Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой кой е в беларуската опозиция


На 18 август 2020 г. беше създаден Координационен съвет на опозицията. От ляво надясно: Павел Латушка, Мария Калесникова, Волха Ковалкова, Максим Знак, Сяргей Дълевски.
На 18 август 2020 г. беше създаден Координационен съвет на опозицията. От ляво надясно: Павел Латушка, Мария Калесникова, Волха Ковалкова, Максим Знак, Сяргей Дълевски.

В началото на всичко, което в момента е беларуската опозиция, има един блогър и един канал в You Tube. Блогърът се казва Сяргей Циханоуски и създава канала си на 11 март 2019 г. 10 месеца по-късно полицията започва периодично да го арестува.

В опозицията на Беларус има много други имена с дългогодишен опит в политиката, но както и да разкажете историята на протестите и арестите от последните два месеца, тя рано или късно ще стигне именно до Циханоуски.

Сяргей Циханоуски
Сяргей Циханоуски

Сяргей Циханоуски

Циханоуски е роден през 1978 г. в беларуския град Гомел – вторият по големина в страната. Там завършва физико-математическата гимназия и филологическия факултет на университета. Там създава свое заведение, както и компанията си за видео продукции. Снима реклами и клипове на поп изпълнители.

Когато създава размирния си канал в YouTube, почти никой не го познава. Каналът се казва “Страна за живот” (“Страна для жизни”) и предлага видеоматериали на социални и политически теми от различни краища на Беларус, както и стрийминг от важни събития.

Първият му арест е през декември 2019, след като той предава протест срещу интеграцията на Беларус с Русия. Обвиняват го, че е викал “Да живее Беларус”, а той твърди, че само е водил стрийминга. Глобяват го със символична сума, след като остава в ареста за 15 дни.

Вторият му арест е в началото на май 2020. Причината е участие в неразрешен от властите митинг. Докато е задържан, той съобщава, че ще се кандидатира за президент на Беларус на изборите, обявени за 9 август. Пускат го от ареста две седмици по-късно и след няколко дни пак го арестуват. Междувременно избирателната комисия отказва да го регистрира. Час преди крайния срок вместо него документите си подава жена му Святлана. Регистрират я.

Святлана Циханоуска на посещение в Полша.
Святлана Циханоуска на посещение в Полша.

Святлана Циханоуска

Святлана Циханоуска не е искала да се кандидатира за президент, нито е обмисляла политическа кариера. Двайсет дни преди изборите тя открито казва, че основната причина да си подаде документите в последния момент е арестът на мъжа й. Предизборната й програма излиза десет дни преди изборите. В нея пише включително и това, че тя иска да върне на Беларус конституцията от 1994 г. - основен закон, създаден на вълната на новата независимост от СССР, но отменен почти веднага след като Лукашенко става президент и завърта обратно страната към съюз с Москва.

ЦИК обявява победа от 80 % за Александър Лукашенко още на 10 август. Циханоуска твърди, че това не са реални резултати и настоява за повторно преброяване на гласовете. Докато е в кабинета на председателката на ЦИК, там се озовават двама цивилни от ръководството на службите. В този кабинет Циханоуска записва обръщение към протестиращите с призив да си останат вкъщи.

Тя чете тази декларация, без да вдигне очи от лист хартия пред нея. Контактът с нея е прекъснат за часове. Ден по-късно външният министър на Литва заявява, че Циханоуска е в безопасност в страната му. Вътрешното министерство на Литва посочва, че тя е била принудена да прочете декларацията срещу възможността да напусне страната.

Циханоуска има две деца – на 4 и 10 години. Част от екипа й по това време е в ареста. На 17 август Циханоуска каза, че е готова да оглави преходно правителство.

Координационен съвет на беларуската опозиция (КС)

Координационният съвет (КС) е обединение на личности с опозиционни възгледи и авторитет в различни политически, граждански и професионални кръгове. В него има лидери на малки партии, но и хора, свързани с бизнес среди, изкуството или индустрията. Той се създава по призив на Циханоуска след изборите и наброява близо 700 членове. Негова цел е да координира мирния преход след слизането от власт на Лукашенко и провеждането на нови президентски избори при първа възможност.

КС е създаден на 18 август 2020 г. Два дни по-късно прокуратурата образува срещу част от членовете му дело за посегателство срещу националната сигурност и за действия, насочени към завземане на властта.

КС има президиум, съставен от седем души. Сред тях са нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич, която в момента е единствена представителка на ръководството, останала на свобода. Останалите бяха арестувани, отвлечени или насила прогонени в чужбина.

Волха Кавалкова
Волха Кавалкова

Волха Кавалкова

Волха Кавалкова е съпредседател на Беларуската християндемократическа партия, създадена през 2005 г. Властите отказват да я регистрират. Партията се смята за наследник на клерикална католическа партия от началото на века. Днес е дясноцентристка патриотична организация, която се бори за независимост от Москва. Кавалкова е на 36 години, завършила е право. Арестувана е в края на август, а през нощта на 5 септември е отведена до ГКПП с Полша и принудена да премине границата.

Лилия Власова
Лилия Власова

Лилия Власова

Лилия Власова е юрист и правен медиатор, известна в Беларус с нейния Център за медиация. Тя е първият експерт, който започва да обучава юристи в алтернативно разрешаване на спорове. Власова е експерт в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Тя беше арестувана от специалните части ОМОН на 31 август.

Павел Латушка
Павел Латушка

Павел Латушка

47-годишният Латушка е филолог, дипломат и бивш министър на културата. Работил е като консул и посланик на Беларус в Полша, Франция, Испания, Португалия и ЮНЕСКО. Уволнен е през януари 2019 г. След това оглавява Националния театър. Уволнен е по време на масовите чистки през август, след като подкрепя протестите. В началото на септември заминава за Полша, след като Лукашенко публично го предупреждава, че е “преминал червената линия”.

Сяргей Дълевски
Сяргей Дълевски

Сяргей Дълевски

Сяргей Дълевски е роден през 1989 г. в Минск, завършил е машинно инженерство и е председател на стачния комитет на Минския тракторен завод. Той е арестуван на 24 август.

Максим Знак
Максим Знак

Максим Знак

39-годишният Максим Знак е доктор по право, преподавател и действащ адвокат. Той е защитник на Виктар Бабаръка, който можеше да бъде силен опонент на Лукашенко в изборите, но беше арестуван, а после не беше и регистриран за изборите. На 9 септември Максим Знак беше отвлечен от маскирани мъже.

Мария Калесникова
Мария Калесникова

Мария Калесникова

Мария Калесникова е родена през 1982 г. в Минск. Живяла е 12 години в Германия, където учи барокова музика. Тя е преподавателка по флейта. Ръководи предизборния щаб на Виктар Бабаръка, а след като му е отказана регистрация, обединява щаба му с този на Святлана Циханоуская. На 7 септември тя е отвлечена от маскирани мъже и откарана до границата с Украйна. След като отказва да напусне Беларус, е арестувана.

Партия “Заедно” (“Вместе”)

На 31 август Мария Калесникова съобщи за създаването на нова партия на име “Заедно” (“Вместе”). В основата на партията е щабът на кандидата за президент Виктар Бабаръка, който не беше допуснат до регистрация.

Виктар Бабаръка
Виктар Бабаръка

Виктар Бабаръка

В продължение на 20 години Виктар Бабаръка е председател на Белгазпромбанк – дъщерното дружество на руската Газпромбанк. Той подава оставка от този пост, преди да обяви, че ще се кандидатира за президент на страната. Впоследствие ЦИК не го регистрира, а и самият кандидат е задържан през юни и обвинен в укриване на данъци и пране на пари.

На 31 август, докато Бабаръка е още в ареста, Мария Калесникова излъчва негово видео обръщение. В него Бабаръка казва, че преминава към по-организирана форма на опозиционна дейност. Той добавя, че новата партия ще има финансиране и че основната задача пред Беларус е да извърши промени в конституцията.

"Ще те заровим в гората". Разказ за побоя и заплахите в беларуските арести
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG