Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отвлечената лидерка на опозицията в Беларус е арестувана на границата с Украйна


Мария Калесникова, Минск, 27 август 2020 година
Мария Калесникова, Минск, 27 август 2020 година

Беларуската опозиционна активистка Мария Калесникова е арестувана. Според властите в Минск това е станало, когато тя е опитала да напусне страната и да влезе в Украйна. Беларуската опозиция обаче твърди, че Калесникова е била отведена насилствено при граничния пункт и е била арестувана след като е отказала да напусне Беларус.

Калесникова беше отвлечена с кола от неизвестни маскирани хора в Минск на 7 септември и всякаква връзка с нея беше прекъсната. Изчезнаха и двамата сътрудници на Калесникова Антон Родненков и Иван Кравцов.

Във вторник сутринта се появи съобщение на властите в Минск, според което Калесникова, Родненков и Кравцов се намират на границата с Украйна. Съобщението претърпя няколко промени.

Първоначално беше казано, че тримата са минали границата и са в Украйна. После излезе ново съобщение, че двамата мъже са успели да напуснат страната, а Калесникова е останала и е била арестувана.

Последва официално разяснение от граничните власти на Беларус, според което Калесникова и двамата ѝ сътрудници рано сутринта във вторник са се опитали да напуснат Беларус с кола през граничния пункт Александровка на беларуско-украинската граница.

Те са минали през митническия контрол и се отправили към Украйна, а след като видели насреща си беларуски граничен патрул, рязко са засилили колата, се твърди в официалното съобщение. В резултат на маневрата Калесникова изпаднала от колата.

Кадри от видеонаблюдението, разпространени от местен канал показват спокойното напускане през границата на колата, в която се твърди, че са се намирали опозиционерите.

"Всъщност те я изтласкаха от колата и заминаха към Украйна", каза официален представител на беларуските гранични служби. В момента Калесникова е задържана, води се разследване“, каза още той.

Източник от Координационния съвет на беларуската опозиция обясни, цитиран от украинска информационна агенция, че Калесникова изобщо не се е опитала да мине границата, а след като насилствено е била доведена до граничния пункт, за да бъде експулсирана, е скъсала паспорта си и тогава е била задържана.

Според източника отвличането на Калесникова и на двамата ѝ сътрудници в понеделник е било инсценирано от беларуските спецслужби. Те са били докарани до границата направо от следствения арест.

Заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна определи обстоятелствата около задържането на Калесникова като опит за "насилствено експулсиране" с цел да бъде "компрометирана беларуската опозиция".

Беларуската служба на Радио Свобода цитира и члена на Координационния съвет Максим Знак, който е казал, че когато в Съвета обсъждали експулсирането на другата опозиционна активистка Олга Ковалкова в Полша, Калесникова заявила, че никога няма да се съгласи да напусне Беларус, ако с нея се опитат да постъпят така.

Мария Калесникова е представител на щаба на арестувания кандидат за президент на Беларус Виктор Бабарико. Тя стана известна по време на предизборната кампания като участник в „дамското трио“ заедно със съпругата на другия нерегистриран кандидат Валерия Цепкало и кандидатката за президент Святлана Циханоуска. Тя е последната от трите, която остана в Беларус. Циханоуска беше принудена да напусне страната в нощта на изборите и сега е в Литва.

В Беларус вече почти месец продължават масовите протести срещу резултатите от президентските избори на 9 август, след които Александър Лукашенко беше обявен за победител с 80% от подадените гласове. На последния протестен марш в Минск в неделя дойдоха около 150 хиляди души, а силите за сигурност арестуваха над 600 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG