Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Вървете си, да не стане късно“. Хиляди арестувани и нестихващи протести срещу Лукашенко


Медици издигат транспарант с надпис "Ние сме против насилието" в беларуската столица Минск
Медици издигат транспарант с надпис "Ние сме против насилието" в беларуската столица Минск

Лауреатът на Нобеловата награда за литература Святлана Алексиевич призова беларуският президент Александър Лукашенко да се оттегли от поста си. В коментар пред Радио Свобода тя препоръча това да стане, докато е време, за да не бъде потопена страната в кръв.

Авторката на нашумелите книги „Време секънд хенд“, „Войната няма женско лице“, „Последните свидетели, „Цинковите момчета“, „Чернобилската молитва“ поиска изборните протоколи от гласуването за президент през миналата седмица да бъда окачени във всички избирателни секции, така че хората да видят как са гласували и да се разсеят съмненията за фалшификации.

На проведените избори Лукашенко спечели шести мандат с над 80% от подадените гласове, а основната му съперничка Святлана Циханоуска взе под 10%. Заради съмненията за мащабни фалшификации на резултатите избухнаха стихийни граждански протести, а Циханоуска бе принудена да напусне страната след заплахи за сигурността й от страна на властта.

Оттогава до днес протестите не стихват, като милицията, вътрешните войски и специалните части разгонват гражданите с небивала жестокост.

Самият Лукашенко настоява, че протестите са организирани „от задгранични кукловоди“, които управляват „нашите овце“. От Централната избирателна комисия твърдят, че окончателните резултати няма да се различават от предварителните и обещават те да станат известни до края на седмицата.

Протести всеки ден

В сряда вечерта медиите съобщиха, че редица станции на метрото в столицата Минск са били затворени „за нуждите на сигурността“, точно когато около тях са започнали да се събират граждани.

Медиите съобщават и за мирно шествие на голяма колона от хора, които се придвижват към центъра на града с цветя в ръцете. Те били приветствани с клаксони от минаващите коли.

Друга голяма група протестиращи са били разпръсквани от спецчасти, но веднага след това са се прегрупирали и отново са се събирали.

В град Гомел е починал 25-годишен местен жител, след като е бил арестуван, предаде беларуската редакция на Радио Свобода. Това е станало в болницата, където е бил закаран от патрулна кола на милицията. Според майката на младежа той е имал сърдечни проблеми, не е участвал в протестите, а тръгнал на среща с момичето си. „Хванали са го някъде в центъра“, разказва майката, която казва, че го е търсила навсякъде, докато не разбрала, че е в моргата.

Това е вторият смъртен случай от началото на протестите. Още първата вечер загина младо момче, в чиито ръце се взривило самоделно устройство, според твърденията на милицията.

Използвани са гумени куршуми, водни струи, а в Брест е било приложено и бойно оръжие срещу демонстрантите.

Граждани продължават да разказват и да пускат в социалните мрежи свидетелства за нечуваната жестокост, с която са разгонвани протестиращите от силите на реда. Използвани са гумени куршуми, водни струи, а в Брест е било приложено и бойно оръжие срещу демонстрантите, по признание от самото вътрешно министерство.

В сряда е имало и необичайни колони от протестиращи жени, облечени в бяло, с цветя в ръцете като символ на мирните искания за преброяване на гласовете от избора и за преустановяване на насилието.

Същия ден в беларуската столица в акция срещу насилието излязоха 130 медици в бели болнични престилки. Стана известно и за доброволното напускане на водещи журналисти от държавните медии в знак на несъгласие с политиката на драстично насилие.

В малките населени места обаче, където всички хора се познават, милицията не прилага сила срещу протестиращите. А в последните часове започнаха да пристигат съобщения за уволняващи се по собствено желание служители на реда.

Хиляди арестувани

На този фон комисарят по човешките права в ООН Мишел Бачелет съобщи, че в сряда вечерта в Беларус са били задържани още 700 души, което прави общо арестувани поне 6700 души.

ООН осъди употребата на сила от властите. "Дори минувачи, както и непълнолетни са арестувани и това е тенденция на масови арести с ясно нарушаване на международните стандарти на човешките права. Още по-обезпокоителни са информациите за малтретиране по време и след задържане", заяви Бачелет.

Полша, Латвия и Литва предложиха да посредничат за изход от конфликта между беларуското правителство и опозицията.

Литовският президент Гитанас Науседа представи "план от три точки, който може да стане прелюдия към посредничеството на президентите от региона за излизане от политическата криза в Беларус“. "Ако инициативата ни получи отрицателен отговор, разбира се, останалите опции остават на масата, а те са санкции на европейско или на национално равнище", каза Науседа пред журналисти във Вилнюс.

От своя страна премиерът на страната Саулюс Сквернелис заяви, че Литва смекчава ограниченията за влизане в страната на граждани на Беларус. Министърът на вътрешните работи Рита Тамашуниене предложи на среща на кабинета по-рано беларусите да бъдат добавени в списък на страните, чиито граждани са освободени от строгите гранични проверки, въведени заради пандемията от коронавируса.

"Длъжни сме да проявим солидарност и отговорност“, каза Сквернелис и призова за европейски санкции срещу официален Минск.

В петък се очаква външните министри на ЕС да обсъдят на видеоконферентна среща ситуацията в Беларус.

"Ние вече победихме". Недоволство и арести на изборите в Беларус
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG