Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша обвини Лукашенко и Путин за кризата на границата с Беларус. Литва обяви извънредно положение


Мигрантите на границата между Беларус и Полша продължават да се трупат
Мигрантите на границата между Беларус и Полша продължават да се трупат

Полша отправи обвинения за организация на „атака“ на границата ѝ от страна на Беларус и срещу руския президент Владимир Путин за ескалацията на мигрантската криза.

„Атаката, която извършва Лукашенко, има своя идеолог в Москва, този идеолог е президентът Путин“, каза полският премиер Матеуш Моравецки по време на извънредна сесия на парламента в понеделник.

В последните месеци нелегални мигранти от Близкия Изток, Южна Азия и Африка правят опити да влязат на териториите на членките на ЕС Полша, Латвия и Литва от Беларус. ЕС обвини Александър Лукашенко за това, че е превозвал мигранти със самолети, след което те са били изпращани към границите на блока с цел отмъщение за наложените от Брюксел санкции.

Полските военни и полицаи са готови за реакция по границата. Варшава изпрати над 20 000 души за овладяването на ситуацията
Полските военни и полицаи са готови за реакция по границата. Варшава изпрати над 20 000 души за овладяването на ситуацията

„Режимът на Беларус напада границата на Полша и ЕС по безпрецедентен начин“, каза полският президент Анджей Дуда. Той подчерта, че на границата, от страната на Беларус, се намират около 1000 души „повечето млади хора, чиито агресивни действия трябва да бъдат отблъснати“.

Говорител на полските специални части заяви, че беларуски военни са „изстреляли празни удари в небето, симулирайки опасни събития“, както и че са подпомагали мигрантите в разрушаването на погранични бариери.

Също в понеделник Литва се превърна във втората европейска държава след Полша, която обяви извънредно положения заради мигрантския натиск по границата с Беларус. На граничните служби беше разрешено да използват „психологическа принуда“ и „пропорционална физическа сила“, за да спрат опитите за проникване.

В понеделник от Брюксел съобщиха, че са започнали разговори с повече от дузина държави в опит да спрат полети с мигранти да бъдат изпращани към Беларус. Сред страните, с които са водени преговори, са Ирак, Йордания, Казахстан, Ливан, Пакистан, Таджикистан, Турция и Грузия.

Струпването на мигранти на границата между Беларус и Полша продължава
Струпването на мигранти на границата между Беларус и Полша продължава

„Използването на мигранти като хибриден тактически ход е недопустимо. НАТО е солидарна с всички свои съюзници в региона“, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Подкрепяното от Путин правителство на Лукашенко отрича намеса в кризата и на свой ред обвини Полша и ЕС в нарушаване на човешките права заради отказа от предоставяне на убежище за хората по границата. От министерството на отбраната определиха обвиненията към Минск като „неоснователни“.

В телефонен разговор в понеделник Путин и Лукашенко са обсъдили ситуацията с мигрантите по границите на Беларус с Полша и Литва, съобщи пресслубата на Кремъл.

Очаква се в следващите дни Брюксел да предприеме по-сериозни действия срещу Минск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG