Връзки за достъпност

Извънредни новини

Многохиляден "Марш за свобода" срещу Лукашенко. Той отхвърли вариант за нови избори


Част от организирания от противниците на Александър Лукапенко "Марш за свобода" в Минск
Част от организирания от противниците на Александър Лукапенко "Марш за свобода" в Минск

Хиляди протестиращи срещу преизбрания президент на Беларус Александър Лукашенко участваха в организирания в столицата Минск в неделя "Марш за свобода". Според организаторите участниците са били между 100 и 200 хиляди души. Радио Свободна Европа не получи независимо потвърждение за броя им.

Демонстрацията беше предшествана от митинг в подкрепа на беларуския лидер, който преди седмица за пореден път спечели изборите. Няколко хиляди се събраха в столицата на страната, декларирайки солидарност с държавния си лидер часове преди организирания от противниците му "Марш за свобода".

Лукашенко присъстваше на проявата и държа реч пред множеството, в която отхвърли възможността за провеждане на нови избори. Европейският съюз не приема официалните резултати, според които президентът спечели около 80% от гласовете. В момента Европейската комисия подготвя санкции срещу Беларус, които се очаква да бъдат обявени до края на месеца.

"Драги приятели, повиках ви тук не за да ме защитавате, а защото за пръв път от четвърт век можете да защитите своята страна и нейната независимост", обърна се към привържениците си Лукашенко.

Александър Лукашенко по време на проправителствения митинг в Минск
Александър Лукашенко по време на проправителствения митинг в Минск

По-рано в неделя руският президент Владимир Путин проведе втори телефонен разговор с беларуския си колега в рамките на два дни, уверявайки го, че Москва е готова да му предостави помощ в съответствие със сключеното между двете страни военно споразумение. В официално изявление на Кремъл по повод разговора им се казва, че върху Беларус е упражняван външен натиск без да се конкретизира от кого.

През последната седмица в бившата съветска република избухнаха масови протести, след като управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести пореден мандат. Недоволството провокира хиляди арести и полицейско насилие като спецчастите от ОМОН използваха сълзотворен газ и водни оръдия. При сблъсъците с протестиращите загинаха най-малко двама души, около 7000 души бяха задържани през първите дни, а лидерът на опозицията Святлана Циханоуска беше принудена да напусне страната. Впоследствие над 2000 души бяха освободени.

Независимият сайт Tut.by съобщи, че в проявата на поддръжниците на Лукашенко са участвали много държавни служители и работници, които са били заплашени с уволнение, ако не присъстват. Видео в Туитър показа как част от проправителствените демонстранти скандират "Ние сме за Батка", което означава баща, подобно на прякора на Лукашенко.

След края на митинга в подкрепа на беларуския президент, центърът на Минск беше блокиран от "Марш за свобода", който се очакваше да е най-многолюдната демонстрация от началото на протестите миналата неделя.

Междувременно посланикът на Беларус в Словакия Игор Лещеня стана първият от ръководителите на дипломатическите мисии на бившата съветска република, който обяви подкрепата си за антиправителствените протести в родината си.

"Казвам се Игор Александрович Лещеня. Обръщам се към вас не само като посланик на Беларус в Словакия. Обръщам се към вас като най-възрастния ръководител на беларуска дипломатическа мисия в чужбина и единственият действащ беларуски дипломат, работил в Министерството на външните работи на СССР и в съветско посолство в чужбина. Подобно на всички беларуси и аз съм шокиран от историите за изтезания и побои над граждани на моята страна", заяви дипломатът във видео съобщение, публикувано в Ютюб.

Посланикът отбеляза, че разпознал на една от снимките в медиите на пребити протестиращи съученик на дъщеря си, който "със сигурност никога не е бил определян като хулиган". Според него Министерството на външните работи "често се приравнява към органите на реда", които "се стремят да предотвратят намеса отвън във вътрешните работи на страната".

"Но знам със сигурност, че ключовите компоненти на една сплотена, силна и независима държава са зачитането на волята на хората, техния език, история и култура. В Словакия аз представлявам Беларус и беларуския народ, който в съответствие с конституцията е единственият източник на власт в нашата страна страна", каза още Лещеня. Дипломатът изрази солидарност с "тези, които излязоха на улиците на белоруските градове с мирни шествия, така че техният глас да бъде чут".

Игор Лещеня
Игор Лещеня

Преди ден няколко журналисти от държавната телевизия подадоха оставки заради несъгласие с налаганата им цензура и се присъединиха към протестите срещу Лукашенко.

"Мога да кажа като телевизионен журналист, че ме е срам, че се спестява информация, само едната страна се отразява. Трябва да показваме двете, трите, четирите гледни точки. Хора, моля ви се, не се гневете на журналистите от държавната телевизия. Не пращайте венци на телевизионните водещи, те са на ръба на инфаркта. Имайте търпение. Скоро всичко ще се промени", обяви журналистът Александър Вавилов.

Председателят на Съюза на журналистите в Беларус Андрей Кривошеев обяви руската агенция "Новости", че от понеделник техническият персонал на държавните медии започва стачни действия, които ще се проведат в съответствие със закона и няма да нарушат излъчванията на програмите им.

В събота президентът Александър Лукашенко се закани, че хилядите работници от държавни предприятия, взели участие в протестите срещу него, ще бъдат уволнени. След телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин преди ден Лукашенко съобщи, че е получил обещание да му се помогне за запазване на сигурността в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG