Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки арестите и побоите. Опозицията в Беларус, която протестира за свобода и достойнство


Святлана Циханоуска по време на речта си пред Европейския парламент
Святлана Циханоуска по време на речта си пред Европейския парламент

Те са арестувани, бити, отвличани, прогонвани. И въпреки това протестите им продължават. Те са демократичната опозиция на Беларус, която застана срещу Александър Лукашенко, наричан „последния диктатор в Европа“, и обедини стотици хиляди беларуски граждани срещу него.

В сряда беларуската опозиция получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Тя беше приета от Святлана Циханоуска, която застана срещу Лукашеко на президентските избори на 9 август.

Те демонстрират за бъдещето си и бъдещето на онези, които не могат да присъстват. Те демонстрират за свободата и достойнството на хората в Беларус, на европейците, на вас и нас.
Святлана Циханоуска

„Хората в Беларус демонстрират всяка седмица от изборите на 9 август. Те демонстрират за бъдещето си и бъдещето на онези, които не могат да присъстват. Те демонстрират за свободата и достойнството на хората в Беларус, на европейците, на вас и нас. Без свободна Беларус и Европа няма да бъде напълно свободна“, каза Циханоуска на церемонията, която се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

„Имам само едно желание тази година. Бих желала всеки човек в Беларус, който е в затвора или е принуден да живее в изгнание, да се завърне у дома“, допълни Циханоуска. Самата тя беше принудена да напусне Беларус и живее в Литва. Съпругът ѝ Сяргей не е излизал от затвора отпреди изборите.

Циханоуска се регистрира за участие в изборите за президент в последния възможен момент след като съпругът ѝ, който трябваше да се изправи срещу Лукашенко, беше арестуван и му беше отказана регистрация. Тази история вече сме ви разказвали. Както и случаите на Вераника Цапкала и Мария Калесникава, които ръководеха кампаниите на опозиционни политици, на които също им беше отказано участие във вота.

Тези три жени обединиха сили преди изборите и успяха да привлекат подкрепата на много хора. Официалните резултати от вота обаче присъдиха 80% от гласовете на управлявалия 26 години Лукашенко. Тези резултати не се признават нито от опозицията, нито от Европейския съюз и САЩ.

Така започнаха масовите протести в Беларус, които продължават от 9 август досега с искане за оставка на Лукашенко и честни избори. Няма точни данни колко хора са били арестувани за това време. Към края на ноември по оценки на правозащитната организация „Вясна“ те са били 30 000. Има хиляди случаи на бити и измъчвани протестиращи, има и случаи на починали демонстранти след побои от силите за сигурност.

След началото на протестите Мария Калесникова беше отвлечена и отведена на границата с Украйна, а след като отказа да напусне страната беше арестувана и оттогава е в затвора. Вераника Цапкала е в Украйна. Писателката и нобелов лауреат Светлана Алексиевич, която е част от президиума на Координационния съвет опозицията, е в Германия.

Освен изброените опозиционери, наградата „Сахаров“ отива и при Алес Бяляцки от организацията „Вясна“, която информира за нарушения на човешките права по време на протестите и помага на жертвите, и Сцяпан Пуцила - основателят на канала в Telegram NEXTA, който се превърна в най-влиятелната медия в Беларус.

Сред отличените са и политическият затворник Микалай Статкевич, който беше кандидат за президент на изборите през 2010 г., Волха Кавалкова, съпредседател на Беларуската християндемократическа партия, и представителят на комитета за стачни действия Сярхей Дилеуски.

Целият свят е наясно с това, което се случва в Беларус. Виждаме вашия кураж.
Давид Сасоли

По време на церемонията в Брюксел председателят на Европарламента Давид Сасоли изрази уважение към дейността на опозиционните лидери. „Целият свят е наясно с това, което се случва в Беларус. Виждаме вашия кураж. Виждаме куража на жените. Виждаме вашите страдания. Виждаме неизразимите злоупотреби. Виждаме насилието. Вашият стремеж и решимост да живеете в демократична страна ни вдъхновява“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG