Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици мигранти се опитаха да нахлуят в Полша от Беларус


Снимката на големия брой мигранти на границата между Беларус и Полша е от 8 ноември 2021 г.
Снимката на големия брой мигранти на границата между Беларус и Полша е от 8 ноември 2021 г.

Стотици мигранти се струпаха на границата на Беларус с Полша. Те щурмуваха телената гранична ограда в опитите си да преминат в Полша. Полските власти спряха някои от бежанците, които се опитаха да отрежат оградата с ножици и лопати.

По-рано в понеделник правителствата на Полша и Литва съобщиха, че засилват сигурността по границите си с Беларус. Причината за това са множество публикации и видеа в социалните мрежи, на които се вижда как стотици мигранти вървят към полската граница.

Варшава каза, че се опасява от избухването на "сериозен инцидент" при опит за масово нахлуване.

През последните месеци хиляди мигранти от Близкия изток, Южна Азия и Африка се опитаха да влязат нелегално в Полша, Литва и Латвия от Беларус. Европейският съюз обвини беларуския лидер Александър Лукашенко, че целенасочено докарва мигранти в страната си, за да ги изпрати след това към границите на блока. Според Брюксел действията му са в отговор на санкциите, наложени заради репресията, която властите в Беларус оказват на политическата опозиция, гражданското общество инезависимите медии.

Голяма тълпа от хора се насочва към Полша от Беларус. Снимката е от 8 ноември 2021 г.
Голяма тълпа от хора се насочва към Полша от Беларус. Снимката е от 8 ноември 2021 г.

На 8 ноември полското министерство на отбраната разпространи видеозапис, на който според тях се вижда група мигранти близо до граничен пункт на беларуско-полската граница.

"Беларус иска да предизвика сериозен инцидент, за предпочитане с изстрели и жертви", каза заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик пред полското обществено радио.

В едно видео в социалните мрежи се виждат хора с раници и зимно облекло, които вървят покрай магистрала с билборд на беларуски.

Полското правителство изгради телена ограда по границата си с Беларус.
Полското правителство изгради телена ограда по границата си с Беларус.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак написа в Туитър, че повече от 12 хиляди военни са разположени на границата – с 2 хиляди повече от преди няколко седмици. Освен това страната въведе извънредно положение и сложи телена ограда. Законодателите също одобриха изграждането на гранична стена на стойност 407 милиона долара.

Министърът на вътрешните работи на съседна Литва каза на 8 ноември, че също премества войски към границата си с Беларус, за да се подготви за евентуален приток на мигранти. Кабинетът във Вилнюс също обсъжда дали да обяви извънредно положение в района, граничещ с Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG