Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларуският съд затвори опозиционна журналистка и съпруга ѝ


Ирина Славникова и съпруга ѝ Александър Лойка по време на протест срещу режима на Лукашенко
Ирина Славникова и съпруга ѝ Александър Лойка по време на протест срещу режима на Лукашенко

Съдът в беларуската столица Минск осъди в понеделник на 15 дни затвор зам.-председателката на местната журналистическа асоциация Ирина Славникова и съпруга ѝ Александър Лойка, съобщи правозащитният център „Вясна“.

Двамата бяха задържани късно на 29 октомври, след като се завърнаха от пътуване в Египет. Опозиционната журналистка и съпруга ѝ бяха обвинени в разпространяване на „екстремистко съдържание“ във Фейсбук.

Славникова работи във финансираната от Полша независима телевизия Белсат, която редовно отразява масовите протести, провокирани от обявената от Александър Лукашенко победа на миналогодишните президентски избори. През юли местните власти обявиха телевизионния канал за „екстремистки“ и блокираха сайта му и всичките му профили в социалните мрежи.

Десетки новинарски уебсайтове бяха блокирани в Беларус и независими медии бяха затворени като част от мащабна репресия срещу информацията след безпрецедентните протести, предизвикани от изборите, които местната опозиция и Западът смятат за фалшифицирани.

Според Беларуската асоциация на журналистите в момента зад решетките са 28 журналисти, включително две журналистки от Белсат – Катярина Андреева и Даря Чулцова, които бяха осъдени на две години затвор през февруари за репортаж за протести.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG