Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как четирима души се оказаха най-влиятелната медия в Беларус


Социалната мрежа Телеграм се оказа един от малкото останали начини за достъп до информация на протестиращите в Беларус. Каналът на "Nexta" е най-популярният с над 2 млн. и 100 хил. последователи
Социалната мрежа Телеграм се оказа един от малкото останали начини за достъп до информация на протестиращите в Беларус. Каналът на "Nexta" е най-популярният с над 2 млн. и 100 хил. последователи

След 9 август Беларус е по-различно място, отколкото беше само дни преди това. Голямото сътресение в страната започна с обявяването на резултатите от изборите за президент, според които управляващият от 1994 г. насам Александър Лукашенко спечели шестия си мандат начело на страната с над 80% подкрепа.

Още във вечерта на изборите хиляди излязоха по улиците в Минск и други градове в Беларус, като се стигна и до тежки сблъсъци между протестиращите и полицията. В последвалите дни на протести се стигна до хиляди арести и масови митинги с искане за оставката на Лукашенко и нови избори. Кандидатката на опозицията Святлана Циханоуска напусна страната, а в същото време не спират да се появяват истории за масово насилие и унижаване на арестанти от страна на полицията.

На фона на всички тези събития гражданите се оказаха с ограничен достъп до интернет, което на практика превърна проправителствените медии в основен източник на информация за случващото се в страната. Само за няколко дни обаче над 2 милиона от общо 9.5-милионното население на Беларус започна да търси и споделя информация в един канал в социалната мрежа Telegram.

Името на този канал е Nexta. Как успя да стане толкова популярен, кой стои зад него и защо тази нова медия се превърна в мишена на властта? Отговорите са в следващите редове.

Спиране на интернет по избори

Още рано сутринта в деня на изборите интернет трафикът в Беларус започва да пада с необичайно бързи темпове. По информация на организацията Netblocks, следяща данните за свободата на интернет в реално време, свързаността на потребителите в страната спада до една пета от обичайните си нива. Според наблюдателите, въпреки че механизмът зад това затъмнение остава неясен, става въпрос за изключване на потребителите от връзка с един от основните доставчици в страната, Beltelecom.

“Как точно интернетът в Беларус беше блокиран остава неясно. Знаем, че свързаността на беларуския интернет падна от 100 на 20%. Причина затова беше изключването на един от основните доставчици на връзки между Беларус и чуждестранните оператори – Beltelecom, каза Михаил Климарев, изпълнителен директор на Netblocks.

Спирането на интернет беше оправдано от Лукашенко и представителите на властта с хакерска атака, но по мнението на Netblocks и други експерти това е било отдавна планирано действие на правителството. Според тях това е било извършено чрез закупената от властта през 2018 г. технология за извършване на проверка и блокиране на “нежелан трафик”, която се използва още в Китай и Иран.

Според Netblocks от Минск са блокирали много широк кръг от сайтове в опит да маскират опита за цензура като външна атака.

“Те използват технологията, за да блокират всеки домейн, съдържащ дори един от хиляди популярни имена на брандове. Това създава впечатлението, че има технически проблем”, казва директорът на Netbloks Ал Токър.

Свързаността с интернет остана силно ограничена поне до сутринта на 12 август, докато в същото време по улиците протестите и сблъсъците не стихваха. Именно нуждата от получаване на достоверна информация и възможностите за координация, накараха милиони да използват Telegram, която продължи да функционира, въпреки опитите за рестрикции.

Беларуски журналисти дори коментираха, че до голяма степен инициативата на хората в социалната мрежа е иззела функциите на опозицията, част от която се намира в чужбина, в планирането и организирането на протестните действия.

NEXTA – информация от улицата до улицата

Кола на жандармерията се врязва в тълпата, видео на полицаи, биещи паднал протестиращ, хвърляне на коктейли “Молотов”.

Всичко това може да бъде видяно в Telegram канала Nexta.

Историята на медията започва преди пет години, когато Степан Путило, който и до момента е част от екипа, публикува сатирична песен за президента Лукашенко. Впоследствие в каналите започват да се публикуват по-сериозни истории за кражби и корупция.

Само за няколко дни популярността на канала от няколко хиляди достига до повече от 2 млн. и 100 хил. души. Публикациите на видеа и снимки от протестите в нея са придружени с кратка информация за това какво се случва.

Сниките и видеата, които NEXTA публикува в Телеграм са на граждани, които ги изпращат до медията.
Сниките и видеата, които NEXTA публикува в Телеграм са на граждани, които ги изпращат до медията.

Освен това в канала гражданите споделят призиви за помощ, карти с означено местонахождение на полицията, както и адреси за укритие на протестиращите, контакти на адвокати и правозащитници.

Според създателите на канала той е толкова популярен, защото информацията идва от самите граждани, които искат да споделят с други граждани какво се случва в страната.

Самото име на канала Nexta означава “някой” на беларуски, а от екипа му се определят като пионери в кибер журналистиката.

“Бих казал, че Nexta е децентрализирана медийна организация от 21 век. Ние използваме няколко сайта, но нямаме главен сайт, нямаме основна страница. Това са няколко канала с лесни за хората формати - YouTube и чатове. Каналите в Telegram ни позволяват да доставяме информация възможно най-бързо и най-прозрачно, а за хората буквално е достъпно на един клик“, казва главният редактор на медията Роман Протасевич пред "Евронюз".

Редакционният екип се състои четирима души, които са базирани във Варшава.

Самият Роман отдава голямата популярност на медията в Беларус на достъпа, който тя дава на потребители, част от държавния апарат, полицията, агенциите по сигурност и други. По неговите думи информацията, споделяна от тях, не може да бъде открита в нито една друга беларуска медия.

По думите на Протасевич медията не излага на опасност информаторите си, въпреки че признава, че в няколко случаи те са били разкривани от властите.

Освен споделяне на информация, свързана с протестите и властта, Nexta” дават насоки на потребителите си как безопасно да действат в интернет и да заобикалят забраните, налагани от властта

“Активно съветваме потребителите как да използват VPN и прокси сървъри, Tor, и други начини за заобикаляне на блокирания в страната интернет”, казва още Протасевич.

Кой финансира NEXTA и опасенията на журналистите

Желанието за бързо предаване на фактите и малкият екип не помагат на медията да избягва грешки, свързани с публикуваната от тях информация. Преди седмица те обявиха новина за смъртта на един от протестиращите, който по-късно обяви пред Ройтерс, че е станал жертва на тежък побой от страна на полицията.

Според работещата за една от малкото независими беларуски медии Tut.by Анна Калтюгина, работата на Nexta представлява риск за журналистическите стандарти, тъй като част от публикуваната от тях информация не е проверена. По нейните думи ситуацията се усложнява и от факта, че медията е базирана в Полша.

“Когато работите в Полша, е много трудно да проверявате фактите, свързани със съобщения, пристигащи от Беларус”, казва тя пред “Ехото на Москва”.

По думите на Протасевич от медията смятат, че много по-важно към момента е какво се случва по улиците и отразяването на тази ситуация.

“Чувствам ли се отговорен за публикуваното от нас? Само във връзка с това дали ще доведе хората по-близо до победата и края на диктатурата”, казва той.

В свой материал от Би Би Си отбелязват, че начинът, по който медията се финансира, предизвиква въпроси.

В каналите няма налични реклами, а единствените имена, които са публично известни, са тези на Путило и Протасевич.

Според Путило в миналото медията е получавала пари от поддръжници. Споменава и своята университетска стипендия.

По думите на Протасевич пред Би Би Си финансирането е свързано само с реклама, а не с дарения.

"Ние вече победихме". Недоволство и арести на изборите в Беларус
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG