позовавайки се на изявление на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак в Туитър.

Реакцията му идва след след серия от инциденти по границата. Големи групи мигранти се опитаха да съборят телена преграда, издигната неотдавна от полските власти.

Хиляди мигранти, повечето произхождащи от Близкия изток, опитаха да прекосят полско-беларуската граница от лятото насам. Европейският съюз (ЕС) обвинява лидера на режима в Беларус Александър Лукашенко, че препраща хора от Близкия изток и Африка към границите с Полша, Литва и Латвия като отмъщение за наложените му от Брюксел икономически санкции.

Няколко мигранти загинаха при опит да прекосят външните граници на ЕС, а през уикенда беше съобщено за още два инцидента. Двама войници бяха леко ранени в неделя, след като около 60 мигранти се опитали да проникнат със сила в Полша, замервайки силите за сигурност с камъни. Подобен инцидент, но с участието на около 70 мигранти, имаше и в събота.

Варшава, която планира да построи стена по границата си, наложи извънредно положение в района, където мигрантите са в капан между беларуските граничари и полските сили на реда, припомня БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG