Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус спря достъпа до Дойче веле и телевизия на Радио Свободна Европа


Александър Лукашенко
Александър Лукашенко

Беларус блокира достъпа до още три медии - Дойче веле, телевизия на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) и до местния новинарски сайт Новий час. Аргументът е, че в тях е имало линкове към "екстремистко" съдържание, предадоха световните агенции.

Новината идва след десетки случаи на затворени медии в страната. Властите предприеха мерки срещу пресата след месеци на протести, провокирани от изборите от август 2020 г. Тогава Александър Лукашенко беше провъзгласен за президент за шести път, но опозицията, ЕС и САЩ приемат резултатите за подправени.

В петък потребители от Беларус съобщиха, че вече нямат достъп до трите сайта. Въпреки това до съдържанието все още може да се достигне чрез VPN.

Президентът на RFE/RL Джейми Флай осъди решението, което блокира телевизия Current Time (Настоящее время). "Опитите на режим на Лукашенко да криминализира журналистиката са безгранични и сега лишават народа на Беларус от още един независим източник на новини и информация", каза той.

RFE/RL ще продължи да предоставя информация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG